LEKKERE DRUIF VAN ME!
Jaar van lancering: 2009
Laatst aangepast: 22/05/09
Neus: onbekend
In 2007 werd ’s werelds beroemdste eau de cologne – 4711 – door de nieuwe eigenaren Proctor & Gamble in de etalage gezet. Waarom vraag je je in hemelsnaam af? Juist nu eau de cologne een revival beleeft. Kun je goud mee verdienen als je het slim en creatief verpakt. Er meldde zich snel een koper; Mäurer & Wirtz bekend van de midprice klassieker Tabac Original (1959). En die (ver)pakt het slim aan door aan 4711 een geurenkwintet, Acqua Colonia, te koppelen dat lichaam en geest verkwikt. Voor haar! Voor hem! Voor samen! Lemon & Ginger, Lavander & Thyme, Vetyver & Bergamot, Melissa & Verbena en Royal Riesling.
Wat opvalt: voor inspiratie heeft Mäurer & Wirtz goed naar de concurrentie gekeken. De presentatie combineert zowel ‘fysiek als geestelijk’ de Aqua Allegoria-serie van Guerlain als de frisse waterwereld van Acqua di Parma’s Colonia. Het verschil zit hem alleen in de prijs: Acqua Colonia is in verhouding zeer vriendelijk.
Van de vijf is Royal Riesling het meest origineel. De reden: het verkent de aroma’s van de druif oorspronkelijk afkomstig uit het Rijndal: de riesling. Is op dit moment, naast de chardonnay en chauvignon blanc, de populairste druif. Geliefd bij vinologen en steeds meer witte wijnamateurs om zijn heldere en sprankelende sensaties. Zon in je glas met een rijk boeket. Citrus, bloemig, fruitig en toch ‘strak’. Kortom een zomers feest.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
En al deze sensaties zijn vertaald in geur die dezelfde onstuimige sprankeling oproept. Wat we precies ruiken, is onduidelijk. 4711 spreekt zelf van ‘een geur met euforiserende werking’. De ingrediënten: ‘aromatische noten’ voor de opening. Tja. De ‘rieslingdruif’ spettert in het hart vastgehouden door niet nader omschreven houtsoorten in de basis.
Wat je ruikt, associeer je inderdaad met druiven gerijpt in de zomer met een volle ‘nadronk’. Zoet, zonnig, fris. Beetje bloemig, beetje kruidig. Zou leuk zijn om te weten welke ‘echte’ ingrediënten gebruikt zijn om tot dit klaterende wijneffect te komen. Ik gok op citrusvruchten, kruiden, calone, cascalone, hout en mineralen
RUIK & VERGELIJK
De druif is nog niet echt als hoofdingrediënt in geuren gebruikt. En ook niet letterlijk. Kan niet en is vooralsnog vaak een detail. Zoals de muskaatdruif in Acqua di Giò of de ‘wijngaardbloesem’ in Envy. Opvallend aan beide geuren: ze hebben iets ongekend groen-zonnig verfrissends, een sensatie die je ook (ik althans) regelmatig ervaart bij, zoals dat heet, een goed glas witte wijn.
Giorgio Armani Acqua di Giò (1995)
Gucci Envy (1997)