ME MY SELFIE & I!
ME MY SELFIE & EYE!
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 13/02/16
Neus: Thomas Fontaine
Fotografie: jij! u!
Concept & realisatie: Celine Verleure
Heeft de International Fragrance Foundation al de MON Price in het leven geroepen: Most Original Name? Zo ja, dan gaat die wat mij betreft voor 2015 in ieder geval naar Selfie. Actueel met een knipoog en in sync met het huidige tijdsbeeld én de belangstelling voor moderne fotografie van Olfactive Studio.
Dit keer ter visuele ondersteuning geen artistieke exercitie van een jonge, dynamische, aanstormende fotograaf. Logisch: want alles draait om de potentiële drager. Om die helemaal aan de geur te linken, zit dit keer op de verpakking een ‘spiegel’.
Een kwestie van kijken, jezelf zo voordelig/leuk/maf/lekker gek ‘neerzetten’, klikken met je smartphone en dan wereldkundig maken via Tumblr, Instagram, Twitter en al die andere egotisme bevorderende virtuele publiciteitspodia. Olfactive Studio geeft je met http://www.olfactivestudio.com/selfie/ zelfs de mogelijkheid je selfie te printen voor op je eigen Selfie (of die van een ander of een andere flacon). Is dat leuk of niet leuk? Ben benieuwd hoeveel mensen hier gebruik van gaan maken…
En als je denkt: ‘Wat is dit voor een commercieel geleur, Verleure?’ Weet dan dat Verleure ook een intellectuele benadering van ‘haar’ Selfie kan geven: ‘Parfum en selfie hebben dezelfde motivatie: je aanwezigheid in de wereld ‘echter’ maken… en bekendmaken. De sociale media waarin je beeld de ronde doet, zijn een verlengstuk van wat je parfum, je geur tot stand brengt. De compositie is misschien de virale vorm, de dwalende moleculen van je aura. Het onthult je persoonlijkheid. Met je parfum stel je jezelf voor en geef je een beeld van jezelf. Je toont je stemming en vertelt kostbare informatie over je echte, innerlijke ik. Je orkestreert je zichtbaarheid: een wolkje parfum, een klik… ’. Ik reageer met ‘Slik, klik, hik, tik, ik, ik, ik!’
WHAT DO I SELFIE SMELL?
Een vreemde geur, niet in de zin van eigenaardig maar onverwacht veelzijdig. Wat anders: ik stel me bij de naam een ‘flitsende’ geur voor – helder en transparant die voordelig en ‘op zijn best’ naar zijn reflectie in de lens kijkt.
Het tegendeel ruik je: donker, kruidig en gourmandzoet uitmondend in een elegante suèdenoot (styrax) met animaal randje ‘gevolgd’ door – de overgang van zacht naar kracht – veel, veel hout gecombineerd met patchoeli en eikenmos.
Hoewel sprake van top, hart en basis, heb ik eerder het idee drie keer achterelkaar een basis te ruiken die easy going in elkaar over glijden (zonder dat het een easy going-geur is). En je ruikt heel veel: elemihars, gember, steranijs (foto), wierook, engelwortel, ahornsiroop en kaneel: die samen eerst associaties oproepen met hoestsiroop maar dan minder apothekerig. Vervolgens: lelie, cabreuva, suède, benzoīne, cistus labdanum, eikenmos, patchoeli, tonkaboon en sandelhout. Ook boeiend: als je de geur opspuit en de ingrediënten al lezende meeneemt, lijkt het net of je die stuk voor stuk achter elkaar ruikt.
Behalve de lelie en – nog nooit van gehoord: cabreuva. Blijkt een olie afkomstig van de gelijknamige boom waarvan de geur overeenkomsten heeft met copaiba-, Peru- en tolu-balsem alleen niet verkregen uit de harsen maar via extractie van het ‘afval’-hout van de boom.
Ik vind Selfie aangenaam. Eerder mannelijk dan ‘geurneutraal’ én een goede introductie voor ketenparfumeriemannen met interesse in niche. Want de geur heeft voldoende ‘klassieke herkenning’ (een sterke houtbasis) dat wordt gecombineerd met originele en voor vele nog onbekende zoete smaakmakers: steranijs en ahornsiroop inclusief het dierlijk randje op het eind.
Iets anders: als in Sauvage (2015) van Christian Dior Selfie had gezeten, dan was de massaconsument wél getrakteerd op een geur die toegankelijkheid met niche verenigt.