‘LE PARFUM DU SUCCÈS’
Jaar van lancering: 1993
Laatst bijgewerkt: 28/06/08
Neus: Sophia Grosjman
Model: Josie Perez, Lise-Anne Cabasa
Zo ziet Yves Saint Laurent de vrouw het liefst: als een ster waar mannen om vechten en waar vrouwen jaloers op zijn. Het is ook moeilijk om niet voor haar te smelten. Getuige de eerste fotocampagne van het Saint Laurentparfum Champagne. We zien een actrice in een dramatische avondjurk op een podium het fluweelroden theatergordijn opzij schuiven. De spotlights zijn op haar gericht. Daaronder de slogan: ‘Champagne, le parfum du succès’. Miljoenen vrouwen voelden zich wereldwijd aangesproken en trakteerden zichzelf op een ‘flesje champagne’.
En toen kwam er kritiek uit (on)verwachte hoek. En wel van de verenigde champagneboeren van Frankrijk. Ze waren namelijk bang dat consumenten het parfum zouden verwarren met het zorgvuldig wettelijk beschermde pretdrankje. Stel je voor: je gaat een parfumerie binnen, vraagt om champagne, ruikt er aan pakt vervolgens de fles van de verkoopster, zet’m aan je mond en zet het op een drinken.
Quel horreur! De gevolgen voor de volksgezondheid waren niet te overzien! Het werd uiteindelijk een lang slepende rechtszaak die uiteindelijk door Saint Laurent werd verloren. Maar hij sloeg als een waar marketeer terug. Zo veranderde hij, hangende de uitspraak, op verzoek van de champagneboeren de naam Champagne in het simpele Yves Saint Laurent, maar begeleid met de treffende slogan: ‘Zijn naam is verboden, maar vrouwen weten hem te vinden’.
En na de voor hem definitieve uitspraak van de rechter in Yvresse. Een leuke toespeling op zijn naam en het effect van iets te veel champagne drinken: Yvresse betekent in het Frans namelijk ‘in een roes zijn’ en/of ‘dronken’. Merkwaardig: de champagneboeren hebben nooit geprotesteerd tegen Royal Bain de Champagne van Caron uit 1938 (van wie Saint Laurent de naam had gekocht), Coty’s Green Champagne (1950) en Champagne van Germaine Monteil (1983). In 2011 vormt de geur onderdeel van La Collection Yves Saint Laurent, waarin een ooit populaire, maar een beetje vergeten geuren – acht stuks – zijn ondergebracht.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Yvresse is een fruitige chypre met een nadruk in de opening op overrijpe nectarine die een frisse douche krijgt van anijs en munt. Het hart is dronken van rozen: Otto-roos en ‘blauwe’ roos. Maar het fruitige accent van de geur blijft bewaard door lychee. De basis combineert patchoeli en vetiver.
En natuurlijk een gulle dosis eikenmos – onmisbaar en zo kenmerkend voor een chypre. Inmiddels is er ook een lichtere versie verschenen: Yvresse Légère (1997). De topnoten treden hier in combinatie met zwarte bes sterker op de voorgrond. Het hart is versterkt met mimosa en witte sering.
RUIK & VERGELIJK
Het begrip chypre is te danken aan de legendarische parfumeur François Coty die in 1917 een geur maakte van reukstoffen afkomstig uit vooral de landen rond de Middellandse Zee. Hij noemde deze creatie Chypre, naar het eiland Cyprus. Opvallend: Guerlain had al eerder geuren die verwezen naar dit eiland. Anyway, het chypre-akkoord wordt gekenmerkt door een bergamot-akkoord in de opening dat contrasteert met het eikenmos in de basis. Fruitige chypres vallen op door hun opvallende rijpe ‘fruitsmaak’ die je de hele geur door blijft ruiken. Twee klassieke voorbeelden met veel navolgers. Herken, in dit geval, de opvallende perziknoot in:
Guerlain Mitsouko (1919)
Rochas Femme (1945)
Sterk artikel, Yves heeft het product weer mooi neergezet in de recentste campagnes.