DE TIJDLOZE GENTLEMAN IN GRIJZE FLANNEL
Jaar van lancering: 1975
Laatst bijgewerkt: 17/04/09
Neus: onbekend
Modellen: idem
Tot 1975 had in Europa bijna niemand van hem gehoord: Geoffey Beene, de in 1927 in Haynesville (Louisiana) geboren en in 2004 overleden couturier. Samen met Oscar de la Renta en Bill Blass vertegenwoordigde hij de eerste generatie na-oorlogse VS-couturiers die, hoewel wat inspiratie betreft zwaar leunend op Parijs, in de loop der jaren een eigen american style wisten te creëren.
Zijn eerste collectie presenteerde hij in 1962 en al snel werd hij geprezen om zijn elegante kleding die vooral opviel door de ‘couturevreemde’ stoffen die hij in zijn avondcollecties verwerkte, zoals jersey, denim, fleece en grey flannel.
De laatste stof vormde ook de inspiratie voor zijn eerste, gelijknamige geur voor de man. In styling (prachtige foto met man in grey flannel vanaf de rug zijn) was Grey Flannel zijn tijd ver vooruit. En ‘in mode en uitstraling’ anticipeert het op de chic-casual kledingstijl die Giorgio Armani met de film American Gigolo uit 1981 (de ontwerper kleedde hoofdrolspeler Richard Gere) in Amerika zo populair zou worden.
Grey Flannel geldt als toonbeeld van ultieme verfijning zonder aan mannelijkheid in te boeten en heeft inmiddels het predikaat ‘grote klassieker van de twintigste eeuw’ meegekregen. Ruik er aan, en je zult erkennen dat het deze lof dubbel en dwars is verdiend. Leuk en lekker: Grey Flannel is ook verkrijgbaar in een 1000ml-flacon.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Grey Flannel is een groene chypre die verrast door de grote hoeveelheid bloemen in het hart die gewoonlijk met ‘vrouwelijk’ worden geassocïeerd: viooltje, roos, jasmijn en ylang-ylang. Voorafgegaan door galbanum, neroli, citroen en sinaasappel. Voor het mannelijke effect zorgen kruidnagel en kaneel. Voor het bossige effect eikenmos, sandelhout voor de warmte.
Let op: sinds 1996 bestaat er ook Eau de Grey Flannel, die door zijn lichtere toon bedoeld is voor een nieuwe groep consumenten, zeg maar de Tommy Hilfiger- en Calvin Kleingeurenkopers. Beetje overbodig.
RUIK & VERGELIJK
In de jaren zeventig was de lancering van een prestigieus mannenparfum eerder uitzondering dan regel. Na 1975 komt dit alles in een stroomversnelling. Waarvan de volgende klassiekers getuigen:
Karl Lagerfeld Classic Cologne (1978)
Ralph Lauren Polo (1978)
Van Cleef & Arpels Pour Homme (1978)