COCKTAIL TIME, COLOGNE TIME
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 20/04/14
Neus: Ralf Schwieger
Concept & realisatie: Christophe Cervasel, Sylvie Ganter
De gemiddelde eau de cologne-fan zal niet direct het verschil ruiken tussen een pure berganot-, citrus-, grapefruit-, neroli of cedraatcologne (laatste ‘bij ons’ meer bekend als sukadecitroen). Want de over all indruk is hetzelfde: een instant hesperide-frisheid met een bite die je in verleiding brengt de flacon aan je mond te zetten. Meng je bovenstaande vruchten met zijn exotische familielid – limoen – dan kom je al snel in de buurt van een cocktail. Dat ruik (en proef je bijna) in Cédrat Enivrant. Ofwel, dronkenmakende sukade…
Moet natuurlijk weer een sfeertje bij van Atelier Cologne. Dus: ‘Toen de zon onderging op het strand waren ze weer allemaal samen. Vol van emotie konden ze niet stoppen met praten. Was het werkelijk zo lang geleden? Ze deelden vele herinneringen én French 75s met tranen van het lachen in hun ogen. Ging deze nacht maar nooit meer voorbij… De zon kwam op – het was een sprankelend moment van absolute vriendschap’.
Nou, ik had er graag willen bij willen zijn, om te checken of het allemaal wel zo gezelli is gebleven. Want ‘drank maakt meer kapot dan je lief is’ en kan een leuke avond zo maar in een neerwaartse spiraal brengen. Men neme French 75s – een in 1915 in Parijs uitgevonden cocktail op basis van gin, champagne, citroensap en suiker – is zo’n ‘instinkertje’.
Want net zoals zoveel andere cocktails merk je het eigenlijk niet dat je zo veel meer dan een vruchtenlimonde drinkt. Voor je het weet praat je met dubbele tong, flap je er uit wat je onder normale, nuchtere omstandigheden netjes voor je had gehouden. ‘Weet je Christophe, weet je Sylvie… ?
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Het overrompelende aroma komt je tegemoet zodra je Cédrat Enivrant opendoet. Als je ervan houdt, dan bof je. Met andere woorden: een hele klassieke cologne met zogenaamd cocktail-effect.
Scherp, fris, ‘klaterend’, levenslust bevorderend en nèt even anders doordat de traditionele frisbloemige bergamot (Calabrië) wordt gemixed met de meer scherpzoete limoen (Mexico) en de vrucht die zijn naam ‘geeft’ aan deze cologne: cedraat (Marokko – zie foto onder).
Deze zoetige citrusfrisheid krijgt een mooi groene noot met munt (China) en basilicum (Egypte), en een lichtkruidige ondertoon door jeneverbes (Macedonië). Het hierdoor ontstane effect: niet zo zeer French 75s maar meer een mojito-cocktail. De zoetigheid van de citrusvruchten en de munt wordt versterkt door tonkaboon.
De vetiver (Haiti) die je goed op de achtergrond waarneemt geeft deze cologne een zekere standvastigheid, terwijl elemihars (Philippijnen) een dito zachtheid en warmte geeft. Mooi gedaan, met zuivere ingrediënten, maar zoals het hoort bij een cologne – geleverd in eau de parfum-concentratie – ongecompliceerd en verkwikkend geurgenot.
RUIK&VERGELIJK
‘Hé, jij ook hier? Wat wil je drinken?’
Creed Virgin Island Water (2007)
L’Artisan Parfumeur Batacuda (2011)
Guerlain – Aqua Allegoria – Limon Verde (2013)
Nog meer cedraatappel vermengd met andere citrusvruchten:
Guerlain Eau de Fleurs de Cédrat (1920)
Annick Goutal Eau d’Hadrien (1981)
Roger & Gallet Cédrat (2007)
Mancera Cédrat Boisé (2012)