NICE NICHE; VANZELFSPREKENDE CHIC
Jaar van lancering: 2012
Laatst aangepast: 09/09/13
Neus: Aurélien Guichard
Correct me if I’m wrong, maar volgens mij is Robert Piguet het eerste vintage parfumhuis dat naast het herlanceren van klassiekers (die zo dicht mogelijk bij de originele partituur blijven) het aandurft om honderd procent nieuwe geuren te lanceren. Niet zo fijn: negen stuks gelanceerd in 2012 (inmiddels dit jaar aangevuld met vier nieuwe: Bois Blue, Knightsbrigde, Rose Perfection, Alemeda). Wel fijn: zitten stuk voor stuk in de klassieke basisflacon, wat het gevoel van herkenning en vertrouwen alleen maar versterkt.
Ik wist ‘in het begin’ niet precies wat ik er van moest vinden, maar dat had meer te maken met de aanhoudende stroom nouveautés – ook – in de nichesector waarvan ik behoorlijk moe begin te… Heb geen tijd om ze allemaal te ruiken en beschrijven, laat staan de consument.
Ik rook wel met veel geduld Bois Noir, Casbah, Mademoiselle Piguet, Notes, Oud, Petit Fracas en het Pacific-trio Blossom, Jeunesse, Chaí vorig jaar voor het eerst en het laatst in Galeries Printemps in Parijs, gevoelig als ik was voor de presentatie: alle geuren stonden strak in het gelid, naast elkaar.
Ik gaf me direct gewonnen, want je ruikt direct kwaliteit en – correct me if I’m wrong – Robert Piguet doet met deze geuren wat eigenlijk de klassieke leveranciers in de ketenparfumerie zouden moeten doen. In plaats van nadruk op geuren te leggen met behulp van geldverslindende mediacampagnes, wordt die gelegd op de inhoud. Ik was benieuwd hoe snel deze geuren Nederland en België zouden bereiken. De Nederlandse importeur durft het in ieder geval aan.
Vergeet niet dat Robert Piguet ondanks het feit dat hij zo geliefd is bij celebs (naar verondersteld de meest efficiënte reclame) nog steeds slechts bekend is kleine kring. Voor zover ik weet is de nieuwe collectie is onder meer te koop bij Celeste (gedeeltelijk) in Den Haag en op www.parfumaria.com (in het geheel). De laatste liet me onlangs tijdens onze maandelijkse ‘parfumpraatje’ weer kennis maken, om te beginnen met Chai.
Daarvoor hoefde ze me niet eens de fles te geven, ‘Maria van Geuren’ verscheen aan me gehuld in een wolk van deze, tja, hoe zal ik’m omschrijven, vrolijke, frisse, chique en perfecte zomerse geur. Bloemig maar met een kruidig-groene ondertoon. Chaí is chic, Chaí is laid back, Chaí is ongedwongen elegantie. Alleen nu de naam. Wat betekent het?
Heel simpel: is het Indiase woord voor thee. In het Nederlands wordt het meestal gebruikt voor het omschrijven van een pittige Indiase kruidenthee – masala chai in het Indiaas. Er is bestaat geen ‘klassieke’ chai-melange, wel zijn er een aantal vaste ingrediënten: zwarte thee (darjeeling), zoetmiddel, melk of (koffie)room en kruiden (de meest gebruikelijke: kaneel, kardemon, kruidnagel, gember, peper). Niet dat je die allemaal ruikt in Chaí, maar het idee wordt in de geur heel goed, maar vooral heel elegant benadert. By the way, chai is nu een upcoming olfactorische sfeermaker in nicheparfums, wat te meer aanduidt dat Robert Piguet anno nu perfect aanvoelt wat er in de lucht hangt.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Een vreemde, maar verrassende gewaarwording: in eerste instantie doet Chaí me denken aan de opening van een aantal edities uit de Aqua Allegoria-reeks van Guerlain: groen, fris, sprankelend en tegelijkertijd zacht. Alsof je ramen opent die uitzicht bieden op een zonnige ‘knisperende’ voorjaarstuin.
Nog zoiets vreemds: het beperkt aantal ingrediënten dat dit ‘volle’ effect weet op te roepen: het blad van bergamot (knisperend fris), oranjebloesem (voor een eau de cologne-effect), witte thee (verfrissend, dorstlessend), honing (zie foto; voor een zomerse vorm van sensualiteit) en yerbamate voor het pittige, donkergroene, maar toch frisse effect.
Ter herinnering: yerbamate is een thee-achtige drank (gebrouwen uit de gedroogde bladeren en takjes van de groen blijvende boom Ilex paraguarensis) die vooral in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië wordt gedronken. Yerba staat voor de thee/kruidenblaadjes, mate is kalebas waaruit men de yerba, overgoten met heet water, drinkt door middel van een bombilla (filterrietje). Interessant: de yerbamate gecombineerd met witte thee en honing heeft voor mij ook een lindebloesemeffect…
En nu: vrouwen zien te overtuigen dat Chaí zoveel meer fragrance-finesse en fragrance-fun geeft dan de geuren waar ze in eerste instantie op afgaan in de ketenparfumerie! Work to be done!
RUIK & VERGELIJK
Ben van plan om ze allemaal te beschrijven… maar wil je kennismaken met de essentie van Robert Piguet en wie hij was, dan begin je natuurlijk met:
Robert Piguet Bandit (1945)
Robert Piguet Fracas (1949)
En over chai in geuren gesproken:
Isabel Derroisne Pour L’Amour d’Inde (1996)
Magnetic Scent Untitled #2 (2012)