BEPOEDERDE MIMOSA
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 12/09/15
Neus: Marie Salamagne
Model: Kamila Hensen
Fotografie: onbekend
Een van de voordelen van nichelabels: ze zijn ‘waarden- en oordeelvrij’ en gezichtsloos. Dat wil zeggen: ze hebben, hoewel niet altijd, een duidelijke filosofie, een visie en een ‘verhaal’, maar dringen die niet echt op. Kwaliteit spreekt voor zich zelf, moet voor zichzelf spreken. Het, hoewel niet altijd, gaat om de inhoud.
Niet om de toeters en bellen. Nichelabels weren dus de platgetreden ‘wake me up before you go, go’-inspiratiebronnen: de romantische verwikkelingen, glamourbeleving, ambities, goede bedoelingen en aanhankelijkheidsverklaringen waarmee de parfumambassadrices en -ambassadeurs van de parfumerieketengeuren mee opgedirkt worden.
Met sommige nichehuizen gaat het zo goed dat ze worden gekocht door beautymultinationals. En dan zie je heel geleidelijk hoe de ‘onzichtbare’ status wordt ingewisseld door een visuele sfeer en beleving. Doel: niche minder afstandelijk maken, dichter ‘bij huis’ brengen bij de nieuwe doelgroep. Want fans van het eerste uur haken meestal af, gaan op zoek naar nieuwe nichemerken (die worden daarin trouwens goed bediend: ze verspreiden zich als een inktvlek over de nichebranche).
Een passend voorbeeld: de nieuwe geur van Jo Malone Mimosa & Cardamom. De presentatie is eigenlijk meer mode dan parfum. Had zo gemaakt kunnen worden voor een fashionshoot – thema: urban gipsy – voor de onder de echte modebijbels (Vogue, L’Officiel en Harper’s Bazar) bungelende glossies: Elle, Marie Claire, JAN (tien jaar dit jaar!). De flacon is slechts een klein detail in een, zoals dat heet, sfeervol en smaakvol übergestyled portret van een model in gedachten…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… het hoofdingrediënt niet: twee (of drie?) vazen met wilde en lange mimosatakken die je niet in de gemiddelde bloemenboetiek kunt kopen. Op het tafeltje de overige smaakmakers. Natuurlijk de tweede hoofdrolspeler – kardemom – omringd door steranijs en een potpourri van met het blote oog niet duidelijk te bepalen zaden en korrels.
Het voordeel van duidelijk in de naam benoemde ‘twee-in-een’-geuren: de duidelijke boodschap: this is what get. Geen moeilijkdoenerij. De kardemom ruik je met name in de opening: het laat je deze peul in zijn meest fris-intense vorm ervaren: groen, beetje wrang met een frisse ondertoon. Hierachter ruik je direct de mimosa: vol, zonnig, pollen-honingachtig en met een groene zweem die door de kardemom even wordt benadrukt.
Het is trouwens geen ‘full blown sun’-mimosa uit Zuid Frankrijk, daarvoor is Mimosa & Cardamom te zacht en bepoederd. Wordt geleverd door romig sandelhout vermengd met – goed ruiken! – een hazelnoot-nuance, rumachtig tonkaboon en vanille-achtig heliotroop (waardoor je de roos er ook niet echt uit kunt pikken). Daarnaast neem ik ook een lichte saffraannoot waar die op een wonderlijke manier de gele gloed van mimosa voorziet van een stroef-zoete toets. Eigenlijk is Mimosa & Cardamom mimosabolletjes besprenkeld met een ‘poederpotpourri’ en door tonkaboon voorzien van een subtiele gourmandnoot. Aangename low key niche.