CULT-COLOGNE
LEGENDARISCHE COLOGNE
SCHOOLVOORBEELD VAN DE KLASSIEKE COLOGNE
Jaar van lancering: 1916, 1993
Laatst bijgewerkt: 14/05/09
Neus: Jean-Claude Ellena, Bernard Duchaufour
In 1916 verschenen, voor zover bekend, twee eau de colognes. De eerste heette Aqua di Colonia. De tweede Acqua di Parma. De eerste kwam uit Spanje en werd geproduceerd door Myrurgia. De tweede uit Italië door een lokaal bedrijfje in Parma. De eerste is nog steeds te koop, maar geniet alleen lokale bekendheid. De tweede ook, maar kreeg wereldwijd een cultstatus. Hoe kan zoiets? Ik denk door het land van herkomst (Italië heeft op het gebied van producten die het leven kunnen veraangenamen meer autoriteit), de presentatie (Acqua di Parma is gevat een in voor die tijd ongekende, moderne presentatie die nu als tijdloos wordt gekwalificeerd) en de geur. Want terwijl Myrurgia’s Aqua di Colonia een van de zovele verfrissende odecolonnetjes is, valt het Parmezaanse water op door de niet te zoete, niet te frisse maar eerder ‘droge’ samenstelling.
De successtory van Acqua di Parma – bij herlancering in 1993 tot Colonia omgedoopt – is opvallend. Want niet-Frans en niet afkomstig van een Parijs couturier ontdekte Hollywood – althans zo gaat het verhaal – deze eau de cologne in de jaren twintig en dertig. Niet alleen Ava Gardner en Lana Turner, maar ook male celebs maakten er geen geheim van gecharmeerd te zijn van deze succesvolle androgyne geur – de colognes van Guerlain, Lubin en Roger & Gallet niet meegerekend.
Na de oorlog blijft Acqua di Parma populair – dankzij onder meer Audrey Hepburn, David Niven en Gary Grant. In de jaren zestig raakt de geur in de vergetelheid. Midden jaren negentig wordt de geur door een groep bevriende Italiaanse zakenmannen opnieuw in de markt gezet. Rondom Acqua di Parma wordt zelfs een hele lifestyle gecreëerd – waarin ‘het traditionele flirt met het moderne’ – en opent de eerste winkel aan de Via Gésu in Milaan zijn deuren.
De internationale beautypers – waaronder moi – zorgen vervolgens dat de enthousiaste reacties van Kate Moss, Sharon Stone, Sandra Bullock, Kevin Kostner, Harrison Ford en Ashley Judd – to name a few – door het gewone koperspubliek wordt gehoord, en zie: een oude klassieker is herboren. For your information: het merk is inmiddels door LVMH ingelijfd en blijft onder de naam Acqua di Parma nieuwe geuren op de markt te zetten, waarvan Lavanda Tonica (1999) en Iris Nobile (2004) getuigen.
Als ware Colonia-fan, comme moi, hoef je je niet te vervelen. Bijna elk seizoen verschijnt er wel een mooie flacon (zoals in 2008 een 1000ml-versie), met of zonder peerverstuiver, met of zonder creatieve gestylde ‘uitspattingen’ op de basisflacon.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Colonia is een goed voorbeeld van een klassieke eau de cologne. Dat wil zeggen een verfrissend watertje met een hoge concentratie aan citrus- en lavendelnoten, die in Colonia goed te ruiken zijn in respectievelijk de opening (zoete en bittere sinaasappel, bergamot) en het hart. Hier bloeit ook Bulgaarse roos. Ongewoon voor een eau de cologne. Ook de basis van ‘oosterse houtsoorten’ maakt van Colonia een ander Keuls watertje. Samen geven ze een heerlijk en echt eau de cologne-gevoel: ‘strak’, prikkelend, alsof de citrusschillen lichtjes over je huid schuren. Zo hoort het!
Acqua di Parma lanceert in 2003 Colonia Assoluta, een intensere interpretatie (eveneens gecreëerd Bertrand Duchaufour en Jean-Claude Ellena). De frisse opening ruikt door toevoeging van verbena nog frisser, het hart door toevoeging van jasmijn, ylang-ylang en ‘wilde orchidee’ bloemiger. De basis ruikt dieper en voller door het toevoegen van Amerikaans cederhout, vetiver, patchoeli, lychee en benzoë.
RUIK & VERGELIJK
Eau de colognes worden door mannen en vrouwen over het algemeen gebruikt om hun instantfrisheid veroorzaakt door het hoge en snel vervliegende alcoholpercentage. Ze zijn daarom in landen rondom de Middellandse Zee populairder dan in koudere streken. Hieronder enkele oude en nieuwe Keulse waters.
Muelhens 4711 (1792)
Guerlain Eau de Cologne Impériale (1853)
Hermès Eau de Cologne d’Orange Verte (1979)
Thierry Mugler Cologne (2001)
Roger & Gallet Cologne (2003)