FOR ETERNAL USE ONLY
UNE DELICATESSE EXQUISE
Jaar van lancering: 2014
Laatst aangepast: 19/12/14
Neus: Viktoria Minya (foto)
Flaconontwerp: Viktoria Minya
Zou zo maar kunnen: na sterke drank, wijn als nieuwe versierder in geuren, als smaakvolle variatie op gourmand. Is in het recente verleden al voorzichtig gedaan. Mijn favoriet tot nu toe: Royal Riesling (2009) van Acqua Colonia. Viktoria Minya tapt ook uit een smaakvol vaatje: zij voegde aan haar tweede parfum de beroemde, uit haar geboorteland – Hongarije – afkomstige dessertwijn Tokaji Aszu toe, die gemaakt wordt van furmint-, harslevelü- en muscat lunel-druiven aangetast door een schimmel genaamd edelrot (botrytis).
Ze noemt deze delicatesse Eau de Hongrie. Leuk aan de naam is dat Minya letterlijk refereert aan de voorloper van de eau de cologne uit de veertiende eeuw. Inderdaad: Eau de Hongrie, een volgens overlevering acqua mirabilis aangelengd met rozemarijn- en lavendelolie dat de toenmalige koningin Elizabeth (76 jaar) van Hongarije in staat stelde de Poolse koning (leeftijd onbekend) te verleiden tot een huwelijksaanzoek. Hoe lang en gelukkig ze vervolgens samenleefden? Historici houden het op 22 jaar: van 1320 and 1342. Eau de Hongrie was een gezichtstonic om de vermoeide geest te verfrissen en te ontspannen. En dat is de tweede en derde link met Minya’s Eau de Hongrie: heeft ook een gerustellend, zalvend effect op het gemoed en wordt aangeraden niet oraal te nuttigen: for external use only. Alhoewel je wel in de verleiding zou kunnen komen, zo appetijtelijk is de geur.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Vloeibaar fluweel, ik weet het klinkt cliché, maar Eau de Hongrie is zo zacht en tegelijkertijd zo vol. En dat terwijl de ingrediënten met mate worden opgediend. Niet één die de rest overschaduwt, allemaal in harmonie met elkaar.
De ouverture: een door honing verzachte citroen en grapefruit – als een streling, als een straaltje zon. Dan is er de jasmijn: zonnig, helder en prachtig-subtiel gekruid door kruidnagel en strobloem. Geserveerd met een fijne cistus labdanum die de honing – doorgesijpeld naar het hart – een warm-sensuele balsemachtige, maar aardse nuance geeft. Die – odd as it may seem – lichtjes aan koffie doet denken. Dit gaat allemaal naadloos over in de basis van sandelhout, musk, tonkaboon en Tokaji Aszu. Deze ‘très gourmand’-dessertwijn is eigenlijk al een parfum op zich met zijn fruitzachte en honingzoete noten van perzik en abrikoos. Eau de Hongrie: warm, rijk en gloedvol. Alsof je een kristallen wijnglas gevuld met Tokaji Aszu tegen het zonlicht houdt. Eau de Hongrie: sensueel in de zin van tactiel, sensueel in de zin van parfum als tweede huid.
RUIK&VERGELIJK
Vraag is natuurlijk of Viktoria Minya een essence van de dessertwijn (zoals je ook met rum kunt doen) heeft gebruikt, of een combinatie van geurmoleculen die samen Tokaji Aszu oproepen. Alsmaar doorruikend, kun je stellen dat Eau de Hongrie een fruitige (neo)chypre is.
Doet me denken – niet alleen door de alcohol-link – aan het parfum dat eerst Champagne (1994) heette maar op last van de verenigde champagneboeren ‘zijn’ naam moest veranderen. Uit angst – quelle excuse!, quelle bétise! – dat consumenten de parfumflacon aan hun mond zouden zetten. Yves Saint Laurent koos voor Yvresse. Het effect dat ook Eau de Hongrie kan bewerkstelligen: aangenaam onder de invloed van. En hierdoor moet Geurengoeroe tevens denken (‘geholpen’ door de flacon van Eau de Hongrie) aan Royal Bain (1941) van Caron. Alleen is deze geur vettiger en plakkeriger, mist het logischerwijs de transparante, sprankelende toets van nu. Eigenlijk is Eau de Hongrie een formidabele fusion van deze twee. En dat ziet Geurengoeroe als een enorm compliment. A votre santé! Egészségedre!