‘LONG MAY SHE VIVE!’
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 18/08/15
Neus: Oliver Polge
Concept & realisatie
Modellen: voor mij onbekende ‘Chanellekkes’
Videografie: Jean-Paul Goude
Als je leest dat Jean-Paul Goude -‘met zijn opmerkelijke creativiteit en verbeelding’ – ook de nieuwe variatie van Chance (2004) mag visualiseren, dan weet je zeker: dat wordt weer, soi disant, zoals bij de vorige variaties weer knots-knetter-doller-dan-dol-crazy-fol-vive-la-folie-gek. En een beetje brutaal. Want dat is toch vooral de boodschap: de ideale draagster van Chance is jong, levenslustig, vief, maar dan wel gemarkeerd binnen de brave grenzen van de luxewereld.
In feite heeft Goude ‘met fantasie en talent voor allegorie’ de hele (belevingswereld) van Chance vormgegeven. Voor Chance Eau Vive stelde hij zich een (jonge) vrouw met een sterke wil voor die dolgraag lid wil worden van het Chanel-meisjesteam. En die ook nog is op zoek naar plezier en vriendschap. Ze moet wel auditeren om te bewijzen dat ze de perfecte bowlingpartner is; dat zij ook haar kansen durft te nemen en kan winnen. Ik heb de video-clip nog niet gezien bij het schrijven, maar ik durf te gokken dat het haar gaat lukken…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
De felste hesperide-opening in een Chanel-geur tot nu toe. Zelfs scherper en indringender dan in Eau de Cologne (2007) die werd gemaakt door de vader van Oliver Polge (die hem dit jaar als in house nose opvolgde). Het is na Misia (2015) zijn tweede geur voor Chanel. Want de grapefruitnoot heeft het effect alsof je de vrucht eigenhandig pelt, het ‘vruchtwater’ spettert je als een fijn geparelde regen tegemoet.
Het blijft niet bij een geschild partje – de hele schil lijk je te pellen; zolang duurt het knisperende effect, dat versterkt wordt door bloedsinaasappel (die ik echter niet echt goed waarneem). Het duurt even voor de jasmijn zijn – in dit geval – heldere noten gaat verspreiden. Maar het is eigenlijk meer de witte musk die, onverwacht, de toon gaat de bepalen van Eau Vive. En die is niet – long may Chanel vive! – harsh en scherp, doordat die is gewikkeld in iris en cederhout. Het effect: een licht poederachtige sensatie… die toch een transparante en frisse ondertoon behoudt door de vetiver in basis. Volgens Chanel een ‘echo van de grapefruit-opening’. Maar voor mij blijft Chance Eau Vive meer poederig musky dan vief.
Interessant: Thierry Wasser geeft in Guerlains L’Homme Idéal Cologne (2015) de vetiver – doet hem zelfs denken aan grapefruit – in de basis dezelfde functie: het verlengt de frisheid van de citrusopening.