‘NERVEUZE ELEGANTIE’
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 10/09/15
Neus: onbekend
Acqua di Parma is op zoek naar een nieuw, nog chiquer kader voor zijn geuren en kwam terecht bij ‘het ontspannen klimaat van de elegante sportclub met het interieur van een oud landhuis, een karaktervol verblijf op het platteland’. Dat is ‘de ideale omgeving voor een briljante, actieve en dynamische man die zijn vrije tijd graag besteedt aan zijn meest authentieke passies en waar hij andere gepassioneerde, gelijkgestemde mannen kan ontmoeten’.
Geurengoeroe voelt zich aangesproken. Want he loves ‘bewuste socialiteit’ en ‘prikkelende conversaties’. Colonia Club wordt voor Geurengoeroe nog prikkelender gezien Acqua di Parma ook nog een link legt met een andere nobele passie die Geurengoeroe alleen passief belijdt door er naar te kijken: dressuur. Acqua di Parma: ‘een van de meest adembenemende en betoverende sportdisciplines, een plechtstatige sport bij uitstek, de hoogst ontwikkelde expressie van de paardrijdkunst’.
De Fransen hebben daar een woord voor waardoor de beleving nog chiquer wordt: équitation. In gedachten is dit prachtig om te zien, zoals Acqua di Parma het moment omschrijft voor de dressuur begint: ‘het paard wacht met nerveuze elegantie in manege, de etiquette vereist een onberispelijke outfit van de ruiter…’. Dan de ‘opeenvolging van de figuren, de tastbare harmonie met het paard bij elke vaartverandering… unieke bevredigende momenten die voortaan het gezelschap krijgen van een nieuwe, originele geur. Een parfum met een naam die klinkt als een verklaring’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Je ontkomt er bijna niet aan: door de bossen verschijnt de ruiter te paard van Guerlain gekleed in zijn Habit Rouge (1965). In zijn voorbijgaan ruik je een intens oosters parfum. Geen ‘voeten in de aarde’, varen, gras en bladgroen in een spoor van lichte, fris-tintelende noten. Dat ruik je wel in Colonia Club. Het verspreidt deze noten niet in een wilde, bosachtige setting – zoals in Guerlains Vétiver (1959) , maar eerder gestructureerd en ‘gedresseerd’. Net zoals de ruiter in strakke lijnen tijdens zijn plechtmatige parcours zijn paard leidt.
De opening roept herinneringen op aan de klassieke eau de cologne-signatuur van Acqua di Parma alleen ‘ritselt’ de hesperidenmix van bergamot, citroen, petitgrain en mandarijn meer – is minder ‘vintage’. Dat wordt versterkt door munt en galbanum in het hart die het klassieke eau de cologne-ingrediënt neroli een mooie, heldergroene omlijsting geven – noem het nerveuze elegantie. Voor de verzachting van het geheel, om de cologne minder een cologne te laten zijn worden hiervoor klassieke ‘mannenbloemen’ in stelling gebracht: zoet-zonnig lavendel en geranium met zijn roosachtig karakter.
De afronding, een beschaafde balans tussen ruig (ambergrijs) en schoon (witte musk) zorgt ervoor dat de groene vetiver minder aards zijn noten kan verspreiden. Eigenlijk als je goed doorruikt, is Colonia Club de meest toegankelijke geur tot nu toe van Acqua di Parma binnen het mannensegment – de Blu Mediterrano’s buiten beschouwing gelaten – door deze clean-frisse finish. Wil je dat Colonia Club meer het paardenelement accentueert, layer dan de geur met Colonia Leather (2014). Verhouding 1 op 4. Nog niet dirty-donker genoeg, nog niet ‘paardenstallen’ genoeg, pak dan Colonia Itensa Oud (2012). Verhouding: 3, 1, 1.