HET NIEUWE STOER: VERFIJND MACHO (ZONDER HIPSTER-EFFECT)
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 04/07/15
Neus: Olivier Pescheux
Model: Eniko Mihalik en Edward Wilding
Fotografie: onbekend
Concept & realisatie: Olivier Rousteing
Kon je gif op innemen: nadat eerst de vrouwenafdeling werd gestripped van de ouderwetse couture-allure waarmee het huis Balmain altijd – tot genoegen van velen – omringd is geweest, wordt sinds een paar jaar ook de klassieke Balmain-look voor de man op de snijtafel gelegd. Andere tijden, andere zeden.
Hoogste tijd, want dat was me toch een partij slaapverwekkend saai (gelijk zoals ooit zoveel nu gerevampte couturehuizen met mannenlijn). Balmain voor de man stond sinds jaar en dag synoniem met Vaderdag- en verjaardagcadeaus: stropdas, overhemd en accessoires waarvan alleen de naam aangaf dat je met een chique product vandoen had (gelijk zoals zoveel nu gerevampte couturehuizen met mannenlijn).
De nieuwe eigenaar hoopt hiermee kieskeurige, very well-to-do-klanten aan te trekken die een beetje zijn uitgekeken op couturehuizen die al decennia aan het verjongen zijn en daardoor te gewoontjes dreigen te geworden: Dior, Givenchy, Yves Saint Laurent en Lanvin. Ik bedoel: als een 17-jarige jarige neef van mij limited editions sneakers koopt van Lanvin – ‘Oh is dat een couturehuis, wat is een couturehuis?’ – dan weet je genoeg. En Balmain zet hier de juiste middelen voor in: de nieuwe royalty uit het celebcircuit, zoals het echtpaar Kanye West/Kim Kardashian. En gelukkig: tijdens deze ‘adapting to modern times’-aanpak is het ijzersterke Balmain-logo onveranderd gebleven.
Het beeld van Homme aldus het persbericht: collecties geïnspireerd door het nachtleven van Parijs, Londen, Los Angeles, Hong Kong. Kortom metropolen waar mode altijd op de voorgrond is. Hoe doet Olivier Rousteing (meer dan een miljoen Instagram-volgers) dat? Hij combineert gedurfd ‘Balmain-klassiekers’ met unieke items – met name met leren epauletten.
Het resultaat: een eigentijdse, krachtige en mannelijke look. Dit zie ik niet direct: ‘Net zoals het militaire jack doet de flacon duidelijk denken aan de architectuur van het huis van Balmain. Ik bedoel: heeft ‘ancien’ Balmain zich ooit laten voorstaan op zijn architectuur? En spreken we dan van de look of van het adres van het huis: 44 Rue François 1er, Parijs? In ieder geval: het meest in het oog springende in aansluiting op deze ‘militaire’ look: het millennium oude symbool van macht en overheersing – de adelaar – als nieuw symbool voor de Balmain-man.
Het beeld en de boodschap daarentegen volgt braaf alle ‘verplichte’ codes populair in de wereld van parfumverleiding: ‘Bij het Place des Petits Pères in Parijs verschijnt de vereeuwigde Balmain-man. Vergezeld door een vrouw, even glorieus als glamourous. Hij is haar mannelijke alter ego… In de stilte van de nauwelijks verlichte nacht, is het stel vastberaden elke uitdaging aan te gaan. Gedurfd, sterk en toch elegant’. En ja hoor, zal wel niet, want net zoals Kanye West en Kim Kardashian wordt ‘het stel door iedereen bewonderd’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Niet echt een ‘militaire’, dus stoere geur die wordt omschreven als houtachtig oriëntaals. Eerder zoet-sensueel. Dat merk je nog niet direct in de opening: een energiestoot van bergamot met metaalachtige frisheid (komt op conto van aldehyden) gaat langzaam over in een interessante kruidenmix die het de laatste tijd goed doet.
Met name in het nichecircuit: saffraan en nootmuskaat. De eerste is zacht, maar stroef, de twee kruidig, maar droog. Opvallend: een ‘verboden fruit’-akkoord wordt opgeroepen met leer (‘als een tweede huid’) en viooltjesblad. Ik ga uit van de bloem (foto), niet van het groen, want ik neem een zuurtjesachtige zoetheid waar (eigen aan viooltje) zwevend tussen aardbei en framboos, zonder teveel richting rood fruit te gaan (dankzij de kruiden).
Deze lederen zoetheid (denk aan gewreven leer dat glanst) loopt naadloos over in de basis waar een volle dosis rumachtig tonkaboon wordt gedruppeld over met mos begroeid cederhout. Laatste brengt op het einde Homme in balans, garanderen een strakke, houtachtige finish. En heeft u dat nou ook? Geurengoeroe vindt de 50ml-flacon stoerder dan de 100ml-flacon.