PARADEPAARD, PARADEPARFUM
Jaar van lancering: 2012
Laatst aangepast: 25/09/13
Neus: Francis Deleamont
Concept & realisatie: Julien Sprecher
Dat je het weet: Darley werd net zoals Pegasus (2013) van Parfums de Marly vernoemd naar een paard (zie schilderij onderaan). Het verschil: Pegasus is fantasie, Darley is ‘realiteit’. Wil zeggen: heeft echt geleefd. Zijn lokale naam: Ras el Fedowi, ofwel ‘de koppige’. Zijn Engelse naam: Darley Arabian.
Het nobele dier schijnt in 1700 in Syrië te zijn geboren – niet als volbloed Arabier; een van zijn voorvaderen was een Achal-Tekkenir; een ras dat zowel in Syrië als in Iran voor de rensport werd gefokt – en werd op vierjarige leeftijd gekocht in Aleppo van sheik Mirza door Thomas Darley.
Die was consul voor koningin Anne van Engeland voor het Middellandse Zeegebied die Darley Arabian naar zijn vaderland verscheepte om te ‘werken’ voor zijn broer als fokpaard. Zijn prestatie op dit gebied was verbluffend en onovertroffen als je de overgeleverde verhalen moet geloven: veel van zijn nakomelingen ontwikkelden zich tot de snelsten ter wereld (in 95 procent van de huidige gefokte racepaarden is zijn nobele bloed nog te traceren) die op veilingen nog steeds voor miljoenen van eigenaars wisselen – waaronder de voor zijn tijd onoverwinbare ‘achterkleinzoon’ Eclipse (1764-1789). Darley Arabian overleed op dertigjarige leeftijd.
Hoe vertaal je dit in een geur? Mijn associatie over het algemeen met paarden in combinatie met parfum moet iets ruigs, iets animaals, iets oer hebben. Een wereld die ruikt naar stallen, leer, zweet en zelfs naar excrementen (denk aan echte musk, denk aan echte castoreum) vermengd met de geur van weilanden (gras, hooi, zon) en bossen (vochtig, hout) waardoor deze edele dieren galopperen. Francis Deleamont koos voor iets anders…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… en wel voor een zeer klassieke, zeer beschaafde maar sensuele varengeur met lavendel (foto) als stralend middelpunt. Elegant uitgevoerd dat wel. Dus een frisse opening van citroen en bergamot die een moderne toets krijgt door het toevoegen van munt.
Dan komt de lavendel tevoorschijn, alleen – gelukkig – wordt deze zonnige noot, versterkt door rozemarijn, niet al te oppermachtig, niet te ‘fris gewassen’. Want roos en oranjebloesem maken haar zoeter, bloemiger en voller, en kaneel geeft haar een mooie kruidig-zoete ondertoon. Maar het is vooral in de basis waarin lavendel aantoont dat ze sensueel kan worden. Bosachtige nuances van sandelhout, guaiac en patchoeli dompelen zich graag onder in een warme gloed van amber en tonkaboon.
RUIK & VERGELIJK
Meer weten over Parfums de Marly en dus de fascinatie voor paarden en parfum, zie:
Parfums de Marly Ispazon (2012)
Parfums de Marly Meliora (2013)