ABSOLUUT FAN-TASTIC
Jaar van lancering: 2014
Laatst aangepast: 13/05/14
Neus: onbekend
Ambassadeur: Mathias Laudidsen
Fotografie: Solve Sundsbo
Heb ik het mis? Verneem de laatste tijd weinig over de geuren van Fendi in Nederland en omringende bevriende naties. Ik weet, veel fans van de ‘klassieke’ Fendi-geuren waren behoorlijk ‘pissed’ toen LVMH het Italiaanse luxemerk in 2006 overnam en de bestaande collectie overboord zette. Ook mijn ‘Fendi-fan’-geur: Life Essence (1996).
Is ook niet leuk, I know, maar gebeurt tegenwoordig aan de lopende band. We noemen slechts Valentino, Chloé, Karl Lagerfeld. Is een kwestie van slikken en vervolgens als doorgewinterde fan op Ebay zoeken naar wat er nog van de originele geuren resteert en verder gaan met leven. En in geval van pure parfum-fan toch even kijken en ruiken of de nieuwe ingeslagen weg wel of niet beantwoordt aan je ‘idee’ van je favoriete parfumbrand.
Wat mij betreft: ik heb me vanaf het begin verbaasd (in een soort van bewondering) waarmee Fabien Baron er in is geslaagd om Fendi los te weken van zijn Italiaanse wortels door het merk in een wereldwijd begrepen glamour-mal te persen die helemaal beantwoord (door de branche althans, niet direct door de fans) aan de huidige parfumcodes.
Dus: flashy, ‘lifestyle’; topmodels die een te gek, onalledaags leven vieren in een ‘fashionbubble’ ver verwijderd van de alledaagse sleur, ‘far from the madding crowd’. Baron bedacht dus ook Fan di Fendi – het nieuwe credo van de van oorsprong Italiaanse bontverwerker. Een slimme woordspeling op de – veronderstelde – verslaving van ‘de jeugd van tegenwoordig’ aan luxemerken. En gebotteld in een slim en strak design: de letter f (van Fendi) gespiegeld als symbool voor ‘dubbele’ luxe. Je zou denken: ‘kat in het bakkie – bingo’.
Niet echt dus. Zou één van de redenen kunnen zijn dat Fendi voor heel mensen ook gelijkstaat met ‘Fur di Fendi’. Bont dus. En dat is dus nu zo verschrikkelijk verkeerd – zie het succes van de modeontwerpster die zowel vegetariër als ‘pro-animal’ is: Stella McCartney.
Nog iets anders: Fendi staat in de wereld van mode-beleving niet echt voor ‘pour homme’. Dus toen na Fan di Fendi (2010) voor haar ook Fan di Fendi pour Homme (2012) verscheen, was ik direct getriggerd. En eerlijk gezegd, zonder een ‘fan di Fendi’ te zijn, was ik gecharmeerd van de geur: ‘nieuw stoer’ door de kruidige leernoot. Het verhaal niet echt: van hetzelfde laken een designerspak. Ofwel, het interessante leven van de ‘nieuwe celebrity’.
Ofwel, de jonge creatieve duizendpoot die zowel popster, dj, componist en producent is, en in zijn vrije tijd hoogstwaarschijnlijk ‘iets met kunst’ doet. In dit geval Mark Ronson. Na Fan di Fendi Pour Homme Aqua (2013), nu een intense versie: Fan di Fendi Pour Homme Assoluto waarin alles draait – het zal u niet verbazen – om ‘intensiteit, dynamiek en ultra-verfijning. De geur vertegenwoordigt de essentie van de typische Fendi-man. Die is charmant en zijn magnetische persoonlijkheid versterkt met de elegante Italiaanse stijl die hem de kracht geeft om alle beperkingen uit te dagen’.
Mark Ronson is tot ‘mijn stomme verbazing’ vervangen – te druk waarschijnlijnlijk met zijn fan-tastische leven – door een van de (naar ik heb begrepen) succesvolste modellen van dit moment die ook al op de foto werd gezet voor Gucci’s Pour Homme II (2007) en Viktor& Rolfs Spicebomb (2012).
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Een krachtige opening: groen-omfloerst kardemon en pittige roze peper worden heel even opgelicht door een citrussprankeling. Het hart bepaalt vanzelfsprekend de toon: groen en donker, donker en groen door een strakke salie-noot (foto) die de ‘omnipresente’ houtnoten – oud, vetiver en patchoeli – begeleidt. Oud ruik ik eerlijk gezegd niet (echt), eerder de andere twee. En die, dat is vreemd, ook niet echt: eerder een leernoot.
Als echo van Fan di Fendi Pour Homme natuurlijk, nu alleen omringd door een volle patchoeli die in de basis intens sensueel wordt, zonder zoetig en plakkerig effect. En dat komt door de goede verstandhouding tussen tonkaboon-absoluut en opoponax. Laatste zoete, donker-honingachtige ‘aards’ balsem geeft de eerste een licht-animale musky undertoon.
Fan di Fendi Pour Homme Assoluto is een goed voorbeeld van de nieuwe geurtrend in de ketenparfumerie voor de man: geen ‘vage’ oceanische ervaringen, maar een duidelijke signatuur. Aarde wint van lucht.
RUIK&VERGELIJK
De naam van de neus is in ‘de communicatie’ niet bekend gemaakt, maar ik vermoed dat net zoals bij Fan di Fendi Pour Homme François Demachy ‘de leiding’ heeft gehad. Want door de donker-kruidige, houtachtige noten doet deze assoluto denken aan:
Christian Dior Fahrenheit Le Parfum (2014)