DAS VEILCHEN, LA VIOLETTE, THE VIOLET, LA VIOLETTA, HET VIOOLTJE IN DE HOOFDROL
Jaar van lancering: 2014 oktober
Laatst aangepast: 12/10/14
Neus: Christophe Raynaud
Ambassadrice: Toni Garrn
Fotografie: Josh Olins
Videoclip: Marcus Tomlinson
Wat een verhalen om nòg een keer uit te leggen dat het merk Jil Sander – de naamdraagster lijkt nu definitief haar huis te hebben verlaten, maar zeg nooit nooit – staat voor minimalisme, terughoudendheid, overdaad schaadt, eenvoud, less is more en simpel. Dus is de naam voor de nieuwe geur meer dan ‘gerechtvaardigd’: Simply dat de slogan ‘essence om te dragen’ mee krijgt.
Kun je natuurlijk van elke geur zeggen. Dit wellicht niet, alhoewel je hierover natuurlijk in discussie kunt gaan: ‘Bij Jil Sander leent de huid zich discreet tot een spelletje verstoppertje’, want zij stopt ‘een vleugje sensualiteit in een modestijl gekenmerkt – nou vooruit nòg een keer – door strenge, geometrische lijnen waarbij het motto elegantie is. Bescheiden en verfijnd, intellectueel en sensueel’.
Iets verder in het persbericht maakt de haar zo kenmerkende bescheidenheid plaats voor een boude constatering: ‘Simply presenteert zich als een grote, toekomstige klassieker die de tand des tijd zal doorstaan’. Geurengoeroe antwoordt: ‘Dat is nog maar de vraag, gezien ze like everybody else jaarlijks met een nieuwe geur komt. On verra de komende seizoenen, de komende jaren’.
Draagt de campagne nu al de ‘klassieker in wording’ in zich? Jil Sander: ‘Het beeld is aantrekkelijk – lijkt me logisch – en laat een blijvende indruk achter door zijn zeldzame elegantie, levendige vrouwelijkheid en sierlijke, onderscheidende stijl’. Met dank aan het model – Toni Garrn.
Zij ‘straalt een hypnotiserende schoonheid uit, draagt Simply als een tweede huid – het maakt haar look af’. Zij ‘belichaamt et haar neoklassieke schoonheid en gebeeldhouwde lichaam de Jil Sander-stijl: scherpzinnige, luxueuze en subtiele mode voor een zelfverzekerde persoonlijkheid’. Zij ‘brengt Simply tot leven, raakt de kern van Jil Sander-chic; een mix van architecturaal design en suggestieve sensualiteit’. Knap omschreven, maar zo kan die wel weer.
Draagt de flacon reeds de klassieke potentie in zich? Jil Sander: ‘De minimalistische esthetiek laat haar sporen achter op Simply. Ontdaan van overbodige details, komt het perfect overeen met ‘mijn’ esthetische codes. Het goud contrasteert met de zwarte, horizontale tinten in strakke lijnen. Scherpe verfijning weerspiegelt door de kleur van de geur, een ultra-chic ambergoud gelijk een edelsteen. Dit object van verlangen plaatst rijkdom en terughoudendheid naast elkaar. In de ronde, zachte geometrische vorm weerklinkt de strengheid van zijn grafische karakter’. Nog een keer: knap omschreven, maar zo kan die wel weer.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Maakt de geur zelf de belofte waar uit te groeien tot een nieuwe klassieker? Ich weiß es nicht. Zelfs als ik op het uitgangspunt afga: ‘Simply keert terug naar en verandert de standaardcodes voor damesgeuren: perfect samengestelde rijkheid, verfijnde materialen, evenwichtige proporties en geraffineerde sensualiteit – het zeldzame voorrecht van grote, klassieke geuren’.
Tjongejonge, ‘Jil’ durft wel, maar wat ‘ze’ beweert klopt niet uitgaande van de hoofdrolspeelster in de geur: het (maarts) viooltje. Met haar elegante poederig-zoete noot wordt ze zowel in de niche- als masstigesector vaak met liefde geplukt – zowel voor vrouwen als mannen. Dus in feite nothing new, en mocht Simply haar ambities waar willen maken, dan moet ze het hoofd weten te bieden aan de plenty concurrerende viooltjesgeuren. Ik vraag me dus af of ‘Jil Sander’ en de neus zich wel genoeg verdiept hebben in de materie voor ze besloten de standaardcodes te veranderen.
Neemt niet weg dat het een goedgeslaagde kopie is van het maarts viooltje. Het is één en al poederige, verfijnde en zoetige zachtheid. Simply is een elegant-chic gevlochten viooltjeskrans eerst opgelicht door zongekust en sprankelend bergamot en mandarijn die een fris-knisperende ondertoon krijgen door viooltjesgroen waaruit de bloemetjes groeien, doorgroeien en bloeien. Als je de krans omdraait dan zie dat de viooltjes lichtelijk zijn besprenkeld met droog-poederig, beetje pikant nootmuskaat en dat de worteltjes zijn geplant in een aardse noot van cederhout, patchoeli, vanille en een leerakkoord. Dat laatste had voor mij wat krachtiger gemogen: een viooltje van leer, een leerviooltje zo goed passen bij de vaak ambigu-uitstraling van de ideale Jil Sandervrouw en -man.
RUIK&VERGELIJK
Wat is dat toch met het (maarts) viooltje? Waarom door dichters zoveel bezongen, door componisten zoveel toongezet? Hier een gouden duo. Het gedicht Das Veilchen van Johan Wolfgang Goethe (1749-1832) voorzien van noten door Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Luister er eens naar als je Simply en onderstaande pure viooltjes ruikt…
Ein Veilchen auf der Wiese stand,
Gebückt in sich und unbekannt;
Es war ein herzigs Veilchen.
Da kam eine junge Schäferin
Mit leichtem Tritt und munterm Sinn
Daher, daher, die Wiese her und sang
Ach! Denkt das Veilchen,
Wär’ ich nur
Die schönste Blume der Natur,
Ach, nur ein kleines Weilchen,
Bis mich das Liebchen abgepflückt,
Und an dem Busen matt gedrückt!
Ach nur, ach nur
Ein Viertelstündchen lang!
Ach! Aber ach!
Das Mädchen kam
Und nicht in acht das Veilchen nahm;
Ertrat das arme Veilchen.
Es sank und starb und freut’ sich noch:
Und sterb’ ich denn,
So sterb’ ich doch
Durch sie, durch sie,
Zu ihren Füßen doch.
DEZE VIOOLTJES DUS:
Guerlain Après L’Ondée (1906)
Pierre Balmain Jolie Madame (1953)
Geoffrey Beene Grey Flannel (1975)
Lolita Lempicka Lolita Lempicka (1997)
Histoires de Parfums Blanc Violette (2006)
Guerlain Insolence (2006)
Creed Love in Black (2008)
Dsquared² She Wood (2008)
Van Cleef & Arpels Féerie (2008)
Parfums de Nicolaï Violette in Love (2009)
Balenciaga Balenciaga Paris (2010)
Tom Ford Violet Blonde (2011)
Mona di Orio – Les Nombres d’Or – Violette Fumée (2013)