HYBRIDE COLOGNE
WANT OOK ORAAL TE NUTTIGEN
Jaar van lancering: 2015
Neus: Frances Shoemack
Laatst aangepast: 06/07/15
Neus: Frances Schoemak
Flaconontwerp: Jurre Slijkerman
De Nieuw Zeelandse in Nederland woonachtige Frances Schoemak (ik vermoed met Nederlandse achtergrond gezien de naam – schoenmaker niet ‘af’) kon geen organic gecertificeerd perfume vinden dat zowel lekker look als aantrekkelijk oogde.
Dus ging ze zelf aan de slag met behulp van haar man Dave. Het werd een werelds project, in die zin dat ze onder meer naar Sao Paula afreisde om in training te gaan bij parfumeur Isaac Sinclair (ook afkomstig uit Nieuw Zeeland die werkt voor Symrise). En in New York werd het resultaat als Tonic gebottled. Abel werd gekozen als firmanaam – een verwijzing naar de Nederlander die in 1641 het later naar hem genoemde eiland ontdekte Tasmanië – Abel Tasman.
De begeleidende slogan – Sip Responsibly, Spray Lavishly – doet me denken aan overgeleverde verhalen dat lang geleden eau de cologne ook gedronken kon worden. Alleen heb ik deze mogelijkheid nooit wetenschappelijk overgeleverd gezien in geschriften. In de tijd dus dat al die Farina-familieleden met het geheime recept van hun acqua mirabilis vanuit Italië naar Duitsland en Frankrijk trokken, en schonken en verkochten aan onder meer Roger & Gallet (Jean Marie Farina Extra Vieille uit 1806) en Mülhens (4711 uit 1792).
Organic zullen deze eau de colognes zeker zijn geweest, synthetische bestrijdingsmiddelen bestonden toen volgens mij nog niet. Alleen het hoge alcoholpercentage doet me twijfelen – kan natuurlijk dat het toen aanmerkelijk lager is geweest. Alhoewel – eau de cologne werd ook vaak in schachten van laarzen door militairen tijdens veldtochten meegenomen omdat het wonden goed ontsmette.
Als ik aan Tonic sip; wil zeggen de geur ‘voor de grap’ in mijn mond spray dan zie je mensen verschrikt en ongeloofwaardig kijken. Ze verwachten dat ik ter plekke stuiptrekkingen krijg. Ook als ik de geur uitleg, raken ze niet echt overtuigd. Wel zijn ze gevoelig voor het puur natuur-argument, maar dat zo letterlijk nemen is weer een ander ding. Is in principe wel de uiteindelijke consequentie van overschakelen van denken naar doen, van synthetisch naar groen. In plaats van styling en ‘greenwashing’ door de industrie, daadwerkelijk puur natuur parfum.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Tonic is natuurlijk een statement – werpt een gemoedelijke barrière op tegen alle synthetische geuren die zich verondersteld natuurlijk presenteren, maar je nevernooitniet de ware essentie van citrusvruchten, bloemen en hout laat ervaren – eerder een idee van. Sterker, het is eigenlijk triest dat een nieuwe generatie ketenparfumrieconsumenten opgroeit met een verkeerd besef van natuurlijk: laat ze ruiken aan een pure natuur jasmijngeur – grote kans dat ze stuiptrekken.
Daarnaast past Tonic helemaal in de groene ecogolf die door enkele parfumhuizen als trend waait of die een serieus oprichtingsargument is voor nieuwkomers, zoals bijvoorbeeld ook Honoré des Prés (anno 2008), Jo Wood Organics (anno 2008), Rania J. (anno 2012), Hiram Green (2013), Pour le Monde (2013) en nog een stuk of twintig andere eco-parfumlabels. Alleen kom ik bij de meeste niet echt in de verleiding de geuren ook oraal te nuttigen omdat die als zodanig niet bedoeld zijn.
Bij groen hoort natuurlijk ook eerlijkheid: Abel geeft de complete ingrediëntenlijst prijs omdat het niets te verbergen heeft: limoenolie, bergamotolie, pepermuntolie, vetiverolie, gemberextract, Indische geranium-olie (palmarosa), West Indische sandelhoutolie (amyris), vanille-absoluut en voedingsgeschikt graanalcohol. Wat levert het op?
Een onverwachte rijke sprankeling. Heerlijk die versmelting van zoetig-exotisch limoen en ‘knipvers’ munt (met een in eerste instantie bittergroen randje) die prettig wordt gekieteld door gember. Palmarosa zorgt voor een subtiele, zoetzachte bloemige noot. Deze ‘cologne’ is standvastiger dan de gemiddele eau de cologne door de strakke houtbasis die niet al te ‘houterig’ wordt door vanille. En de graanalcohol (ook gebruikt bij jeneverstook maar in vergelijk met moutalcohol neutraler van geur en smaak) bevordert het splash-idee.
Wereldwijd zijn 1693 flacons beschikbaar die worden beschermd door uit Oregon afkomstig dennenhout dat ooit werd gebruikt voor Amsterdamse heipalen (helemaal conform de eco-moraal).