‘LOVES ME, LOVES ME NOT, LOVES ME, LOVES MET NOT, LOVES ME’
DIGITALE VOETAFDRUK VAN EEN GEUR
Jaar van lancering: 2018
Laatst aangepast: 01/05/18
Neus: Alberto Morillas
Als je vandaag, morgen of any time soon omringd door een romige parfumwolk drie jonge meiden innig met elkaar verbonden ziet… grote kans dat ze de boodschap van Marc Jacobs’ sisterhood-geur Daisy Love in praktijk hebben gebracht.
Kijk, zo wordt tegenwoordig een geur in de markt gezet aldus het persbericht: ‘Terwijl de print- en televisiecampagne wereldwijd live gaan – in samenwerking met InStyle.com, NYMag.com en het Twitteraccount van The Cut – zal Marc Jacobs exclusieve digitale Daisy Love-items onthullen op @marcjacobsfragrances en @marcjacobs Instagramaccounts met ondersteunende social content van wereldwijde influencer-partners. Het past in onze strategie van het vergroten van onze digitale voetafdruk en een intensievere focus op influencer-marketing’.
Extra asset: Kaia Gerber (dochter van voormalig supermodel Cindy Crawford en entertainment businessman Rande Gerber) die samen met ‘sister-modellen’ Aube Jolicoeur en Faith Lynch toont hoe ze onder de zon aan een strand in Californië genieten van hun vriendinnenband op de melodie van Sonic Youths’ Teen Age Riot. Tisnietwaar Kaia Gerber: ‘Ik vind het heerlijk te blijven samenwerken voor de Daisy Love-campagne – dit keer voert de zorgeloze geest van Daisy naar het strand, wat erg resoneert met mijn persoonlijkheid, leefstijl en mijn innerlijke Daisy-girl’.
Wat krijg je te zien? Iets wat je al heel vaak hebt gezien in ‘la la perfume wonderland’: dartele jonge meisjes, vriendinnen die twijfelen over hun romantische object van verlangen – ‘loves me, loves me not, loves me, loves met not, loves me’ – terwijl een madeliefje wordt ontdaan van haar tedere blaadjes. Braaf, lief, niets op tegen, degelijke jonge meisjes. Mama en papa kunnen tevreden zijn, voor een Teen Age Riot (waarvan je alleen de gitaarakkoorden hoort) hoeft niet gevreesd te worden. Voorlopig.
WAT DAISY LOVE IK EIGENLIJK?
De nieuwe Daisy is voorgelegd aan een testpanel (iets dat bijna iedere nieuwe masstige-geur ten deel valt). De reden: de informatie die je krijgt, helpt om de geur beter en duidelijker voor het koperspubliek te presenteren. Zegt men. Soms wordt de compositie aangepast. Sommige criticasters menen dat alle eigenheid die in de testing-testing-fase zit er radicaal wordt uitgezeefd. So be it, that’s the industry. En wat daarbij komt: Alberto Morillas heeft zoveel ervaring – weet precies wat de klant wil. Dat zit wel goed en dus viel Daisy Love direct in de smaak. Komt omdat Morillas, verantwoordelijk voor alle Daisy-geuren, zich liet inspireren door de gourmandtrend.
De eenduidige conclusie van het testpanel, vooral onder de millennials: ‘Nieuw en anders’. Sterker, Daisy Love werd gekenschetst als verslavend. Als dat zo is, dan heeft het panel nog nooit een gourmandgeur geroken, en dat is knap gezien het nog steeds aanhoudende succes van deze inmiddels tot standaard geworden trend die 25 jaar geleden begon. Deze bewering klopt dan ook niet: ‘Daisy Love is de eerste stralende gourmandgeur in de geschiedenis’ – ik noem er slechts een waarvan ik onlangs een 100ml-flacon voor € 15,00 bij de Etos kocht: Rumeur (2006) van Lanvin – die verder wordt omschreven als ‘onmiskenbaar vrouwelijk met een jeugdige en toch geraffineerde compositie’.
Daisy Love roept de verrukking op van het kijken naar de zon die weerspiegelt in de oceaan onder een helderblauwe hemel met noten van helder gekristalliseerde bergbraambess, zonnige en toch romige madeliefjesboomblaadjes, en een warme blend van kasjmiermusk en drijfhout’.
Het klopt allemaal en tutti is tutti in sync met de parfumsuccesformule voor jonge meisjes: roodachtig fruit in de opening, bloemetjes in het hart en poederig musk (ontdaan van zijn frisse laundry-noten) in de basis opgeklopt tot een gourmandsensatie (denk slagroom, denk vanille). Recent ook verwerkt door Repetto (Dance with Repetto) en Jimmy Choo (Blossom Limited Edition).
Kijk de bergbraambes (in het Engels cloudberry) bestaat: groeit vooral in Scandinavië – Mona di Orio verwerkte die onlangs in Suède de Suède (2017) – waar ze veel in het wild voorkomt. Zorgt voor de fris-fruitige opening. Maar waar bloeit de madeliefjesboom? Je gelooft je ogen toch niet als je dit leest. De wereld van parfums is er een van make believe en sprookjes, maar vertel die dan wel eerlijk (ik gok op jasmijn en viooltje).
Slikken sisterhood-meisjes dit als zoete koek, gaan die niet naar school waar ze leren hoe het madeliefje bloeit? Doet me denken aan een beroemde 1 april-grap van de Radio BBC in een ver verleden die ‘vertelde’ dat spaghetti groeit aan de spaghetti-boom. Bijna iedereen geloofde het. En de basis: je ruikt door de romige basis inderdaad een heel, maar dan ook heel licht ziltig nootje dat plakt aan drijfhout.
Het zal je niet verbazen dat Daisy Love een grote gemene deler-geur is geworden. Logisch gezien de ‘belangen’ op het spel staan. Je gunt deze onschuldige meisjes – die trouwens al lang gewend zijn aan ‘gourmand light’-geuren – alleen een keer een ‘full-blast-right-in-the-face’-gourmandervaring: Angel (1992) van Thierry Mugler dus. Desnoods door middel van een taartgevecht. Zal ze leren en houdt ze bij de les!