GEURGELUKKIG
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 28/05/14
Neus: Hilde Soliani (foto)
Concept & realisatie: Hilde Soliani
Het insect dat het ‘zegel’ is van Guerlain staat in de belangstelling in de parfumerie: de bij. Het betreft dan niet de verontrustende sterfte waardoor wereldwijd hele koloniën worden weggevaagd die niet alleen wetenschappers bezighoudt, maar ook gewone stervelingen – waaronder Geurengoeroe. Kijk ‘voor de lol’ even naar: http://action.sumofus.org/a/bayer-bees-lawsuit/13/2/?sub=fb. Wel als symbool van vrolijkheid, speelsheid en jeugd. Volgens mij het mooiste verwoordt door de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson:
The lovely flowers
embarrass me.
They make me regret
I am not a bee…
Deze luchtacrobaat met zijn gevleugelde kompanen – hommel, lieveheersbeestje – voelt zich vooral thuis bij Marc Jacobs en in iets mindere mate ‘op’ recente Van Cleef & Arpels-geuren – met name de Féerie-serie die vanaf 2009 door de lucht dartelt. Soms in detail, soms helemaal. In Daisy (2008) zie je ze niet, maar hoor je ze aangenaam hinderlijk door de geur heen zoemen. In Honey (2013) zit hij helemaal ‘gebeiteld’. En ja hoor, in laatste zitten een paar druppels honing verwerkt – neem dit niet te letterlijk. Honing vertaald in geur is een combinatie van diverse zoete geurmoleculen.
Dat merk je: Honey blijft niet op de huid plakken. Honing in parfum staat voor rijkdom, de gulle natuur op haar puurst. Er zijn cosmeticahuizen die beweren dat koninginnegelei verwerkt in crèmes een verjongend effect heeft, gebaseerd op de ‘bijenwet’ dat de larve die zich tot nieuwe koningin ontwikkelt een hogere levensverwachting heeft (vijf jaar) dan een werkbij (enkele maanden). Dream on ladies and… gentlemen!
Eerlijk is eerlijk: honing verwerkt in geuren is begonnen in de niche-bijenkorf. De lijst is te lang om op te noemen. Maar volgens mij was Serge Lutens een van de eerste parfum-imkers die het effect van dit vloeibare goud verwerkte in zijn geuren. Hilde Soliani’s ZzzZZzzzZzzzz kan er ook wat van. Heeft me ongeveer een jaar geduurd (met enorme tussenpozen weliswaar) voor ik de geur pas echt kon doorgronden.
‘In den beginne’ rook ik alleen een megazoete zonnige noot, waarvan ik me afvroeg of het wel lekker was… Maar gelukkig, de laatste weken is mijn neus in een analytische topconditie: ik heb het gevoel alsof ik recht door een geur kan heen kijken.
Bij Soliani is dat altijd tricky, gezien ze geen ingrediënten prijsgeeft. Wel de stemming: ‘The flight of the bee. Dolce. A fragrance that comes from the choice of some raw materials and immediately go up to the mind, the cups of tea with honey drink at dawn after a night’s work. ZzzzZZzzZZzzzzzz: honey, honey honey, sweet bitter and sour, deep and warm’. Deze geur is voor mij een treffend voorbeeld van wat een creatieve neus weet op te roepen tegenwoordig. Het is niet altijd een kwestie van wel of niet lekker vinden, maar eerder een verwondering én openbaring hoe rijk en geschakeerd de wereld van geuren eigenlijk is. Dat ik hierdoor eigenlijk ‘te doen heb’ met mensen gewend aan ketenparfumeriegeuren en brave ‘nichehuizen’; wat missen die veel olfactorisch plezier.
En nu gaan we zweven gelijk de bij – ZzZZZzzZzzZzzzz brengt je op de een of andere manier in contact met je onderbewuste, geeft je een klik met je ‘innerlijke ik’, brengt je dichter bij jezelf. Doet je beseffen dat een geur eigenlijk een van de basisvoorwaarden is van een gelukkig(er) leven… Maar dat wil niet zeggen dat ik me op Happinezzzzz ga abonneren.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Honing bestaat uit suikers (38 procent vruchtensuiker, 31 procent druivensuiker en 10 procent andere suikers), 17 procent vocht, mineralen (fosfor, mangaan, ijzer, koper), sporenelementen, enzymen, vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers en stuifmeelkorrels.
Kleur en smaak is afhankelijk van de oorsprong van de nectar (honing van de linde smaakt anders dan die van lavendel), maar ook de mate van kristallisatie is van invloed op de smaak- en geursensatie. Dit geschreven, meen ik het volgende te ruiken. ZzZZZzzzZzZzz opent als een zoete wolk waarin heel veel gebeurt. Eerst een minerale toets opgeroepen met aldehyden; zorgt voor een heldere, frisse noot. Vervolgens bespeur ik ook een groen rafeltje dat lijkt op salie en tijm.
Dan komen heel langzaam de bloemennoten uit de nectarwolk naar boven. Eerst lindebloesem, een vleugje oranjebloesem (er is heel even een cologne-effect) en een witte bloemennoot, met name jasmijn die langzaam maar zeker zijn indolen laat werken, want ZzZZZZzZzzZZZzzz heeft ook iets animaals, zij het niet ‘vleselijk’, maar bloemigs. Ik had daarnaast een duidelijke kamperfoelie-noot verwacht vanwege zijn honingzoete bloemigheid – nee daar vloog ‘Hilde de Bij’ toch maar mooi aan voorbij op zoek naar… een door honing gezoete theenoot?
Wat ik bijna zeker meen te ruiken: droogzonnig hooi, gedroogd klaver, gedroogd gras. Met andere woorden: coumarine die als ZzzZZZZZzzZzzz lang om je heen heeft gespeeld, een landing maakt op een muskachtige ondergrond… witte musk van de fijnste kwaliteit besprenkeld met poederige toetsen van tonkaboon, vanille en viooltje. Kortom, ‘beetiful’.
RUIK&VERGELIJK
Ik kom op bovenstaande analyse omdat de geur, hoewel minder ‘wit’, minder fris, me doet denken aan:
Oriza L. Grand Foin Fraîchement Coupé (1886/2014).
En neem je onderstaande geur ook nog mee, dan weet je je omringd door honderd procent geurgeluk:
LM Parfums Voile d’Hirondelle (2013)