SAIL LIKE THE BEAGLE
OF: HOE RUIKT EEN BEROEMDE BOOT?
Jaar van lancering: 2010
Laatst aangepast: 24/07/14
Neus: Julián Bedel
Concept & realisatie: Ama Amoedo, Julián Bedel
Het is natuurlijk aan te moedigen dat naast Europa, de Verenigde Staten van Amerika en Arabië ook andere continenten een plaats willen veroveren in de niche-parfumerie. Maar moet dat dan met zoveel geuren gepaard gaan zoals in Zuid-Amerika? En dan heb ik het slechts over één huis uit slechts één land: Fueguia uit Argentinië. Sinds de oprichting in 2010 al meer dan 60 geuren op de markt gezet (hoezo niche?) die allemaal op de een of andere manier de ‘exotische variëteit van de Zuid-Amerikaanse natuurschatten’ in zich hebben. En de inspiratiebronnen hebben allemaal (in)direct een link met dit continent.
Indirect is dus de geur Beagle die in de categorie Destinos valt. Is de naam van het schip (zie de werktekening) waarmee Charles Darwin (1809-1882) van 1831 tot 1836 langs Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan voer en ter plekke de plaatselijke fauna en flora, fossielen en geologie bestudeerde en hem tot zijn revolutionaire evolutietheorie van het ontstaan van soorten bracht.
Niet alleen binnen de wetenschap had zijn visue een enorme impact, ook op maatschappelijk, filosofische en religieus gebied: de mens was niet langer meer een boven de natuur staande levensvorm, maar – sad but true – een diersoort onderdeel van de natuur. Zo, dat weet je dan ook weer. Maar heb je je de vraag gesteld hoe een oude zeilboot eigenlijk zou moeten ruiken?
En neem je ook even mee dat de HMS Beagle al een paar jaar eerder ten doop was gehouden en niet speciaal voor de reis rond de wereld van Charles Darwin gebouwd?
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Julián Bedel noemt zijn laboratoriumformules ‘orbits’ – een ‘loopbaan’ die bijvoorbeeld ook een sateliet maakt – waarbij één dominant ingrediënt slechts twee andere ondersteunt. In dit geval rum door eikenhout en ‘gunpowder’.
Maar ik kan uit Beagle niet echt opmaken of het nu buskruit (denk wierook) of Chinese groene thee is, de Engelse naam voor deze theesoort. En het kunnen beide zijn, want Beagle heeft zowel iets rokerigs, zowel iets groenig-fris dat doet denken aan citrusnoten verpakt in een licht galbanumlaagje.
In ieder geval de dominante smaakmaker is rum, die op zichzelf ook al een parfumcompositie is van kruidige noten, vanillenuaces, harsen en de geur van alcohol (denk aldehyden). Het hout in deze orbit houdt dit alles vast. Met een beetje fantasie zie je een over boord geslagen eikenhouten vaatje op de golven drijven vol van rum. Beagle is een elegante ‘zoethoutgeur’, alleen mis ik wat. Zoals zout (van de zee waarvan de golven beuken op het houten schip), woeste lucht (van de oceanen) en iets ‘ouds’ (het idee dat je iets van de geur opsnuift die in de kajuit hing waarin Darwin met al zijn aantekenboeken en ‘gevonden voorwerpen’ verbleef).
RUIK&VERGELIJK
Meer weten over het hoe en waarom van Fueguia, zie:
Fueguia 1833 Xocoatl (2010)