HERFST-THEE
Jaar van lancering: 2010
Laatst aangepast: 27/11/13
Neus: Jérome Epinette
Concept & realisatie: Christophe Cervasel, Sylvie Ganter
Thee in combinatie met een geur die je kunt dragen bestond tot 1992 niet. Toen verscheen Eau de Cologne au Thé Vert van Bvlgari. Voor het eerst een geur die de rustgevende en ontspannende effecten van thee verwerkte en perfect aansloot bij de body & mind-trend van dat moment. Het effect en de invloed is enigszins vergelijkbaar met het in hetzelfde jaar gelanceerde eerste gourmandparfum: Angel van Thierry Mugler. Het werd een nieuwe standaard, want het was een innovatieve frisheid – zwevend tussen citrus en groen-kruidig met daarbij een ongekend ‘dorstlessend’ effect. Bijna ieder merk heeft op de een of andere manier wel thee verwerkt in een van zijn geuren. En het moet gezegd met verrassend resultaten, in de zin van dat het de composities op een aangename heldere manier stuurt.
Een mooi voorbeeld vind ik nog steeds: Ange ou Démon le Secret van Givenchy uit 2009: de groene thee lift de geur omhoog, maakt hem sprankelend en verfrissend. Maar ook in het nichecircuit geeft thee een mooie, heldere draai aan composities. Zoals Osmanthe Yunnan uit 2005 uit de Hermesessence-serie van Hermès. Gemaakt door Jean Claude Ellena (die ook Eau de Cologne au Thé Vert samenstelde): thee geeft de zwoele osmanthus een opmerkelijk luchtige toets.
Atelier Cologne, het ‘neo-vintage’-label dat via de klassieke eau de cologne gepresenteerd in eau de parfum-sterkte alle parfumfamilies verkent, gaat met Oolang Infini mee in de theetrend. Een voordeel van thee: de geur is meer all seasons, niet perse voorjaar en zomers zoals citrusgeuren. Dat ervaar je elegant in Oolang Infini – is voor mij eerder herfstachtig.
Stel je er dit bij voor. Nogal literair, een schrijver in strijd met zichzelf: ‘Zijn adem besloeg het raam terwijl hij keek hoe de sneeuw neerdwarrelde op het bevroren meer. Hij was hier gekomen om de stad te ontvluchten, meer tijd aan schrijven te besteden en. En terwijl de openhaard knapperde, het ijs in zijn glas ronddreef, vonden zijn gedachten een weg via de inkt… ‘
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Dit idee – herfstthee – is door de neus goed geïnterpreteerd. Oolang Infini is niet fris, groen en zomers, maar voor mij eerder lichtbruin, als vallende herfstbladeren, als de kleur van net gezette thee gegoten in een kop. En dat komt door de sterke houtbasis. Even ter verduidelijking: oolong is Chinese thee zwevend tussen (niet geöxideerde) groene thee met een fris-fleurige en citrusachtige smaak en (volledig geöxideerde) zwarte thee met nuances van ‘geroosterde’ abrikoos en perzik.
Toch wordt de thee in Oolang Infini zomers geïntroduceerd door een golf van bloemig-citrusfris bergamot. Hhet onmisbare ingrediënt voor earl grey-thee (zie tekening) en dito neroli. Maar je ruikt, zelfs door de eveneens frisse jasmijn en dito fresia in het hart, snel de houtachtige basis van guaiac en vetiver die juist door de oolong (en dat is het knappe) hun rokerige noten zien aangescherpt. Voor de extra ‘bruinachtige’ herfstsfeer wordt deze houtnoot versterkt door tabak en een zachte leernoot. Mooi gedaan, maar niet ‘infini’, niet oneindig.
RUIK & VERGELIJK
Enkele hoogtepunten in pure theegeuren:
Bvlgari Eau de Cologne au Thé Vert (1992)
Bvlgari Black (1998)
L’Artisan Parfumeur Tea for Two (2000)
Penhaligon’s Malabah (2003)
Hermès – Hermessence – Osmanthe Yunnan (2005)
Bvlgari Eau de Cologne au Thé Rouge (2006)
L’Occitane Thé Vert au Jasmin (2006)