WAT KAN KLASSIEK TOCH LEKKER ZIJN
EENVOUD EN DIEPGANG GECOMBINEERD
Jaar van lancering: 2017
Laatst aangepast: 11/03/18
Neus: Carla Chabert, Karine Dubreuil
Concept & realisatie: Bruno Truchon Bartès
Dat was een verrassing afgelopen nazomer bij de ‘portes ouvertes’ van distributeur Via K & Co in de buurt van Brussel: de ontmoeting met Bruno Truchon Bartès van La Manufacture. Twee redenen: het feit dat iemand het aandurft nóg een merk in de markt te zetten gewijd aan eau de cologne en de klassieke kwaliteit die het uitstraalt en waarmaakt.
Lang verhaal kort: Bruno Truchon Bartès werkte meer dan 20 jaar in de parfumbusiness, hij noemt geen namen, waarin hij – en nu volgt een marketing message – ‘zijn compromisloze passie voor de zeldzame ingrediënten die meesterparfumeurs gebruiken om geuren te creëren kon cultiveren’. Dat zal wel. Interessanter, zijn hobby, nou vooruit, passie: historisch behoud van belangrijke, oude gebouwen die de daaraan verbonden herinneringen levend houden.
Nog interessanter: deze filosofie van behoud en bewustwording koppelde hij aan zijn eigen huis dat in zijn gedachten al in de stijgers stond. Zijn creativiteit hiervoor wordt gedreven door – deze tekst wordt wederom onderbroken door een marketing message – ‘schoonheid, een gevoel van uitzonderlijkheid en vakmanschap van traditionele ambachtslieden dat welsprekend uitdrukking geeft aan de kunst van de Franse stijl. Hij gaf zijn huis een naam die handwerk en de spirit van de traditionele ambachtsman oproept: La Manufacture Parfums’. Moet gezegd: treffend en leuk gevonden.
We zien u terug na de volgende door marketing-message: ‘La Manufacture Parfums is een workshop ‘sans frontières’ voor ambachtelijke kunstenaars die grondstoffen transformeren en zich laten inspireren door kunst, emoties en persoonlijke ervaringen. Wat de geuren van La Manufacture Parfums hun elegantie en diepte geeft, is de poëzie van het verleden en de minutieuze aandacht voor de grondstoffen…
… Bruno doet een beroep op beeldhouwers, porselein- en kandelaarsmakers, meesterparfumeurs, en glasblazers met een passie voor hun vak, die volgens zijn esthetische normen en verfijning werken. Hij maakt gebruik van hun gecombineerde talenten om luxe te creëren die bekend staat als eenvoud. De parfums van La Manufacture Parfums zijn bedoeld om te worden gedragen of als geurkaarsen te worden gebruikt. De ingrediënten in de parfums met karakter en de geurkaarsen van La Manufacture des Châteaux worden met de grootste zorg geselecteerd. Ze worden precies en met emotie uitgeprobeerd door meesterparfumeurs door een passie voor kwaliteit te pareren en worden gebruikt om parfumconcentraten te produceren in Grasse, de bakermat van de Franse parfumindustrie’. Einde van de marketing-message.
WAT LA MANUFACTURE IK EIGENLIJK?
Zoals eau de colognes horen te ruiken, voor mij althans. Dus niet zoals de talloze, inmiddels van de markt verdwenen versies van Marc Jacobs of bijvoorbeeld Dior Homme Cologne (2013). Die zijn mat en tam, verkwikken niet echt. Doen die van La Manufacture wel. In een zin: klaterende frisheid op een subtiele basis van hout. En dus geen witte musk en geen calone of ander letterlijk supercool ingrediënt als finish.
Maar dat maakt deze colognes niet ouderwets: tussen de ‘degelijke’ noten spelen moderne accenten mee die het geheel minder ‘zwaar’ – klinkt raar in relatie tot cologne – maken. Zo barst Cologne Rare – hiervoor tekende Carla Chabert – open met zeer zuivere bergamot die snel ‘vergroend’ door basilicum die hier flink gepeperd optreedt. Deze citrusprikkeling continueert omdat rabarber – alsof je een steel even na de opening breekt – het stokje overneemt.
En dan zonder dat de frisheid verloren gaat, manifesteert zich de basis: heel donker, rokerig vetiver vermengd met de warmte van patchoeli. In de verte doet Cologne Rare denken aan de vintage-versie van Diors Eau Fraîche (1953). Frisheid en warmte gecombineerd zonder klam te worden.
Gaat eigenlijk ook op voor Cologne Impatiente – signé par Karine Dubreuil. Is qua compositie verrassender. Of anders gezegd: ik ben blij dat ik goudsbloem weer eens ruik: groen, bitter en ook licht gepeperd die hier ongeduldig lijkt te schuilen onder rabarber met hetzelfde effect en munt: tintelend groen. En daarboven prikkelt een citruscocktail de zintuigen. Het effect: frisgroen, groenfris. Net zoals Cologne Rare geldt ook hier: in der Beschränkung zeigt sich der Meister. Ofwel, met minder heel veel oproepen. Dit alles wordt vastgehouden door vetiver. Hier minder rokerig, maar zoals we ‘hem’ kennen van vroeger – een elegante mix tussen fris en hout.