BATH, BEAUTY, BODY & MIND
Jaar van lancering: 1982/2012/2014
Laatst aangepast: 19/01/13
Neus: Jacques Artarit
Concept & realisatie: Jil Sander
Vintage komt steeds dichterbij. Wil zeggen: relatief jonge merken – die na 1975 hun naam aan geuren verbonden – kijken, geïnspireerd door de oude garde, redelijk vroeg in hun bestaan om in verwondering. De constatering: een aantal geuren blijken in perspectief eigenlijk nog steeds verdomde goed, kunnen zelfs aanspraak kunnen maken op de kwalificatie ‘klassieker’.
Terwijl ik het eerder had verwacht van Calvin Klein en Wolfgang Joop, doet juist een vakgeneratiegenoot van deze twee het: Jil Sander. Een aantal geuren van haar die langzamerhand uit de parfumerie waren verdwenen, werden in 2012 in kleine kring voor het eerst verspreid en vanaf nu iets breder onder de noemer The Essentials. En dat zijn Bath & Beauty (1982), Woman III (1985) en Pure Man (2004). Scent Man uit 1981, ook eerst van de partij heeft het niet gered.
Wel even leuk om in herinnering te brengen: Jil Sander was toen ze in 1979 haar eerste geur – Woman Pure – lanceerde voor velen, zo niet de meesten, in Europa en de rest van de wereld een nog totaal onbekende naam. Ook werd ze toen nog niet echt geassocieerd met de stijl waarmee ze in de jaren negentig furore maakte en international doorbrak: secuur minimalisme. Sander was vooral beroemd in haar geboorteland Duitsland. Moet gezegd: Lancaster (nu Coty) onderkende toen al haar (parfum)potentie en zorgde ervoor dat bij elke nieuwe geur ze haar afzetgebied kon vergroten. Dus na Duitsland volgden de Benelux en geleidelijk aan de rest van Europa en de wereld. Hoewel: Jil Sander als parfumhuis is in Amerika en Azië geen household name.
Iets anders: Bath & Beauty is op een bepaalde manier revolutionair gebleken doordat het accent werd verschoven: in plaats van parfum als ‘sensueel signaal’ van de draagster, werd het gepresenteerd als privémoment die met name in de badkamer moest worden beleefd. Dat kwam met name door de beroemde ‘white box’ die in het assortiment zat. Was een ‘gentle milk bath’ in poedervorm die in contact met water veranderde in rustgevende ‘melk’.
Het interessante aan de geur: je ruikt eigenlijk niets. Dat wil zeggen: het is geen power perfume waarmee je indruk wil maken – zoals bijvoorbeeld haar N° 4 uit 1990. Het is eerder een melange van diffuse noten, eerder een stemming, eerder een gevoel. Om dit understated effect te bereiken, leverde de neus – die voor zover ik weet geen andere geuren heeft gemaakt – een toch uiterst gecompliceerde formule waarvan de vele ingrediënten uiteindelijk samenvloeien in een ogenschijnlijk simpele geurervaring. Voor mij is Bath & Beauty ‘terugruikende’ een geur, zo niet dé geur die – zonder dat het echt de bedoeling was wellicht – de aanzet gaf tot de body & mind-trend in de parfumerie.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Een sensatie met meerdere lagen die samenwerken om tot een ‘geruststellende’ geur te komen. Bath & Beauty is het beste te omschrijven als een bloemige chypre in een aura van aldehyden (die garant staan voor het poederige, soapy ‘badkamergevoel’).
Dit is de lijst van de originele versie waaraan volgens mij weinig is gesleuteld: aldehyden, bergamot, citroen, fruitige noten en viooltje in de opening. Gevolgd jasmijn, orchidee, anjer, iris, roos, ylang-ylang, koriander en honing. Afgerond met amber, benzoïne, wierook, musk, ceder- en sandelhout.
Het effect voor mij: een chic badschuimgevoel die gelukkig gevrijwaard is van een heftige witte ‘shampoomusk’ in de basis, waardoor de geur niet te clean en te vlak wordt. Die musk ruik je wel, maar wordt mooi ‘omrookt’ door de duidelijke aanwezige wierook. Maar het frappante: vanaf de eerste spray ruik je door de lichte citrusnuance ook een mooie, stoffig-kruidige noot – volgens mij anjer, iris, koriander en wierook – die de bloemen ondersteunen. Met name het viooltje, de jasmijn, de roos en de ylang-ylang. Die je met een beetje doorruiken stuk voor stuk kunt waarnemen en samen een enorm delicaat-poederige stemming oproepen versterkt door de amberachtige noten van de basis inclusief de honing.
De slogan die The Essentials meekrijgt – Classics go never out of style – gaat, als je de geur ‘begrijpt’ en in zijn tijd plaatst zeker op. Soms vraag ik me af of ik niet al te lyrisch over een geur schrijf, dat ik er meer in zie en aan ruik dan de bedoeling is. Heb ik dus met Bath & Beauty. Een aangename herontdekking.
RUIK&VERGELIJK
En in vergelijk met onderstaande geuren die in hetzelfde jaar verschenen, is Bath & Beauty de bescheidenheid zelve.
Giorgio Armani Giorgio Armani (1982)
Karl Lagerfeld KL (1982)
Gianni Versace Gianne Versace (1982)