EEN (VER)WOESTE(NDE) WIND
Jaar van lancering: 2014
Laatst aangepast: 31/05/14
Neus: Karine Dubreuil
De naam van de wind klinkt poëtisch, maar de kracht van de Mistral is verwoestend. Ik ervoer het ooit tijdens een vakantie in de buurt van Aix en Provence. Zat met vrienden op een terras – exacte lokatie Mont Ventoux – onbekommerd te genieten van het goede leven, toen het leek alsof de wereld begon te schudden.
Het ene moment alles pais en vree, de lucht strak en vol zon, next thing you know: koude, angstaanjagende windvlagen, dreigende wolken – we moesten de glazen, de fles rosé en ‘ons zelf’ vasthouden om niet weg geblazen te worden. ‘Armageddon’ spookte door mijn hoofd – this is the end. Ik ben geloof nog nooit zo bang geweest voor ‘het weer’. De met de wind gepaarde verwoestende regen verstoorde mijn zomerse idylle resoluut. En nadat de rust was teruggekeerd – we hadden toevlucht gezocht in het café waar we de rosé werd geschonken – hadden we uitzicht op een gehavend terras.
Interessant, of eerder verwonderlijk dat L’Occitane deze bijzonder krachtige noorden- tot noordwestenwind linkt aan een geur. Want in Provence is deze wind zo gevreesd dat hiermee rekening wordt gehouden bij de aanplant van bomen en gewassen: veel cipressen zijn zo geplant dat ze bescherming bieden tegen de Mistral. De angst voor deze wind ligt zelfs in de naam besloten: bij de Romeinen dwong deze wind zoveel ontzag af dat ze hem ‘magistralis’ (meesterlijk) noemden.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
En hierop is ook de naam Franse naam (uit het Languedoc-dialect) gebaseerd. Maar de wereld van parfum is een positieve wereld, dus is Mistral & Mer een vrolijke en kalme parfumwind die vanuit de Middellandse Zee de warme aarde van de Provence voorziet van frisse lucht- en aquatoetsen.
De Mistral opent in deze geur als een spetterende mix van citroen en mandarijn verpakt in een wolk van calone en cascalone – twee synthetische ingrediënten met het vermogen de verkoelende frisheid van (zee)water te verspreiden – alleen in dit geval zonder een zoutachtige noot. De link tussen de zee en de aarde wordt opgeroepen met een sterke rozemarijn-noot: groen, bloemig, rozig, kruidig en ‘zee-fris’.
Leuk in dit verband: de Latijnse naam voor rozemarijn – Rosmarinus – betekent letterlijk: dauw der zee (foto). De aarde wordt opgeroepen hout gedroogd door de zon: cipres (groen, warm, droog), dennenhars (met zijn warme balsem en tegelijkertijd etherische, luchtige noot) en cederhout (strak, droog, zonnig), zacht gemaakt door ‘witte’ amber en musk. Ofwel, Mistral & Mer is hout nat gemaakt door de ‘woeste’ wind en zee.
RUIK&VERGELIJK
Wordt wel eens vergeten: het parfum dat voor het eerst de Mediterannée op kaart zette kwam zowaar uit Amerika:
Estée Lauder Azurée (1969)
Ook lekker in dit verband:
Annick Goutal Eau du Sud (1995)
Hermès Un Jardin en Méditerannée (2003)