INTENSITEIT DIE ER VANAF SPAT
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 03/10/13
Neus: onbekend
Ambassadrice: Laetitia Casta, Noah Mills
Fotografie: Mario Testino
Concept & realisatie: Domenico Dolce, Stefano Gabbana
Ik ben ‘vergeten’ het vorig jaar gelanceerde Pour Femme te beschrijven. De reden: ik dacht dat het alleen een uiterlijke restyling betrof. Blijkt de aldehyde-achtige geur uit (1992) te zijn ingewisseld voor een compositie die het meer (in minder mate dat wel) moet hebben van de bloem die in de parfumerie bekendstaat om haar uiterst sensuele boeket: de tuberoos. Deze typische eigenschap zie je ‘symbolisch’ terug in de campagne ‘waarin Laetitia Casta met haar sterke karakter de emoties van Intense tot uiting laat komen’.
Waarom? ‘Met haar helderblauwe ogen die je vanonder grote wimpers intrigerend aankijken, volle lippen en vrouwelijke rondingen, haar bijzondere mediterrane, sensuele en betoverende aantrekkingskracht, symboliseert zij de ware Dolce&Gabanna-vrouw en speelt hier haar meest intrigerende rol ooit’. Terzijde: voor mij deed ze dat toch meer in Notorious van Ralph Lauren (2008).
Maar niet langer afgedwaald. Weet dan dat Mario Testino ‘ons deelgenoot maakt van een intens, gepassioneerd privémoment tussen Laetitia Casta en Noah Mills. Wanneer de dag overgaat in de nacht, zijn deze geliefden verstrengeld in een heftige omhelzing, zien ze er onweerstaanbaar uit. Pour Femme wakkerde de vonk aan bij deze geliefden, Intense zet ze in vuur en vlam’.
En nu ga je beker der clichés helemaal leegdrinken wat betreft vrouw in combinatie met Dolce & Gabbana – die jij ook kunt zijn: ‘Elke Dolce&Gabbana-vrouw bezit diep van binnen een intense kracht; vuur en passie waar de intensiteit vanaf spat. De momenten waarop deze kracht vlam vat, zijn de momenten voor Intense’. Dank je wel voor deze wijze woorden Dolce en Domenico.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
De inhoud van Intense is geïnspireerd ‘op de rijke en overdadige signature-parfums uit het verleden en laat je weer voelen hoe je met een geur kunt verleiden, inspireren en domineren’. Toe maar! Het verleden, zag ik in dit verband graag ingekaderd – anders kun je alle kanten op, heel ver terug in de geschiedenis.
Maar ik vermoed dat Dolce & Gabanna zinspelen op de parfums die vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw op de markt verschenen en waarvan enkele zich ontwikkelden tot grote klassiekers nu nog steeds te koop. Intense wordt omschreven als een ‘krachtige samensmelting van verfijnde en super verleidelijke contrasten. De weelderige bloemengeur zet al je zintuigen op scherp, terwijl uitdagende noten van tedere witte bloemen lang vergeten herinneringen oproepen en een diep gevoel van passie aanwakkeren’.
Wordt eerst in de opening opgeroepen met een mix van neroli en groene mandarijn die samen een cologne-achtige toets oproepen. Dit loopt over in een hart waarin de über-erotiserende tuberoos (foto) haar sporen verspreidt ondersteund door oranjebloesem (in dit geval absoluut).
Die wordt ‘crèmeachtig en verleidelijk genoemd, maar dat moet volgens mij slaan op de tuberoos met zijn ‘boterachtige’ volheid. De drydown genereert ‘totale overgave, intensiteit, kracht en lust voor schoonheid’ met ‘het warme, harsachtige sandelhout en sensuele musk die perfect samensmelten met de crèmeachtige, verslavende lekkere marsmellow’.
Dat laatste moet Intense modern en eigentijds maken. Want gourmand still rules in de ketenparfumerie. Gelukkig wordt het met mate gedaan, maar voor mijn gevoel ruik je deze gourmandnoot (geholpen door musk) vanaf het begin. Dit belemmert au fond de compositie te worden zoals eigenlijk gewenst: rijk en overdadig (gelijk de tuberoos) zoals signatureparfums uit het verleden. Want door deze eendimensionale zoetheid wordt Intense ook linear; de noten rijgen zich aan elkaar zonder de diepte in te gaan.
Nog even dit: ik dacht altijd dat sandelhout geen harsachtige, maar juist een melk- en crèmeachtige geur met een licht roosaccent verspreidt. Het (enige en echte) Indiaas sandelhout kan/mag tegenwoordig niet meer verbruikt worden in geuren; is exclusief gereserveerd voor religieuze doeleinden in India. Hiervoor in de plaats amyris (Australisch sandelhout) of een synthetische moleculen die samen een zacht en melkachtig hout weten op te roepen.
RUIK & VERGELIJK
Zouden Dolce & Gabbana in combinatie met tuberoos en andere witte bloemen refereren aan deze signatureparfums uit het verleden…
Creed Angélique Encens (1933)
Jean Patou Joy (1935)
Robert Piguet Fracas (1949)
Guerlain Jardin de Bagatelles (1983)
Annick Goutal Tubéreuse (1984)