EAU DE MERVEILLES OP ZIJN DUITS
Jaar van lancering: 2014
Laatst aangepast: 02/06/15
Neus: Vincent Schaller Model: onbekend
Concept & realisatie: Maürer & Wirtz
Om te beginnen: leuke en originele naam die zoveel oproept in het Duits en toch anders is wanneer je de Franse benaming weet: Eau de Merveilles. Vol verwachting klopt ons hart… maar toch een beetje vreemd dat 4711 (Müelhens in dit geval) – ‘uitvinder’ van de oer-eau de cologne voor wie maar wil – zich met Wunderwasser apart op de vrouw èn de man richt. En dat terwijl Keuls water als ‘soort’ steeds populairder wordt. Niet alleen binnen 4711 – waarvan Acqua Colonia vol elan van getuigt – maar ook ver daarbuiten.
Van ‘voor de geef’ Laurence Dumonts’ (L’Eau pour Deux uit 2013) tot ‘best wel pittig’ Cologne Indélébile (2015) van Frédéric Malle. De invalshoek van Wunderwasser für ihn is ook very cliché, past niet echt bij de naam: ‘Laat u onderdompelen in een magisch moment. Voor iedereen die openstaat voor nieuwe dingen en die geniet van bijzondere momenten’.
Geurengoeroe staat echt open voor alles wat groeit en bloeit in parfumkringen, maar wordt met Wunderwasser für ihn getrakteerd op wat hij al zo vaak heeft geroken: veel water samen met de verplichte kruidjes en fruitjes. De Acqua Colonia-serie prikkelt meer (af en toe letterlijk) de zinnen en de verbeelding.
Dit wordt trouwens over de neus Vincent Schaller geschreven op de site van 4711: ‘Je hebt een heleboel durf, tijd en een grote portie eigenzinnigheid nodig om Vincent Schallers droom werkelijkheid te laten worden: het creëren van tijdloos markante geuren. Zijn volharding, zijn passie voor de natuur en voor alles wat authentiek is, zijn kenmerkend voor Schallers werkwijze. Dat blijkt ook uit 4711 Wunderwasser’. Wat een woorden, wat een daden!
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
De opening is très klassiek: een frisse injectie die knisperende citrusnoten – bergamot en citroen – ondergedompeld in water vermengd met zoet: mandarijn. Het moderne aspect: zwarte peper, geeft de frisse golf een pittig accent. Het hart is ‘warm-bloemig’, want de zonnig-zoete lavendel en fris-poederig iris in dit geval, krijgt een warm randje door cistus labdanum.
Het moderne aspect: steranijs (foto), maakt het geheel zoetiger. De basis is houtachtig door patchoeli, teak-, sandel- en drijfhout, maar blijft luchtig door de frisse waternoot die door de geur blijft stromen. Eigenlijk is dit geen Wunderwasser in de zin van verfrissende cologne, maar eerder ‘Warm Wasser’ in de zin van een klassiek-sensuele eau de toilette. Tijdloos is Wunderwasser zeker, markant niet echt.