DON’T PROCEED WITH CAUTION
Jaar van lancering: 2014
Laatst aangepast: 05/07/14
Neus: in samenwerking met Tanja Deurloo
Flaconontwerp: Hans Ubbink
Te koop bij: www.perfumelounge.nl
Eerst even dit: Hans Ubbink is niet failliet. Een kwestie van het verkeerd interpreteren door sommige media van het persbericht dat de ontwerper over de ophande zijnde veranderingen van zijn bedrijf naar buiten bracht.
Om het duidelijk te maken, zegt hij: ‘Nee, er is geen faillissement of doorstart. Hans Ubbink blijft ontwerpen en ondernemen, maar staakt de bedrijfsactiviteiten in de huidige vorm’.
Dat viel ongeveer gelijk samen met de lancering van zijn eerste twee geuren die begeleid worden door de volgende overpeinzing: ‘Caution in love is perhaps the most fatal to true happiness. Learning to love yourself is the greatest love of all’ en zijn opgedragen aan dochter (Fluffy) en zoon (Isskander). Waarom? Het zou volgens Ubbink het levensthema van iedereen moeten zijn. Want het meest fatale voor geluk is volgens hem ‘als je je hart niet volgt en je het nooit zult ervaren als je het bij een ander zoekt’.
Dit doet me denken aan dat prachtige nummer gezongen door Eartha Kitt – Proceed with caution – waar al tijdens een autorit de verschillende stadia van de liefde wordt bezongen. Eerst accelerend, dan in volle vaart om vervolgens al remmend de opgedane ervaringen een beetje cynisch, een beetje relativerend te ‘herdenken’.
Ubbink liep al een paar jaar rond met het idee om iets met geuren te doen, maar het kwam vorig jaar in een stroomversnelling. Zijn uitgangspunt: niet voor iedereen. En dat zijn AM en PM dus: slechts 999 genummerde flacons. En tegelijkertijd heel erg veel: inhoud: 200ml. Waarom? Hans Ubbink antwoordt: ‘Ik wou exclusief blijven’. Want als een geur te populair wordt, dan onderscheid je je niet meer volgens hem. Hij heeft het zelf ervaren met Terre d’Hermès (2006) dat hij ooit cadeau kreeg. In het begin kende bijna niemand de geur, maar toen de campagne opgang kwam, droeg plotseling ‘iedere’ man hem. Ubbink: ‘Daar word ik echt ongelukkig van’.
Geur vormt voor hem een onlosmakelijk deel van je persoonlijkheid, hoe je je verzorgt, hoe je je presenteert, geur is de eerste direct prikkel naar je geheugen. Het vormt samen met je ‘lichaamstaal’ diegene die je bent. Om zich in de wereld van geuren te verdiepen volgde hij een aantal trainingen bij Tanja Deurloo. Hierdoor kwam hij op de hoogte van wat nu commercieel de succesvolste geuren zijn, wat niche, wat ouderwets is.
Samen kwamen ze tot het idee voor twee geuren met allebei een eigen sfeer en intensiteit die, conform de trend van nu, gecombineerd kunnen worden. Afhankelijk van het tijdstip, je persoonlijkheid, stemming of gelegenheid kies je één van de twee of layer je ze. AM en PM (beide in een concentratie iets sterker dan een eau de parfum) wordt gepresenteerd in een chique lederen ‘brillencoffret’, de flacons roepen reminiscenties op met die van Montale.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
AM omschrijft Ubbink als ‘een kick-start; een energieke fris-pittige geur voor momenten als je hier behoefte aan hebt; tijdens de ochtend of middag. Voor mij is het een zwoele cologne (op eau de parfum-basis) die op een moderne manier de nieuw-klassieke varengeur verbeeldt.
Dus eerst een knallende uitbarsting van hesperidenoten – bergamot, citroen, sinaasappel, mandarijn – waarachter de lavendel (foto), eigen aan een fougère, zich eerst verbergt, maar vervolgens begint te leven en te vibreren: zonnig, zoet en stralend die vervolgens een beetje wordt bepoederd door iris en een extra-fris, kruidig randje krijgt door rozemarijn. Dan verzinken al deze noten in de basis van musk (net niet te laundry-achtig, maar op het randje), cederhout en tonkaboon. Cederhout maakt AM zonnig-strak, tonka zonnig-sensueel. En opvallend hoe mooi je de lavendel heel puur blijft ruiken.
PM is van een andere orde. Ik heb het idee dat de geur ‘andersom’ van opbouw is, want snel ruik je de warm-sensuele, gourmandachtige noten van de basis: musk, amber, karamel en vanille. Maar daar moet je even ‘doorheen ruiken’; dan pas ervaar je de pittig-frisse opening (opgegeven ingrediënten: kardemon, grapefruit, bergamot, geranium) die overlopen in een beetje verwarrend hart. Opgegeven ingrediënten: gember, jasmijn, lavendel, rozemarijn, zwarte bes.
Wel grappig of opvallend, net zoals in AM ruik je de lavendel-rozemarijncombinatie goed die hier luchtiger wordt door jasmijn en zoeter door, naar het lijkt, zwarte bes. De gember neem ik niet echt waar. Maar het is de basis die vanaf het begin de aandacht trekt en uiteindelijk minder gourmand, maar meer ‘stoer-mannelijk’ wordt door een krachtige finish van leer geschraagd op een fond van ceder- en sandelhout, mos en vetiver.
Wat blijkt en onverwacht: AM schijnt bij vrouwen meer in de smaak te vallen en PM dus bij meer mannen. En wat gebeurt er als je beide geuren mengt? Heel merkwaardig (som der delen): een zoetige lavendel-muskgeur met nuances van steranijs en vanille. Te koop bij Skins, Annindriya Perfume Lounge en natuurlijk: https://store.hansubbink.com/accessories
RUIK&VERGELIJK
En de eerste geur die Hans voor himself ooit (in de Bijenkorf) kocht was:
Fabergé Brut (1964)
gisteren o.a. samples van AM en PM binnengekregen via de Perfume Lounge en inderdaad vnd ik AM nu lekkerder dan de PM. Ik zal ze morgen eens over elkaar heen proberen.