VERLEIDINGSKUNST: MEER EEN KWESTIE VAN IQ DAN EQ
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 14/09/15
Neus: Will Andrews & P&G fragrance team
EQ-face: Theo James
Videoclip: Darren Aronofsky
Fotografie: Mert & Marcus
Best wel stoer. Best wel arrogant: je nieuwe geur dé geur noemen. Ook gevaarlijk: als ‘men’ het er niet mee is… hoon is je aandeel. Hugo Boss doet het met The Scent. Is tevens de aanleiding voor – here we go again – de introductie van een nieuwe man. Niet zozeer in het algemeen, maar meer ‘binnen’ Hugo Boss.
Want vanaf nu en zo lang het duurt: ‘Hugo Boss gelooft in een ander soort verleiding. Langzaam maar gestaag en vol spanning over wat er komen gaat. De Boss-manier van verleiden is een kunst waarbij zelfvertrouwen en nonchalance perfect in balans zijn. Inspelend op wat vrouwen echt willen, worden alle zintuigen op meesterlijke wijze op scherp gezet. Dit is een vorm van verleiden die een diepe, blijvende indrukt maakt’. Tjonge, tjonge… dat zie ik de gemiddelde Boss-man nog niet zo snel doen. En zitten ‘Boss-vrouwen’ hier op te wachten? Of is het meer een ‘voel-wat-ik-bedoel’-gevoel dat onder Hugo Boss’ marketingmensen leeft?
Ik heb het blijkbaar verkeerd of nog niet gezien, want: ‘The Scent onthult een ander aspect van de Boss-man. Het is een ode aan zijn persoonlijke prestaties in plaats van zijn zakelijke’. Zoiets heet groei, volwassen worden. Maar voor beide geldt: ‘zijn succes is altijd verleidelijk gebleken’. Kijk maar naar ‘zijn uitstraling, de snit van zijn pak en zijn zelfverzekerde charisma’. U raadde het al: deze ‘eigenschappen’ zitten ook verwerkt in de nieuwe geur waarin het meer om emotionele dan om intellectuele intelligentie’. Ik zeg: het eerste merk dat iq en eq laat samensmelten in geur, creëert The Super Scent.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Ruik je steeds meer: luxemerken die door hun nichegeuren hun masstige-geuren een inhoudelijke opwaardering geven. Meer kwaliteit, meer diepgang, meer rijkdom die eigenlijk meer gesuggereerd wordt, maar voor gemiddelde consument wel zo overkomt gezien die alleen maar gewend is aan ‘licht spul’. Maar hoe geef je tegenwoordig een gemiddelde geur meer dan een of twee ‘geurgenotslagen’?
Is niet alleen per definitie een kwestie van kwaliteit. Ook originaliteit en het kiezen van ingrediënten die synoniem staan voor niche. Bij mannen (minder bij vrouwen) is dat zonder meer leer.
Staat voor beschaafd animaal, staat voor geile chic, staat voor – in verbinding met de Hugo Boss-man – niet direct uit de kleren, maar voor aandacht. Niet ‘ram-bam-thank-you-mam’-seks, maar slow, langzaam opbouwen. Cocktail, dinner, naborrelen in de bar, dan naar huis of hotelkamer voor de openhaard, kaarsen, nog meer cognac en whisky, en alles in een stemmig-warme ambergloed. Dat werk. Je zou bijna in slaap vallen. Maar dan is er nog altijd de morning after…
Hugo Boss is origineel door de leerbasis vooraf te laten gaan door een voor de parfumindustrie nieuw ontdekt ingrediënt, en exclusief en voor het eerst voor The Scent gebruikt: maninka-fruit (foto). Afkomstig uit West Afrika en genoemd naar een gelijknamige bevolkingsgroep die de vrucht veel gebruikt. Zweeft volgens Boss qua geursensatie tussen passievrucht en rum.
Waarom dat dan direct een afrodisiacum moet zijn? Je wordt er – mocht je maninka kunnen eten – eerder dronken dan high van. En het is natuurlijk de vraag of je geur aan de vrucht kunt onttrekken. Ik denk van niet, anders had de industrie dat al eerder gedaan, want die heeft inmiddels alle flora waar ter wereld ook al gescand op olfactorische bruikbaarheid. Is volgens mij meer een kwestie van het samenvoegen van geurmoleculen – waar onder die van passievrucht en rum – die samen maninka ‘maken’.
Zoet-exotisch fruit is trouwens een minitrend in mannengeuren – denk aan stervrucht, denk aan papaya. Ook de opening valt in een trend: in plaats van een pure en luchtige citrusexplosie wordt deze frisheid geleverd door gember: ook fris, ook zonnig, maar met een scherper, pikanter en aardser randje.
Moet gezegd: het eindresultaat is eigenzinniger dan verwacht voor een Hugo Boss-geur en heeft een goede flow: de gember gaat mooi onder in het fruit, begeleid door lavendel, dat zich weer mooi hecht aan het leer. dat je een tijd lang goed kunt ruiken Maar nog steeds binnen de lijnen van de ketenparfumerie. Dus niet al te moeilijk: je hebt The Scent ‘zo door’. Voor een meer gelaagde geur moet je toch The Collection (sinds 2010) van Hugo Boss raadplegen.