PITTIGE GEPRIJSDE INSPIRATIE VOOR EEN ‘ZACHT’ GEPRIJSD GEURDUO
Jaar van lancering: 2015
Laatst aangepast: 16/06/15
Neus: Nadège Le Garlantezec, Nathalie Gracia-Cetto, Antoine Maisondieu, Christophe Raynaud
Fotografie: onbekend
Concept & realisatie: Boucheron
Boucheron (anno 1858) kent een bewogen geschiedenis wat geuren (anno 1988) betreft. Door regelmatig te verwisselen van eigenaar – Inter Parfums, Sanofi, Gucci (PPR), L’Oréal, Inter Parfums – veranderde vaak de uitstraling. Met het gevolg dat onduidelijk was/is waar de juwelier geurgewijs eigenlijk voor stond/staat. Voor damesachtig, voor klassiek-mannelijke charme, voor echte chic, voor affordable luxery, voor exclusief?
Waar het nooit voor stond was ‘de jeugd van tegenwoordig’ – die meer is gecharmeerd van gadgets, modern design en easy going luxe. Toch? Iets wat trouwens voor alle klassieke, Parijse juweliershuizen geldt. Laat dat nu het uitgangspunt van Quatre pour Femme en Quatro pour Homme zijn. Of althans, zo komt het geurduo bij me over als je de campagnefoto’s ziet. Niet afstandelijk, niet onbereikbaar, niet teveel ‘juweel-chic’, maar ‘herkenbaar’. Want hoewel de modellen slechts een gedeelte van hun gezicht in dienst hebben gesteld – eerste proefopdracht? – zie je dat ze min dertig zijn. De zwartwit-styling doet de rest: helemaal hedendaags hip.
De inspiratiebron is minder laagdrempelig: de Quatre-ring. ‘Aanschuifprijs’ vanaf € 2960,00 volgens de site van de juwelier. Ook het verhaal achter deze ring (anno 2004) is niet bepaald simpel, want dat interpreteert volgens het persbericht ‘de historische waarden van Boucheron op eigentijdse wijze: elk van de vier banden vertegenwoordigt een groots moment uit Boucherons geschiedenis’.
Band 1: uitgevonden in 1889, bindt de ‘double godrons’-ringen – bij uitstek het symbool van de liefde tussen twee mensen – aan elkaar. Band 2: de ‘clous de Paris’, geïnspireerd op de klinkers van Parijse boulevards, geeft de structuur van de creatie weer. Band 3: de diamant (in pavé-versie) vangt het licht op de gepolijste gouden voet dankzij de ‘spiegelinstelling’ of ‘serti miroir’-techniek (uniek voor Boucheron). Band 4: het grosgrain-motief. Samen worden die één op een flacon van ‘gebeeldhouwd’ massief glas waarvan het focuspunt uiteraard de ring zelf is die op zijn plaats blijft door een simpel aan/uit-rotatiesysteem. Snap je het niet? Inspecteer de grootste,’staande’ ring van links naar rechts…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Twee zéér toegankelijke geuren. Quatre pour Femme (eau de parfum) samengesteld door Nadège Le Garlantezec, Nathalie Gracia-Cetto en Antoine Maisondieu, is in kort bestek een ‘citrus-geïnspireerde’ bloemengeur met zacht-poederige finish. Want de hesperide-opening van bittere sinaasappel en groene mandarijn is behoorlijk persistent: zelfs als de basis zich aandient blijf je een zekere frisheid ruiken.
Door deze citrusnoten, neem je tegelijkertijd rood fruit waar – herkenningsteken voor jeugdige vrouwengeuren. In dit geval rode bes en ‘wilde’ aardbei. Wilde is in dit geval een beetje vreemd omschreven want die bestaat niet echt, wel de grote bosaardbei (Fragaria moschata) die qua smaak verschilt van de ‘cultuuraardbei’ door zijn vollere meer subtiel-zoete, fluwelige smaak. Je kunt je natuurlijk afvragen of door het gebruik van de gewone aardbei Quatre pour Femme significant anders had geroken.
Het beoogde effect van de opening in ieder geval: ‘sprankelend als rosé champagne’. Dan is het vooral de jasmijn (foto) die de kop opsteekt, begeleid door roos en petalia – een synthetisch ingrediënt dat de geur van roos combineert met lychee – nog meer jeugdige vrouwelijkheid dus.
De afronding is ook zeer herkenbaar: poederig sensueel (musk) met een licht strak onderlaagje van hout (kasjmier- en cederhout en ‘golden wood’). Het is in ieder geval een duidelijk contrast met het meer volwassen-vrouwelijke Place Vendôme (2013), waar vorig jaar een intense variatie van verscheen: Place Vendôme Elixir.
Quatre Pour Homme (eau de toilette) – gemaakt door Christophe Raynaud – is zoniet nóg meer easy going; een variatie op de neo-fougėre die zich kenmerkt door aan de elementen van de klassieke fougėre (bergamot, lavendel, geranium, patchoeli) moderne acccenten toe te voegen. In dit geval: limoen en viooltjesbladgroen (top), alsem (hart) en drijfhout (basis). Dat laatste bepaalt in zekere zin de toon van de geur, want Quatre Pour Homme is voor mij meer zilt-verfrissend dan aards, ondanks de toevoeging van patchoeli en cistus labdanum. En ook hier een duidelijk contrast met de duidelijk meer volwassen mannengeuren van Boucheron, met name het krachtige Jaïpur pour Homme (1997).