EEN FRONTALE BOTSING TUSSEN FRUIT EN BLOEMEN
OLD AND NEW CHYPRE IN PERFECT BLISS
Jaar van lancering: 2009
Laatst aangepast: 13/04/17
Neus: ‘Pierre Montale’
Bij Montale is de productie zo ff*f (fastfragance-fuckingforward) snel dat het schier onmogelijk is voor de piepeltjes achter het label om met elke nieuwe geur met een leuk en overtuigend hoe-en-waarom-verhaal te komen. Geen beginnen aan. Dat zou ongeloofwaardig overkomen zoals het hele oprichtingsverhaal van Montale zelf is.
De informatie die je krijgt is summier. Hoe de geur, in dit geval Chypré Fruité, ruikt ligt in de naam besloten. En wat leuk jôh: kan je zo je eigen fantasie makkelijker de vrije (uit)loop laten, de geur koppelen aan je opgeslagen privégeurgeheugen. Er komt altijd wel íets naar boven borrelen. Bij mij: chypres van weleer.
WAT CHYPRÉ FRUITÉ IK EIGENLIJK?
Om te beginnen een heerlijke chypre-opening; een blast from the past – want zuivere citrusnoten gecombineerd met krachtige sensaties: scherp haarlakachtig, prikkelend, flitsen van metaal. Met tegelijkertijd dat geruststellende idee en blije vooruitzicht van de bosachtige basis die zich in de verte al aankondigt.
En wat gebeurt er dan! Het lijkt wel of een boerenkar ‘ergens in India’ beladen met rijp fruit op weg naar de markt de bocht uitvliegt so to speak. De reden, een boerenkar gevuld met bloemen wou niet uitwijken… ‘Hé, lagere kasteklootzak, ken je niet uitkijke!’ Ja, dat krijg je dan. En wat krijg je dan? Een verdomd lekker samen botsen, samenvloeien van tropisch fruit (ik gok op een mix van mango, guave en passievrucht besprenkeld met wat rode vruchten) en roos en jasmijn. Het effect, en wel leuk by the way: de geur ademt een tikkeltje ordi in de goede zin van het woord (als dat überhaupt kan). Lees: schreeuwt behoorlijk: ‘Hallo, hier ik ben ik, vind je me niet lekker?’ ‘Nee? Wacht dan nog even!’ Doen we. Wat krijg je dan? Chypré Fruité wordt less ordi, transformeert tot elegantie.
Komt omdat bloemen en fruit indalen, zich nestelen in de basis van eikenmos, patchoeli en musk waardoor je het klassieke chypre-effect krijgt zonder old school-effect. Hiervoor verantwoordelijk: het tropische fruit dus die, mooi detail, door de musk een fluwelen omlijsting krijgt. Kan niet anders zeggen: goed gedaan meneer Montale.
Interessant op compositieniveau: gezien het lanceringsjaar is Chypré Fruité een voorbode op de populaire fruitig-roze chypres in de ketenparfumerie die zijn ‘hoogtepunt’ bereikt in Sì (2013) van Giorgio Armani. Met dit verschil: Chypré Fruité wordt in de basis niet gladgestreken met vanille waardoor het pure chypregevoel gewaarborgd blijft.
Tip van Geurengoeroe: om Chypré Fruité nog meer Montale te maken moet je’m layeren met het ingrediënt waarmee dit parfumhuis ons als een van de eersten heeft verblijd: oudh. Ik doe het met Black Aoud (2006). Het effect: tjongejonge!