DIT VINDEN MEISJES LEKKER
IN BLOEI?
Jaar van lancering: 2017
Laatst aangepast: 25/03/17
Neus: Émilie Copperman
Je bent een klassiek merk, je maakt ‘mooie spulletjes’ die door de bank genomen alleen door 30+-vrouwen worden gekocht. Uitzonderingen daargelaten. Waarom? De uitstraling en eigenzinnigheid gecombineerd met vakmanschap wordt gewaardeerd. En daar betalen ze graag voor. Dit vakmanschap zie je pas als je je echt in het merk en de collecties verdiept. Daar nemen de meeste consumenten al ‘instagrammend’ inmiddels de tijd niet meer voor. De merken doen er zelf alles aan deze oppervlakkige benadering en kortstondige beleving van luxe van de gemiddelde consument te stimuleren: ze instagrammen zelf even vrolijk mee. Expertise en onderscheid tellen dan niet echt. Waar het om draait is namedropping. En dat zo vaak mogelijk herhalen in de hoop dat het label in het geheugen wordt opgeslagen en uiteindelijk tot aankoop zal leiden van – eerst – betaalbare items (brillen, jeans, lederwaren) en later het betere werk: crèmes, tassen, kleding.
Zo’n eerste kennismaking in de eerste categorie bij Salvatore Ferragammo: het zojuist gelanceerde Signorina in Fiore begeleid met de Instagramhashtag #mylifeisaplay (waar verder niet op wordt ingegaan). Op Instagram vallen hieronder tot nu toe 489 berichten waarvan slechts enkele refereren aan Signorina in Fiore en Salvatore Ferragamo. Feit is dat deze geur ook onder talloos andere namen verkocht kan worden. Waarom: het very, very, very easy, easy, easy going karakter gestuurd door ingrediënten die het nu goed doen bij het jonge koperspubliek.
Maar Jezus, wat wordt Signorina in Fiore clichévol voorgesteld, konden ze op de marketingburelen echt niets beter verzinnen. Want: ‘Brengt een ode aan jonge vrouwen vol vreugde en romantiek’. Want: ‘Wanneer de stralende lente begint, verwelkomt iedere signorina haar romantische kant, als een elegante bloem die haar blaadjes opent voor de eerste zonnestralen’. Want: ‘Wanneer ze verliefd is, iedere vrouw opbloeit als een bloem’. Zo kan-ie wel weer. Wat heeft dit met de beleving van het merk Salvatore Ferragamo te maken? Niente, niente, niente!
WAT SIGNORINA IN FIORE IK EIGENLIJK?
Signorina in Fiore is de vierde variatie op Signorina (2012) en wordt volgens mij de opvolger van Incanto (2003) waarvan er acht variaties verschenen. Niks-mis-mee-gevalletjes, die – gelijk de andere ‘Signorina’s’ – niet echt olfactorisch verleiden. Daarvoor moet je bij Ferragamo toch de Tuscan Soul Quintessential Collection (2013) aankloppen – de nichelijn van het huis.
De peer in de opening van Signorina in Fiore ‘komt echt binnen’. Zoet, stroperig, zonovergoten. Met een beetje geluk haal je de begeleidende granaatappel eruit. Alleen hier: meer een siroopervaring, dan een geurervaring. Want het ‘plakt’ nogal. En daarin brengen de kersenbloesems en jasmijnblaadjes geen verandering. In fiore betekent in bloei – alleen ik ruik, ik ervaar ze niet echt de opgevoerde bloembloesems. Ze zouden in hart voor lucht, transparantie en zon moeten zorgen, alleen ik ruik geen luchtig boeket. De reden: de snel, sterke lonkende basis. Die zuigt als het ware de opening naar zich toe waardoor het ademende bloemeffect verloren gaat. Een zeer schone witte musk is hiervoor verantwoordelijk die dankzij het sandelhout een soort van poederige, coconachtige zachtheid krijgt. Ongecompliceerd geurplezier zullen we maar zeggen.
Alleen met een ‘echte geur’ heeft het allemaal weinig vandoen. Zoals reeds geschreven: Signorina in Fiore had ook onder een andere naam verkocht kunnen worden als meisjesgeur van Paco Rabanne, Hugo Boss, Givenchy. Zelfs Dior. Dat dan weer wel: Signorina in Fiore ruikt in ieder geval beter dan Miss Dior Absolutely Blooming.