MUSKGOUD, GOUDMUSK
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 23/10/15
Neus: Alberto Morillas
Hedendaagse godin: Isabeli Fontana
Fotografie: Mert & Marcus
De ware Bulgari-parfumfan krijgt het druk, want van de prestigelabels in de ketenparfumerie fourneert de Italiaanse juwelier dit najaar de meeste: Eau Parfumée au Thé Bleu (2015), Eau Parfumée au Thé Noir, Omnia Paraiba en Goldea. De pers heeft het overeenkomstig druk, want Bulgari eigen, worden deze geuren ‘groots en meeslepend’ onder de aandacht gebracht. Daarbij zwaar leunend op en puttend uit de oude culturen die aan de wieg stonden van onze westerse beschaving.
Zo ook Goldea: geïnspireerd op de kroon van de laatste Hellenistische koningin van Egypte: Cleopatra Thea Philopator – betekent de vader minnende godin Cleopatra. Hoe ze er uit zag: ‘wij’ denken nu meestal Elizabeth Taylor. Bulgari ook. Om haar even in een duidelijker historisch perspectief te plaatsen: Cleopatra stond dichter bij onze tijd (ze leefde van 69 tot 30 v.Chr.) dan bij de periode waarmee ze door ‘ons’ en Bulgari direct wordt geassocieerd: de duizenden jaren eerder door farao’s gebouwde piramides.
Over haar kroon gesproken: volgens mij had ze er niet een, maar verscheidende, alleen is (zijn) die nog niet opgegraven. Mocht ze er mee getooid zijn in haar graf, dan blijft het gissen want dat is ook nog – niet – gevonden. Of die kroon wel of niet gesierd was met een met zonneschijf en een cobra, blijft gissen. Feit is dat deze twee koningssymbolen veel werden gebruikt in het oude Egypte. De eerste verwijst naar de zonnegod Ra, de tweede naar macht en bescherming.
De link met Bulgari is dat je deze symbolen ook terugvindt in Bulgari-juwelen én in de flacon – de dop is gesierd met een zonneschijf – die volgens de juwelier de identiteit van de juwelier-parfumeur bevestigt: ‘voorzien van meerdere symbolen, is dit miniatuurkunstwerk meer dan een flacon op zich. Het geeft je het gevoel te staren in het hart van een gouddruppel waarin het licht wordt gereflecteerd’.
Dat laatste klopt, is elegant uitgevoerd. Alhoewel ik de ‘zonneschijf’ in verhouding tot de flacon net iets te groot vind. De flacon in ‘totaal’ heeft aldus het persbericht ‘de vorm, de sensuele uitstraling van een gouden sculptuur van – Constantin – Brâncuși’. Maar dat laatste vind ik iets te veel eer voor Bulgari en doet tegelijkertijd geen recht aan minimalistisch-sensuele en verstilde kunstwerken van deze Roemeense kunstenaar (1876 –1957).
En over de ‘grootse en meeslepende’ verantwoording van Bulgari, lees wat het allemaal in de flacon plus dop heeft gestopt: ‘De cabochon-geslepen bovenkant herinnert aan de mythen van de goddelijke schepping die al sinds de oud Egyptische tijden de zon hebben vereerd. De zon wordt tweedimensionaal weergegeven door de cirkel. De gouden ring om de hals verbeeldt een slang, met zijn goddelijke en magische kracht, inmiddels een iconisch motief in het Bulgari-geurenuniversum en een verwijzing naar Bulgari’s Serpenti-juwelencollectie. De onlosmakelijk met elkaar verbonden halve cirkels om de flacon, zijn een eerbetoon aan hedendaagse godinnen en benadrukken de volle rondingen van deze schitterende en tijdloze vrouwelijke flacon’.
Blijft fascinerend: veel parfumhuizen vereren, ‘vermarketen’ met hun parfums ‘hedendaagse godinnen’. Wat ik me afvraag: welke vrouw van nu voelt zich zo en wil hier op aangesproken worden? ‘Dag mevrouw, u bent op zoek naar een nieuwe geur? Hopelijk beledig ik u niet, maar toen ik u binnen zag schreiden moest ik direct denken aan een reïncarnatie van een moderne godin. Vond me collegaatje ook trouwens. Ze zong al ‘a goddess on a mountain top and Venus, sorry, Cleopatra was her name, you’ve got it…’. ‘Nee, mevrouw, geen J’adore (1999) dit keer maar Goldea…’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Een geur die er in één keer is – een poederwolk – om vervolgens langzaam zijn olfactorisch spectrum vrij te geven. Heel subtiel, niet right in the face. Goldea is een ode aan musk. Niet aan de oorspronkelijke, dierlijke sensatie maar aan de poederige, warme verfijning waarmee witte musk van kwaliteit nu wordt geassocieerd.
Dus niet – de Egyptische goden zij dank – de scherpe, ‘net-uit-de-wasmachine’ frisse, cleane en scherpe geur. Is goed gelukt en subtiel gedaan. Betekent wel dat je de compositie op je moet laten inwerken om de diepere gronden te ervaren. Want Goldea verwerkt musk subtiel. Het wordt eerst opgevoerd in een wolk van oranjebloesem- en bargamotabsoluut. Die beide niet hun cologne-aspect benadrukken, maar eerder de (vol)bloemige sensuele kant. De framboos ruik ik eigenlijk niet.
En deze muskwolk wordt doorgetrokken naar het hart waar het wordt gelinked aan ylang-ylang (foto) die er voor zorgt dat de compositie een zekere bloemige sensualiteit krijgt. Jasmijn versterkt het bloemige aspect van de ylang-ylang.
Dit alles komt samen in de basis waarin een nieuwe muskwolk zich mengt met zachte, warme en diffuse ambernoten ondersteund door patchoeli en papyrus (Egypte-link). Volgens Bulgari doet de geur denken aan extravagante Bulgari-juwelen, aan de schittering van goud. Dat ervaar ik niet zo: de geur schittert en klatert niet. Het is eerder bescheiden, goud als stof, goud als het fijnste poeder denkbaar. Een gouden zon die niet hoog aan de hemel staat, maar ’s avonds langzaam achter de horizon verdwijnt.