ALLES IS MOGELIJK
Jaar van lancering: 2014
Laatst aangepast: 19/09/14
Neus: helaas onbekend
Fotografie: onbekend
Flaconontwerp: onbekend
Als er één merk is dat zich heeft laten sturen door de modes van de dag op de woelige parfumbaren, dan is het wel Benetton. Wat het in 1965 opgerichte kledingmerk aan ‘eigenwaarde’ toevoegde waren grensverleggende campagnes (zowel dramatisch als humoristisch gepresenteerd) waarvan je eigenlijk niet wist of die politieke correct of politiek incorrect waren.
In ieder geval het werkte voor het publiek als een bewustwordingsproces van (wan)toestanden in de wereld. En het bleek marketing- en verkooptechnisch een slimme zet. De omzetten stegen, stegen en stegen. Ook die van de geuren. Maar omdat de parfumlicentie vaak van eigenaar veranderde kwam dat de eigengereidheid en het serieus werken van het merk als parfumhuis niet ten goede. Benetton lanceerde veel geuren, maar die bereikten nooit de status van moderne klassieker. Benetton bleef een confectiemerk die ook trendy geuren leverde. Leuk, aardig, niet echt onderscheidend.
Ik dacht dat Benetton hierdoor als merk parfumpotentie niet meer serieus werd genomen. Maar wat schetst mijn verbazing Puig – onder meer Carolina Herrera, Prada, Valentino, Paco Rabanne – gelooft er nog wel in, en sloot in januari een overeenkomst met Benneton. Het resultaat ligt nu in de winkel. Een trio met de overkoepelende titel United Dreams waarvan de eerste je vrij laat voelen – Live Free. De tweede bevestigt je energieke kijk op het leven – Stay Positive. De derde bevordert het zelf-feliciterende vermogen van jezelf: Love Yourself.
De drie geuren werden ontwikkeld met deze gedachte: ‘Wat gebeurt als je op een dag je angsten zou vergeten? Als je luistert naar de stem die zich verbergt tussen je verbeelding en je verlangens? Als je gelooft dat alles mogelijk is; dat je hindernissen overwint als gelooft, dat je met passie obstakels kunt wegnemen en met hoop elk ‘nee’ kunt tegenspreken?’
Dit gebeurt er dan volgens Benneton: ‘Misschien’ verandert in ‘ik ga ervoor’. Kortom: ‘Vertrouw op je gevoel, geloof in je dromen. Ga op avontuur en verander de wereld. De mogelijkheden zijn ongekend als je grenzen negeert. Negeer mensen die zeggen dat het niet de moeite waard is en laat je meevoeren door een kracht sterk genoeg de wereld in beweging te brengen: de kracht van mensen die dromen’. Daadkrachtiger gezegd: no dreams no chance – de slogan van het concept.
Ach ja. Wie gelooft er nog in dat je deze kijk op de wereld via geuren moet verkondigen? Of brengen deze geuren in ieder geval jezelf in de juiste flow deze veranderingen – zoals discriminatie, haat en verschillen tussen man en vrouw – te initiëren? En als je je obstakels besprenkelt met deze geuren dat het dan misschien sneller gaat dan verwacht. Ik geloof het in ieder geval niet.
De presentatie combineert een aantal ‘parfumcodes’ die zijn geïnspireerd op die van Prada en Maison Martin Margiela geaccentueerd met een ouderwetse parfumlintje om de hals en de vijfhoekige dop afkomstig uit de klassieke apothekersfles. Met andere woorden: moderniteit met een vintage-feel.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Live Free werd me toegestuurd. Op de verpakking staat wat het betekent om als vrouw vrij te leven. Ik ben geen vrouw, dus spray ik direct de geur. De eerste indruk: een herinnering aan Bvlgari’s Eau Parfumée au Thé Vert. Ik word hierin ook geholpen door de kleur van het doosje. Dus groen, fris, sprankelend en energiek. Ik ruik groene thee (foto) die een citrus-oplawaaier krijgt van yuzu, bergamot en appel.
Het leuke: gaat mooi in elkaar op. Niet één frisse noot overheerst, maar dat kan ook komen omdat de specerijen in de startblokken staan: gember en kardemon. Dus prikkelend fris en ‘groen-fris’ die de bloemige noten van het hart hiermee injecteren: oranjebloesem (continueert de frisheid) en cyclaam. Laatste zorgt voor de zoet-bloemige toets die net even anders is dan roos – zachter en zoeter.
Deze ‘over all’ frisse bloemigheid blijft hangen. Zonder dat je het echt in de gaten hebt, zorgen amber en musk voor warmte met een beetje zoetige toets die langer op de huid een coconut feel krijgt. Maar het is vooral het cederhout – strak, droog en zonnig – die de compositie body geeft. Jeh, wat ben ik enthousiast. Niets mis mee aan Live Free – perfect voor de jonge meid die zich gewetensvol op de toekomst van haarzelf en die van de wereld voorbereidt. Voor de prijs hoeft ze het niet te laten.
RUIK&VERGELIJK
Thee heeft de wereld van geuren enorm verrijkt. Het is een ‘andere’ frisheid – vrij van citrus, vetiver en hedione. Beetje filosofisch, beetje ‘verstild’. Meer mind dan body. Schenkt rust en kalmeert – zoals echte thee of een bezoek aan een Zen-tempel ook doet. En dat was in 1992 echt vernieuwend en de invloed ervan merk je nog steeds:
Bvlgari Eau de Cologne au Thé Vert (1992)