NOT BODY & MIND, BUT BODY & BOLD
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 18/10/15
Neus: onbekend
Model: Rafael Nadal
Fotografie: Craig McDean
De geuren van Tommy Hilfiger hou ik echt niet meer bij, let er ook niet op: een beetje teveel van het goede en beetje teveel meewaaien met populaire winden de laatste jaren. Hij is niet de enige designer die bijna naadloos van trendsettend in trendvolgend is gegleden. Als je de namen van recente geuren leest, weet je al genoeg, meer marketing dan een echt eigen stempel: Eau de Prep (2011), Woman Pear Blossom (2013), Woman Flower Violet (2013). Must we do something with the omnipresent pink perfumes? No worries: Woman Cheerfully Pink (2013). How about rose? Tommy asks, Lauder serves: Woman Flower Rose (2014).
En what about men? Sport, sport, sport. Dus: Hilfiger Man Sport (2010), Freedom Sport (2013) en nu TH Bold. Laatste spatte een tijdje geleden uit de abri’s in Amsterdam, voorafgegaan door een Hilfigercampagne voor underwear. Beide gedragen door: Rafael Nadal. En dan blijkt toch maar ‘weer’ dat een goede naam, beter en meer inspirerend werkt dan het over-dood-normaal-te saai-voor-woorden sport. Dat had Tommy Hilfiger al bewezen met zijn vergeten sportgeur voor haar en hem: Athletics (1998). Actieve naam met voor die tijd opvallend afwijkende ingrediënten. Bold heeft hetzelfde effect: klinkt goed en is stoer zonder door te slaan naar cliché-mannelijk. En Rafael Nadal doet de rest.

NEW YORK, NY – AUGUST 25: Tommy Hilfiger and Rafael Nadal attend the Tommy Hilfiger and Rafael Nadal Global Brand Ambassadorship Launch at Bryant Park on August 25, 2015 in New York City. (Photo by Mike Stobe/Getty Images for Tommy Hilfiger)
Hoopt Hilfiger althans, het is de eerste keer dat hij een (sport)celeb inhuurt en sinds lang dat hij weer een enorme campagne rondom een geur organiseert. De samenwerking verliep natuurlijk geweldig, Raf en Tom voelen elkaar goed en kunnen samen ook nog een balletje slaan – blijkt.
Opvallen doet het wel, als ik de pro butt, porno muscle en sex sells-campagne niet in de abri’s had gespot – moeilijk die te ontwijken – dan had ik Bold waarschijnlijk over het hoofd gezien. Jammer: Bold ziet niet in een hippe, aerodynamische, less in more ‘houder’, maar in zijn klassieke basisflacon (anno 1995). Interessant detail: op de voorkant op de verpakking en de fles staan Hilfigers initialen in een trots, ‘bold’ lettertype: TH. Zal hij nu met TH direct als merk herkend worden – of wordt hij het al? En wordt hij niet verward met de ontwerper die inmiddels aan zijn twee initialen genoeg heeft: TF? Overbodig te vermelden dat Bold is ‘created for the modern man who’s intensely passionate and has a desire to live bold’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Een hele klassieke citrusgeur met bloemige accenten die geen enkel hip, maf en ‘leip’ (want ongewoon) ingrediënt bevat. In Athletics zat bijvoorbeeld het idee van de geur van een geknakt sperzieboontje. Vreemd, maar je kon je je er wel iets bij voorstellen. De opening van pomelo, clementine, rode grapefruit en bergamot spettert je tegemoet, maar heeft niet de typisch schurende en scherpe klassieke cologne-uitwerking. En dat komt door concentratie essentiële oliën in verhouding tot de synthetische ingrediënten (ik denk 1 op 4).
Neem daarbij het bloemige hart – heeft ook een verzachtende werking en tempert de citrusklatering ondanks de toevoeging van friszoet mandarijnbloesem. De jasmijn is helder, de lavendel is schoon en de kardemon geeft een fris-groene toets zonder samen echt clean te worden. Clean kan het ook echt niet worden omdat de basis ‘puur’ hout is – vetiver, ceder- en sandelhout.
Dat wordt versterkt door boronia (ziefoto) dat vernoemd schijnt te zijn is naar de Italiaanse botanist Fransesco Borone (maar vind de naam nergens… ) en voor de parfumindustrie in het wild wordt geoogst in oost Australië. Het groen en de takken hiervan geven aan de houtnoten warmte en daardoor een een zekere elegantie. Zonder dat de frisheid echt verloren gaat. Betekent niet dat je Bold alleen in combinatie met sport moet/kunt gebruiken, want de geur is een typisch voorbeeld van office wear: mainstream beschaafd en nooit ‘offending’ voor collega’s die in je directe actieradius werken.