NÓG GEVAARLIJKER
EEN ROOM-RUMACHTIGE TUBEROOS MET NICHE ALLURE
Jaar van herlancering: 2016
Laatst aangepast: 18/05/16
Neus: Daphne Bugey
Model: Louise Bourgoin (en Adrien Brunier)
Foto- en videografie: Patrick Guedj
Flaconontwerp: Karim Rashid
Krijg ik vandaag een persbericht over de nieuwe geplande Kenzo-geur, heb ik de meest recente nog niet besproken: Jeu D’amour L’élixir. De originele geur uit 2014 werd gebracht als kaartenspel waarin hartenkoningin de leiding had. Alleen, zo zou je kunnen denken, was ze niet helemaal overtuigd van haar verleidingskracht. Dus, zo zou je kunnen beweren, gooit ze nog meer olfactorische kracht in de strijd. En wel door de tuberoos op haar meest intens te laten ruiken.
Zoals al zo vaker opgemerkt: de tuberoos heeft het niet makkelijk (meer) in de ketenparfumerie die het de laatste jaren voornamelijk moet het hebben van licht-bloemige geuren op basis van veel poederige musk en hier en daar wat verdwaalde gourmandtoetsen.
Jeu D’amour L’élixir trekt zich hier weinig van aan, en dat mogen we alleen maar waarderen. Deze tuberoos is niet zo drop dead-gevaarlijk als Robert Piguets Fracas (1949), maar erotisch-sensueel is ze wel. Laat je de geur blind ruiken in een nicheparfumerie, ik durf er gif op in te nemen dat veel vrouwen hem ook als zodanig zullen ervaren. Waarschijnlijk afkomstig van een klassiek huis. Dyptique? Maitre Parfumeur & Gantier?
WAT JEU D’AMOUR L’ÉLIXIR IK EIGENLIJK?
De tuberoos is hier niet getemd, maar eerder ‘gourmand’ gemaakt. Slim gedaan omdat hierdoor haar erotische intenties makkelijker, meer salonfähig wordt gepresenteerd. Mooie opening (die doet denken aan Dyptique). Eerst overdosis zwarte bes die ‘groen-bladerig’ knisperend begint, uitlopend in een zoete fluwelige fruitigheid die wordt versterkt door een al even fluwelige mandarijn.
En daar is ze dan: de tuberoos. Hoewel begeleidt door een zonnige jasmijn, verspreidt ze al haar romige-kokosachtige noten duidelijk en schaamteloos. Alleen, dat houdt ze niet lang vol omdat ze snel naar de basis wordt gezogen vol van romig sandelhout, veel vanille en een zwoele rum. Gourmand dus. Maar niet te plakkerig en te ‘boudoir’.
De reden: patchoeli garandeert een houtachtig accent. En is gelukkig geen ‘geklaarde’ patchoeli. Want de typische kamferachtige noten neem je goed waar. Gewoon goed gedaan. En dan neem je clichéboodschap voor lief: ‘An elixir of love; a love potion which will make the women more sensual and seductive than ever before’. Alhoewel: de tuberoos an sich heeft dit effect wel degelijk in zich.