‘RUWE MAAR TOCH GERAFFINEERDE SENSUALITEIT’
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 01/09/13
Neus: Daniela Andrier, Antoine Maisondieu
Model: Zak (zonder voor of achternaam)
Visualisatie: Axel Lindhal
Concept & realisatie: Tomas Maier
Onzichtbare luxe. Understated luxe. Het is waar Bottega Veneta (anno 1966) zich op laat voorstaan. De huidige slogan van het luxelabel onderstreept dit: ‘When your own initials are enough’. Hoe bescheiden en chic dit mag zijn, in de huidige luxewereld die zelfvoldaan en enorm met ‘zichzelf’ te koopt loopt, klinkt dit voor mij toch als een contradictio in terminis.
Ook de Bottega Veneta-klant wil volgens mij toch – zij het subtiel – laten weten wat hij draagt. ‘Wat een prachtige jas is dat?’ Kan me niet indenken dat hij dan alleen maar ‘dank je wel’ zegt en onvermeld laat dat die gekocht is bij Bottega Veneta.
Bottega Veneta’s eerste mannengeur is geplaatst in dezelfde setting (flacon incluis; geïnspireerd op Venetiaans glaswerk en de traditionele Italiaanse karaf) als de eerste vrouwengeur uit 2011. Dus: far from the madding crowd.
Ofwel, een reis naar Veneto, een toevluchtsoord in de Dolomieten waar ‘tussen de sappige bergweiden een boerenhoeve ligt waar je je kunt terugtrekken van de realiteit’. Het interieur: ‘Grenenhouten panelen, wijd openstaande ramen die een zachte bries naar binnenlaten, geurend naar hooi, sparappels en dennennaalden uit het nabijgelegen bos, gecombineerd met de koele lucht van de gletsjerbeek omzoomd door wilde irissen’. Zoomen we verder in dan zien we een ‘man zittend op een ingebouwde houten bank comfortabel gemaakt met elegante oud lederen kussens, die even een pauze inlast tussen zijn drukke, stadse schema en een excursie bergbeklimmen’.
Het idee: ‘Ruwe sensualiteit versmelt subtiel intellect en pure intrige die in je gedachten blijft hangen als een herinnering die je niet snel zult vergeten’. Zo! De man in kwestie ‘heeft een gezicht dat je nog nooit gezien hebt en toch is het meteen onvergetelijk. Zijn elegantie is net zo onmiskenbaar als zijn fascinerende zelfvertrouwen’. Zo! Hij heet Zak en is gelijk de ‘core values’ van Bottega Veneta ‘intrigerend understated en intens individualistisch. Onbetwistbaar zelfverzekerd, laat hij zijn persoonlijkheid kalm en ontspannen gelden’.
Ik ben blij met deze geur en in het bijzonder blij voor Coty. Pour Homme is minder marketing driven dan Davidoff, Marc Jacobs, Jennifer Lopez, Calvin Klein, Joop! en bijvoorbeeld Jil Sander die afgezien van nieuwe, seizoen in, seizoen uit variaties op populaire geuren uitbrengen. Hebben we het nog niet eens gehad over alle celeb-fragrances in het midpricesegment. Bottega Veneta samen met Chloé vertegenwoordigen voor mij binnen Coty ‘affordable niche’. Dus: meer eigenzinnig, dus meer uitgesproken. En dat ruik je ‘heel schoon’ in Pour Homme.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Ten eerste kwaliteit. Ten tweede: ‘puur natuur’. Geen allerlei in parfumlaboratoria bedachte mallotige fantasie-ingrediënten, maar echte. Moet natuurlijk ook als je wilt proberen de geur van het platteland te evenaren. Eén woord: aromatisch. Twee woorden: groen en sensueel.
Eerst Calabrisch bergamot vermengd met ijle en etherische jeneverbes (uit de Balkan) en Siberisch pijnhout. Alsof je lucht van een gletserbeek opsnuift. Vervolgens wordt Pour Homme pittig, fris-sensueel en aromatisch groen dankzij respectievelijk: Jamaicaanse pimento, Canadese sparrenbalsem (met zijn terpetijn-scherpe frisheid – zie foto) en Mediterrane salie.
De afronding is gedoseerd sensueel – strak eigenlijk – door de kamferachtige noot van Indonesische patchoeli en een subtiele leernoot. De opgevoerde cistus labdanum uit Andalusië – weer wat geleerd, want nieuw voor mij: volgens Bottega Veneta bekend als ‘dauw van de hemel’ of ‘klassieke mirre’ – komt door dit alles geleidelijk tot ontplooiing.
Geliefd om zijn bijna natuuridentieke ambergrisnoot, geeft het aan Pour Homme een warmte en diepte die ruw blijft. Of beter gezegd: niet te geraffineerd wordt door het leer én het ontbreken van ‘zachtmakers’ als vanille en honing. Mooie, klassiek-elegante geur.
RUIK & VERGELIJK
Interessant: Pour Homme werd samengesteld door Daniela Andrier, de neus verantwoordelijk voor heel veel geuren van het Italiaanse luxelabel dat juist vindt dat je eigen initialen niet voldoende zijn om je te onderscheiden: Prada. En haar collega Antoine Maisondieu is in het nichecircuit vooral geliefd om zijn bijdragen voor Comme des Garçons en Etat Libre Orange. Dit is trouwens niet hun eerste samenwerking:
Gucci Rush for Men (2000)