ZO SENSUEEL KAN JASMIJN RUIKEN
Jaar van lancering: 1978?
Laatst aangepast: 04/08/15
Neus: Bruno Acampora
Ik was met mijn familie op vakantie in de Ardennen. Eerlijkheid gebied te zeggen: de interesse van mijn broers, zussen, neven en nichten voor geur is minimaal. Slechts mijn zwager denkt daar duidelijk anders over: hij is een leather-addict. Maar niet tijdens de vakantie. Zijn vrouw: al jarenlang een trouwe N° 5-fan. Maar niet tijdens de vakantie. Een schoonzus van me heeft een voorkeur voor (bloemige) chypres: Mitsouko van Guerlain, Mon Parfum van Paloma Picasso, Champagne van Yves Saint Laurent. Maar niet tijdens de vakantie.
Wat de rest betreft: in het voorbijgaan merkte ik dat ze allemaal niets droegen dat op een echte geur leek. Gewoon lekker fris door een of andere douchegel. Wel opvallend: een nichtje – haar favoriet: de bodycrème van Lady Million die ze overal mee naar toeneemt – rook de opmerkelijk aantrekkelijke geur van de zonnecrème die ik gebruikte. La Mer dus. Pre sale-uitvoering dus.
Ik bevond mezelf ook in een ‘fragrance neutral period’. Ik had alleen een eau de cologne meegenomen (eigen fabrikaat) en Jasmin T (de parfumolie-versie) van Bruno Acompora. Voor het geval de zon zijn verpletterende werking zou doen en de jasmijn als het ware stimuleert zich lekker aan te stellen. Voor mij een van de mooiste geursensaties denkbaar. Lukte dus niet vanwege het sombere weer. Gisteren en vandaag in Brussel wel. Perfect timing zoals blijkt: ‘A hot August evening, a childhood memory, pure golden honey. This is jasmine in its natural essence: fleeting yet surprisingly intense and arousing’. Bruno Acampora moet een prettige kindertijd hebben gehad.
Opvallend: de geuren van Bruno Acampora doen altijd zo natuurlijk en puur aan dat je je afvraagt hoe hij dezelfde kwaliteit en intensiteit door de jaren heen weet te prolongeren. Is het in dit geval puur een kwestie van het gebruik van communelles – vaten waarin één soort jasmijn van een bepaalde streek wordt bewaard om de geur zoveel mogelijk constant te houden? Of gewoon het geheim van het merk?
Over parfumclichés gesproken: Acampora doet het vol overgave: ‘We can’t imagine a better first date scent – especially if you’re hoping for a second date’. Leuk dan weer wel: ‘hij’ laat in het midden wie de geur voor deze gelegenheid draagt. Een vrouw? Een man? Allebei zou nog verrassender zijn, want dan blijkt dat ‘ze’ allebei een uitgesproken geurvoorkeur hebben. Genoeg te bespreken dus tijdens de eerste ontmoeting. Kunnen ze ook bespreken waar T voor staat. Ben ik niet achtergekomen.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Dit is een jasmijn die bloeit in het Nabije Oosten, vol, overrompelend zonder echt te verstikken, zonder zijn dierlijke nuances echt vrij te geven. De erotische werking van deze jasmijn wordt op een andere manier versterkt en wel door ylang-ylang – de ‘bloem der bloemen’ met het vermogen andere ‘zusters’ op te tillen en mee te nemen in zijn sensuele verleidingspel.
Het geheim echter volgens mij: de toevoeging van cyclaam (foto). Zelden meer gebruikt deze überzoete bloem. Breekt de jasmijn open zonder haar te temmen, maakt hem iets zoeter en ‘wraps you in veil of ethereal loveliness’ zoals de site van Acampora vermeldt. Eerlijk gezegd ontgaat de toevoeging van kruidnagel me. Wat ik wel waarneem, maar niet wordt genoemd in deze very less is more-opbouw van Jasmin T: een licht poederige noot die zweeft tussen musk, amandel en de gouden, gulle zoetheid van honing.
Ik kan het iedereen aanraden om in plaats van frisse geuren die de zomerintensiteit kalmeren, deze juist te stimuleren met volle bloemengeuren, florientals of pure oosterse elixers om te ervaren hoe bloemen harder in de volle zon beginnen te ‘werken’ om hun sensuele charme te optimaliseren. Jasmin T is inderdaad ‘delicate, sensuous, soft’ maar niet echt ‘intoxicating’ daarvoor zijn de indolen toch teveel in ‘slaaptoestand’ gebleven.