‘DASH OF FRENCH GLAMOUR THAT YOUR AMERICAN PERSONALITY LACKS’
TOO GOOD TO BE TRUE, BUT TRUE?
Jaar van lancering: jaren dertig vorige eeuw, 2012
Laatst aangepast: 26/07/14
Neus: Albert Fouquet in samenwerking met zijn butler
‘Ambassadeur’: John F Kennedy
Sommige verhalen zijn bijna te mooi om waar te zijn. De parfumindustrie grossiert daar als geen ander in. Het nadeel: aan de ontstaansgeschiedenis van steeds meer geuren begin ik steeds meer te twijfelen. Ook aan dit, overigens wel amusante en intrigerende verhaal over het ontstaan van Eight & Bob dat je kunt lezen op de gelijknamige site.
Albert Fouquet, zoon van een Parijs’ aristocraat, behoorde tot de elite begin vorige eeuw én was parfumkenner. Op zijn familiekasteel creëerde en perfectioneerde hij diverse essences voor persoonlijk gebruik hierbij bijgestaan door Philippe de butler. Op feesten en partijen verbaasde hij iedereen met zijn exquisite parfum waarnaar veel vraag ontstond binnen de exclusieve cirkel die hij frequenteerde. Maar adelijke Albert weigerde zijn geur te vermarketen.
Verandering van scene. We schrijven 1937. Tijdens een vakantie aan de Côte d’Azur ontmoet Albert een Amerikaanse student die een ‘tour de France’ deed, waarmee het direct klikte. En die heette – bereid u even voor – John F Kennedy. Die was ook direct gecharmeerd van de geur. Zijn charme en sympathieke uitstraling deed Albert besluiten hem een proefje van zijn cologne te geven. Liet hij in het hotel waar John F verbleef bezorgen, begeleid met een briefje: ‘In this bottle, you will find the dash of French glamour that your American personality lacks’. Die Fransen toch, dachten toen ook al dat ze aan de overkant van de oceaan daar niet over beschikten.
Terug in Parijs. Daar ontvangt Albert een brief van John F waarin hij hem bedankt voor dit aardige gebaar en het succes dat hij met ‘zijn’ geur bij vrienden heeft. Plus het verzoek of hij acht samples heeft en ‘als uw productie het toelaat, een andere voor Bob’.
Hoewel Albert het niet helemaal begrijpt, zendt hij de bestelling naar Amerika. Perfectionist als hij is, stuurt hij Pierre er op uit om passende flacons te zoeken die hij vindt in een Parijse apotheek. En bekleedt de verpakkingen met de stof van het overhemd dat John F had gedragen tijdens hun ontmoeting. Nu nog een naam. Albert krijgt een voorwaar originele ingeving: hij noemt de geur Eight & Bob.
Nou ja, het is niet waar! Enkele maanden later ontvangt hij brieven uit Amerika met verzoeken van Hollywoodproducenten, -regisseurs en -acteurs (waaronder Cary Grant and James Stewart). ‘Iedereen’ die de geur via John F’s vader – die intense relaties met Hollywood onderhield, waaronder een amoureuze met Gloria Swanson – heeft ontdekt, wil hem ook.
Mag niet zo zijn. Albert verongelukt in een autobotsing Biarritz in 1939. De butler doet wat hij kan om de productie op peil te houden. Alleen gooit de Tweede Wereldoorlog roet in het eten. Zijn laatste zending naar Amerika verstopt Philippe in boeken ter voorkoming dat de Nazi’s de cologne te pakken krijgen. Opmerking: alsof die daar naar op zoek waren.
Wat een geluk! Decennia later wordt dankzij de familie van de bulter de receptuur van Eight & Bob ‘completely recovered’ inclusief het zorgvuldige productieproces, waardoor het opnieuw ‘has become one of the most exclusive colognes, preferred by the most elegant men’.
En ja hoor, de producenten zien – net zoals Acqua di Parma – de geur als kapstok om nieuwe geuren te lanceren die vanzelfsprekend een link hebben met het chique leven van Albert Fouquet en John F Kennedy. Waarvan als eerste getuigt: Cap d’Antibes (2014). En ik zag – help! – ook al een geurkaars. Moet dat nou? Je huis of hotelkamer ook laten ruiken naar Eight & Bob?
Tenslotte: is het echt allemaal gebeurd? Ik twijfel ernstig. Want: hoe ik ook zoek op internet, ik kom bij informatie over het leven van Albert Fouquet maar niet ‘voorbij’ Eight & Bob. Geen foto’s, geen herinneringen van anderen, geen vermeldingen over de Fouquets. Nada, niets, niente. Oh ja: en Bob is natuurlijk de broer van John F Kennedy.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Het geheim van Eight & Bob is gebaseerd op een in het wild groeiende aromatische struik die Albert Fouquet in 1934 tijdens een reis naar Chili – op uitnodiging van de Italiaanse ambssadeur (in Parijs neem ik aan) – in de Andes ontdekte: Andrea. Althans dat is de naam die Fouquet aan deze plant gaf. Ja, ja, ja.
En nog een keer: ja, ja, ja. Door de beperkte hoeveelheid, de hoogte van het gebied waar het zijn habitat heeft én het feit dat de bladeren alleen in december en januari rijp zijn om te oogsten heeft tot gevolg dat van tevoren niet bekend is hoeveel flacons van de geur geproduceerd kunnen worden.
Anyway: een hele beschaafde, subtiele geur die de strakheid van een klassieke citruscologne combineert met balsemachtige, warme noten. Etherisch fris en tegelijkertijd prachtige opening met een ondefinieerbare groene noot – zou dat ‘Andrea’ zijn?
Ruikt voor mij naar een combinatie van rozemarijn, verbena en salie omringd door een fris-zoetig aura. Dit zijn de opgegeven ingrediënten. Start: gember, kardemon, citroen en limoen. Vervolg: viooltje, iris (tekening), cederhout, hazelnoot, cistus labdanum en guaiac. Afronding: patchoeli, sandelhout, ambergris en vanille. Maar geen vermelding van Andrea.
Wat dus nog niet in de jaren dertig van de vorige eeuw mogelijk was: de geur gember onttrekken aan de wortel, de geur van hazelnoot aan de noot. En dat doet me dus afvragen wat er van het verhaal klopt. Was ook wel zo aardig geweest als de ‘nazaten’ van Pierre Fouquet de geheime plant bij zijn echte nomenclatura-naam hadden genoemd. Of voorzien ze hierdoor een run van neuzen, geurengekken (ik in ieder geval niet) en andere weirdo’s op het Andesgebergte waardoor de productie in gevaar komt?
Neemt niet weg dat de geur gewoon très chic is. Schreeuwt niet, heeft geen last van testoron-macho-stoerdoenerij en is gevrijwaard van een hinderlijks scherp-synthetische noot. En wat vooral opvalt: de harmonieuze overgang van fris-groen, via het poederige, bijna fluwelen hart naar warm-bruine, aromatische finish. Tenslotte: waar ik echt benieuwd naar ben: de originele flacon. Was ook leuk geweest als die boven water was gekomen.
RUIK&VERGELIJK
Voor mij zweeft Eight & Bob tussen:
Christian Dior – La Créations de Monsieur Dior – Eau Fraîche (1953/2007)
En:
Guerlain – Les Parisiens – L’Ame d’un Héros (1998, 2008)
Gecombineerd heel even in het begin met de cologne-sensatie van:
Acqua di Parma Colonia (1916)