LAVENDEL + IRIS + LEER = CHIC IN DE KETENPARFUMERIE
Jaar van lancering: 2017
Laatst aangepast: 17/03/17
Neus: Olivier Cresp, Nathalie Lorson
Verontrustend of geruststellend: mijn Facebook-link van Gaultiers Scandal heeft nog maar één bezoeker weten te trekken. Ben ik in onmin geraakt bij het grote publiek? Ik krijg ook weinig likes bij mijn Instagram-berichten de laatste paar dagen…
Anyway, bijna niet te overzien het aantal ideaalbeelden van de man die Givenchy de laatste decennia via zijn parfums aan ons, de gebruikers, heeft voorgesteld. Je zou als ‘man in de war’ het spoor bijster raken. Toch is er één constante: zijn uiterlijk, zijn stemming en/of carrièreambities mogen dan onderhevig zijn aan het tijdsgewricht, hij blijft altijd every inch a gentleman. Hoe omschrijf je hem in een notendop? Heel eenvoudig: Hubert de Givenchy, oprichter van het couturehuis. Zie hem op de foto (onderaan) tijdens de promotie van de vintageversie uit 1974.
Heeft de ambassadeur van de nieuwe versie van Gentleman ‘het’ in zich? Lijkt me wel afgaand op het persbericht. Aaron Taylor-Johnson heeft ‘de moeiteloze elegantie van een hedendaagse dandy’ en dat combineert hij met ‘een natuurlijk, onfeilbaar verleidelijk charisma’. Nog wat pluspunten: ‘openhartig, onafhankelijk, met een vleugje poëzie en excentriciteit’. Enne, niet vergeten, want nu très en vogue in ‘geparfumeerde mannenkringen’: je hebt volgens Givenchy moed nodig om je gevoelige kant te laten zien’. En dat durft dus de Givenchy-gentleman. Mocht je niet in – vrijgevochten – acteurs- en designerskringen verkeren, pas dan wel op in waar, in welke situatie en met wie je deze ‘gentleman behind the mask’-kant wil delen.
WAT GENTLEMAN GIVENCHY IK NU EIGENLIJK?
Zou dit iets betekenen? De mannengeuren die ik vroeger ‘by the dozen’ heb gebruikt, daarvan laat ik de meeste op mijn blog onbesproken. Wat ik zo leuk aan de vintage Gentleman vond: hij rook zo anders bij een van mijn broers (een vaste gebruiker). Bij mij bleven vooral de chique sprankeling van de citrus- en kruidennoten hangen, bij hem namen de kruiden en de basis de overhand. Een verfijnde, niche avant la lettre-fusion van amber, patchoeli, eikenmos en civet.
Wat zal hij ervan vinden? De eerste indruk: een ‘omfloerste’ houtgeur met een fris-zoetig-weeïge start. Dat komt natuurlijk door de peer. Die houdt langer aan dan verwacht – als een vaag spoor van op rijpe peer vallende waterdruppels. Dus ruik je deze fruitige zoetheid ook nog even in het hart van frisbloemig lavendel en poederig iris. De eerste ‘wint’ het van de tweede. Het effect: een zachte frisheid.
Maar wat opvalt: de basis die zich zo snel aandient – die deze bloemen als het ware overdonderen – en de link vormt met vintage Gentleman: ‘Een patchoeli-lederakkoord vol karakter dat deze elegante, houtachtige bloemenfougère-geur structureert’. Ik vind leer-fougère beter als omschrijving passen. Want het is leer die de basis draagt. Geen ‘niche-leer’. Dat is van zichzelf ruiger of juist meer ‘suède-suède’), want beide varianten zijn vaak langer bewerkt met extra lagen (vaak harsen) waardoor een verdieping optreedt. Leer waar je echt met je neus in wilt verdwijnen om even de natuur door je heen te laten gaan.
Het leer van Gentleman is van een doorsneemotorjack (hoewel Givenchy ook prêt-à-porterversies met het zachtste leer denkbaar levert, zie foto): prettig door zijn herkenbaarheid en voor mannen ‘in de ketenparfumerie’ steeds meer vanzelfsprekend en niet meer vreemd ook om als geur te dragen. Ik raad wel aan met mate: spuit je teveel dan kom je als een blok, een muur binnen die alle fijnbesnaarde gevoeligheden die in je zitten tegenhouden.
Schiet me net te binnen: Givenchy heeft in zijn niche-reeks (L’Atelier de Givenchy) een geur gemaakt van inderdaad het zachtst denkbare leer: Cuir Blanc (2015). Dan proef, voel je het verschil tussen fijn en verfijnd.