MAYFAIR PLABOY: ZELFVERZEKERDE STIJl, REBELS HUMOR
MAAR WORDT HET CHOO-DNA VERTOLKT?
Jaar van lancering: 2014
Laatst aangepast: 11/09/14
Neus: Anne Flipo
Ambassadrice: Kit Harington
Fotografie: Peter Lindbergh
Videografie: Eli Born
Muziek: The War on Drugs, Red Eyes
Het is mij ontgaan: Jimmy Choo heeft sinds 2011 een mannenlijn. Wat ik hoopte is niet te koop: excentrieke schoenen met xh-high heels voor de man zoals Gucci en Yves Saint Laurent die maken.
Want de collectie werd opgezet met een type man in gedachten die het nu goed doet in mode en die reeds door Paul Smith, Burberry èn Dior is gebruikt: de Mayfair-playboy uit de jaren zestig met zijn aangeboren zelfvertrouwen en vleugje rock ‘n roll. Dus: ongedwongen houding, een mannelijke, zelfverzekerde stijl, een verfijnd gevoel voor detail en – heel belangrijk – een rebels gevoel voor humor. Met andere woorden: gentleman’s klassiekers gegoten in eigentijdse en soms verrassende vormen. Aandacht voor detail is hierin vanzelfsprekend en onmisbaar.
Klinkt aantrekkelijk: speelse, oversized kwastjes op de klassieke smokingschoen, camouflageprints met verborgen silhouetten van burleske dames, speelkaartmotieven op de klassieke broque en prints van python en krokodil op de ‘klassieke’ sneaker. Maar een silhouet en collectie is nowadays niet compleet zonder een geur.
Vandaar de eerste geur voor de man van Jimmy Choo genaamd Man. Jimmy Choo’s creatief directeur Sandra Choi licht toe: ‘I see fragrance as another accessory; I wanted to create something that would be an object of desire for the Jimmy Choo man enhancing his independent spirit and complementing his effortless sense of style’. Nou, echt origineel kun je dat niet noemen.
En dat geldt ook voor de flacon – want ook al zo vaak gedaan: ‘Geïnspireerd door een antieke heupfles doordrongen van een vleugje rebelse rock n’ roll. IJzig metaal en chroom gecombineerd met zwoele grijsaccenten. De architectonische vorm oogt natuurlijk mannelijk met sterke, strakke lijnen en minimalistische details’.
Zo geeft het gerookte, gelakte glas ‘een mysterieus en elegant accent’. En ‘als referentie naar het kenmerk van Jimmy Choo, is de dop gemaakt van leer met reliëf – zie Ruik & Vergelijk – dat een luxe en tastbaar detail toevoegt contrasterend met het koele omhulsel van chroom, dat doet denken aan een metalen beeldhouwwerk’.
Sandra Choi zegt over het model, bekend van de tv-serie Game of Thrones: ‘Kit perfectly embodies the Jimmy Choo man. He has a natural and alluring masculinity and an effortless sense of style. His cool attitude and smouldering sensuality belie a true British gentleman’. Zijn reactie daarop: ‘I was very excited and honoured to be chosen as the face for such a highly regarded brand and to play a role in defining who the Jimmy Choo man is’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Wat ik zowel met de vrouwengeuren van Jimmy Choo had gehoopt, gebeurt ook niet met Man: het merk positioneren als nichebrand in de parfumerie dat dus een stap verder gaat in het uitdagen en plezieren van de consument.
Dat is in eerste instantie de Jimmy Choo-fan van het eerste uur en niet de consument die het luxelabel volgens mij in vizier heeft: de man die het merk van naam kent, maar het nog niet draagt en een geur is dan hopelijk een begin. Dus wat krijg je: een mainstreamer, een ‘manstreamer’ die niet echt verrast, maar ook niet afschrikt. Elegante, maar brave chic.
Man wordt omschreven als een ‘houtachtige, aromatische fougère’ die opent met een klassiek vareningrediënt: lavendel (foto) die ‘zich’ aandient in een wolk van hesperidenoten ‘verzoet’ door mandarijn en een moderne draai krijgt door suikermeloen. In het hart speelt de geranium – ook een klassiek vareningrediënt – de hoofdrol die haar groen-bloemige accent ziet versterkt door een moderne toets: ananasblad.
Een vanzelfsprekende fougère-compositie onthult zich: lavendel en geranium verankerd in een stevige houtbasis, opgeroepen met ‘de onstuimige warmte van zeldzame patchoeli met zijn eigenaardige somberheid en verleidelijke temperament’ vermengd met een ambernoot ‘voor de creatie van een herkenbare geur die zich onderscheidt en verleidt’.
RUIK&VERGELIJK
Bottega Veneta valt bijna in dezelfde categorie als Jimmy Choo: nieuwe, exclusieve luxelabels. Met dit verschil: is de eerste meer ‘Italiaans’ ingetogen, de tweede verspreidt zijn codes met full blown Hollywood-glamour.
Maar bij beide zit leer in het DNA van het merk. Dat je dit met een niche-attitude ook in je geuren kunt coöpereren en niet alleen hoeft te verwerken in de dop van je geur, bewijst Bottega Veneta met zijn eerste geur voor de man. En dat ontbreekt voor mij in: Man.
Bottega Veneta Pour Homme (2013)