EEN GEUR VOOR LITTLE MISS SUNSHINE
Jaar van lancering: 2007
Neus: Alberto Morillas
Laatst aangepast: 12/05/09
Artistic direction:Jurgen Teller
Model: Johanna Jonsson, Irina Kulikova, Alex Sandor
Daisy is honderd procent vintage. Een mix van diverse ‘smaakstijlen’ vormen samen een herkenbaar geheel die je doen denken aan… ja aan wat eigenlijk? Nou bijvoorbeeld aan Guerlain. Kijk je door je wimpers naar Daisy dan zie je de beroemde ‘corporal’-flacon van het Franse parfumhuis.
Dan die, ja toch wel, rare dop: helemaal sixties, beetje plastic, beetje space age. Dan de styling: hoewel iets grover, worden we herinnerd aan de poeslieve en onschuldige jaren zeventigfotografie van David Hamilton (hebben we het nog niet eens over de jaren vijftig chic-verpakking). Geldt ook in voor de inhoud. Want welke bloem staat het meest symbool voor jeugdige onschuld en de natuur in al zijn eenvoud. De magriet… fout! De paardenbloem… helaas ook mis gegokt. Nee, het is het tedere en oh zo breekbare madeliefje.
Klein maar fijn, en je kan er heel eenvoudig een ‘levende’ bloemenketting van maken. Het madeliefje brengt je direct terug naar ongecompliceerde tijden toen je nog jong was en het geluk en de zon voor altijd scheen te schijnen. Daisy moet je binnen ‘de wereld van Marc Jacobs’ zien als het olfactorisch equivalent van de Marc by Marc Jacobs-kledinglijn – dus toegankelijker. Dat laatste geldt misschien voor naam en inhoud, niet voor de prijs: de 50ml-versie schommelt rond de 62 euro.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Wist je het al… het madeliefje (Daisy) scheidt geen geur af, of het moet de nauwelijks lichtgroene geur zijn van de steeltjes en bladeren als je die (neem grote hoeveelheden) met je vingers fijnwrijft. Maar zou een madeliefje ruiken, dan zou ze jeugdige onschuld moet koppelen aan een zomerse zotheid. Zo heeft de neus het ook opgevat. Daisy is fris, vrouwelijk en verpakt in comfort en warmte zonder, zoals Jacobs het zegt, al te serieus te zijn.
Het Daisy-gevoel wordt in de opening opgeroepen met de natuurlijke frisheid van wilde aardbei en rode grapefruit. In het hart bloeit een bloemeke die nu als vintage wordt beschouwd: teder viooltje (foto) met haar fluweelzachte accent. Ze krijgt gezelschap van veel gardenia en jasmijn. Vanille en witte musk zorgen ervoor dat het madeliefje bezield raakt. Let op: in 2008 verscheen een eau de parfum-versie. Alleen is het eerder een zomerse geur geworden in plaats van een onschuldig lentegeurtje.
RUIK & VERGELIJK
Krijgt gardenia in Daisy een luchtige en vrolijke injectie, normaliter staat deze ‘couturebloem’ bekend om zijn volbloemige temperament. Kun je goed ruiken in Marc Jacobs’ eerste geur, maar ook in andere speelt de gardenia een belangrijke hoofdrol.
Chanel Gardénia (1925)
Annick Goutal Gardénia Passion (1989)
Floris Gardenia (1997)
Guerlain – L’Art et La Matière – Cruel Gardénia (2007)
Marc Jacobs Gardenia Cologne (2008)