GEUR VERANDERT VAN NAAM EN ‘EIGENAAR’
Jaar van lancering: 2009/2011
Laatst aangepast: 28/03/13
Neus: Jérôme Epinette
Concept & realisatie: Jop Van Bennekom, Ger Jonkers, Ben Gorham
Voor ik zijn nieuwe geur ga behandelen – Inflorescence – eerst deze ‘cologne’ die me een beetje is ontgaan ondanks de duidelijke Nederlandse link. Was naam van de geur (met toevoeging van eau de cologne) van het gelijknamige, in Nederland opgerichte, understated stylemagazine, Fantastic Man gelanceerd in 2005. Waarom het nu van naam en ‘huis’ is veranderd, is me onduidelijk. Fantastic Man bestaat nog steeds.
Anyway, leuk deze nieuwe naam. Heeft iets kwieks en tegelijkertijd iets parmantigs: ‘Alleen op zondag gebruik ik deze geur, maar dan alleen ook’. Dit is een. Twee: misschien volgen ook de andere dagen van de week, maar dat hoop ik eigenlijk niet: Byredo heeft al genoeg in zijn assortiment. Dit is drie: de naam Byredo komt volgens Ben Gorham van het oud Engelse woord redolence en dat betekent zoiets als ‘zoet ruikend parfum’.
Dit is vier: parfumcreatie is volgens hem nog steeds typisch Frans, vandaar die een enorme concentratie aan ongelooflijk talent en verfijning aldaar. Maar deze eerste plaats in de hiërarchie, heeft er ook voor gezorgd dat volgens hem Frankrijk stagneert (een parallelle ontwikkeling zie je ook sinds een jaar of twintig in de wijnindustrie).
Maar of het echt stagneert? Sterker, deze hang naar verfijning draait sinds het begin van het nieuwe millennium overuren – zie alle niche- en übernichelijnen van de klassieke leveranciers. Het adagium: more refinement is better. Het effect volgens Geurengoeroe: al dit raffinement wordt weliswaar meer inwisselbaar. En tegelijkertijd is de parfumindustrie – puur ingegeven door commerciële belangen – meer ‘open’ geworden: de grote geurproducenten willen omzetgroei, dus lenen ze ook hun (in vaste dienst zijnde) neuzen uit aan bijna iedereen die het maar wil: celebs, automerken, lingerielabels, confectieketens, Walt Disney, pizzeria’s, nieuwe nichehuizen en oude huizen die hun deuren weer openen. As long as they pay.
En dat geldt dus ook voor Byredo. En Ben Gorham voelt feilloos aan hoe je dat moet doen. Niet te moeilijk, maar de gebruiker wel een uniek en exclusief klantenbehandeling geven. En dat kan de gebruiker ook dus ook ervaren met Sunday Cologne. Maar niche? Nee, daarvoor is de geur toch…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… voor mij te crowdpleasing, te mainstream. Ik mis een noot, een idee dat deze zondagse cologne (in feite een eau de parfum) onderscheidend maakt. Maar misschien sloot het wel in 2009 perfect aan op de uitstraling van Fantastic Men.
Alhoewel: dit nichemagazine is qua uitstraling wel het tegenovergestelde van mainstream. De geur is aangenaam, zoals zoveel geuren aangenaam zijn. Het is een zachte chypre, die fris-zoet-kruidig opent met bergamot, steranijs en kardemon.
Moet gezegd: de combi van laatste twee is interessant, maar komt niet goed genoeg uit de verf. Het hart heeft een elegante bloemige nuance door geranium – ook wel de mannelijke roos genoemd – en lavendel dat door wierook (foto) een rokerige ondertoon krijgt die eveneens elegant meegaat in de sterke houtbasis van vetiver, mos en patchoeli. Als Byredo van Sunday Cologne een echte cologne maakt, dan zou volgens mij het geheel meer sprankelen.
RUIK & VERGELIJK
Nog meer eau de colognes die eigenlijk geen colognes in de klassieke zin zijn:
Guerlain Cologne du 68 (2006)
Maison Francis Kurkdjian Cologne du Matin (2009)
Maison Francis Kurkdjian Cologne du Soir (2009)
4711 Nouveau Cologne (2013)
Jo Malone Saffron Cologne Intense (2013)