SMELTENDE LUXE VAN GOUD
Jaar van lancering: 1999
Laatst bijgewerkt: 17/04/10
Neus: Calice Becker
Model: Carmen Kaas, Charlize Théron
Art directon: diverse grootheden in de wereld van cinema
John Galliano, sinds 1997 verantwoordelijk voor de haute couture en prêt-à-porter van Maison Dior, spreekt niet echt een woordje Frans. Hoewel het ieder jaar iets beter gaat, blijft het behelpen. Maar wanneer Galliano is moois ziet, dan wordt in hem spontaan de Fransman wakker. Vol enthousiasme roept hij dan: ‘J’adore!’ Et voilà: de naam van het vijftiende grote Diorparfum was geboren. Voor de vormgeving liet Galliano zich inspireren door de goud glinsterende hooggesloten halssierraden van de vrouwen – zie de dop van J’adore – van de Massaï-cultuur in Afrika. Maar er is meer met J’adore. De naam komt van het Franse werkwoord adorer dat letterlijk ‘met goud beschilderen betekent’ en pas later de tweede betekenis heeft gekregen: een persoon – meestal een heilige – onvoorwaardelijk aanbidden. Dior voegde beide betekenissen samen.
De vrouw van J’adore gaat in vloeibaar goud gekleed en wil geadoreerd worden om haar vrouwelijkheid. Het gigantische succes van J’adore heeft Dior eigenlijk verbaasd en blijft het couturehuis nog steeds verbazen: het is wereldwijd een van de best verkopende geuren waar de concurrentie maar wat jaloers op is. De reden: waarom was die niet eerder op deze simpele Franse naam gekozen die wereldwijd – bijna – door iedereen begrepen wordt? Het is de vraag of een ander luxemerk met een geur met dezelfde naam hetzelfde succes zou hebben gehad, want Dior is het enige huis dat rijmt op J’adore. Sinds 2004 neemt actrice Charlize Théron de honneurs voor het parfum waar. En dat doet ze rijker en overvloediger en ‘haute couturiger’ dan Carmen Kaas.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Het klinkt nogal bombastisch, maar volgens Dior is J’adore ‘overdadiger dan alle tuinen en vrijgeviger dan alle hemelen’. In deze tuin ruik je als eerste de koele groene frisheid van klimop vervlecht met ‘lentejasmijn’ en champacabloesem (foto). De laatste behoort tot de magnolia-familie en heeft zwaar, zoet, beetje kruidig boeket.Vervolgens betreedt men het ‘geurheiligdom’ van J’adore gemaakt orchidee, viooltje en ‘perfecte’ roos. Hierna ontvouwt zich met Perzische pruim, ‘amaranthout’, vruchtvlees van zwarte bes en ‘musk van de moerbei’ – het mysterie van J’adore. Het parfum lijkt af, maar voor het ware Diorness-gevoel werden nog damascus-pruim en amandelhout toegevoegd.
Door het succes zijn inmiddels diverse variaties op de geur verschenen, zoals J’Adore Eau d’Été uit 2005. Meest recent een cologne-variant: J’Adore L’Eau Cologne Florale (2009). En de geur zelf heeft inmiddels ook een couturebehandeling gekregen. En deze nieuwe essentie is steeds meer verwijderd van het originele uitgangspunt. De naam J’adore L‘or. Jaar van lancering: 2010. Wordt apart op deze blog beschreven.
RUIK & VERGELIJK
Klimop ruikt heerlijk groen. Beetje aards, beetje stroef, en geeft aan de opening van een geur een nieuw soort frisheid. Ruik klimop ook in:
Annick Goutal Eau de Camille (1983)
Claude Montana Parfum d’Elle (1990)
Bijan DNA (1993)
Dolce & Gabbana Dolce & Gabbana (1993)
Lolita Lempicka Lolita Lempicka (1997)
Dag Erik,
J’Adore is een heerlijke bloemengeur. Eigenlijk is het mijn favourite bloemengeur. Als je deze geur laagt met de bodylotion ruik je de gehele dag. De lichtere versies vindt ik niets want juist de volheid van J’Adore maakt deze geur zo bijzonder. Deze geur is een nieuwe klassieker.
Groet,
Ingrid
Dag Ingrid,
Mooi om te zien hoe de geur vanaf 1999 steeds meer is verbeterd en het exotische karakter van de geur – door champaca – daardoor bijna verdwenen. Heel klassiek en statig geworden. Heel mooi gedaan, dat wel.
Groet,
Erik