HET LANDSCHAP VAN DE ZIEL – VERBAZING, PASSIE, ELEGANTIE – ONTDEKKEN
Jaar van lancering: 2013
Laatst aangepast: 27/03/13
Neus: onbekend
Flaconontwerp: Etro
Rajasthan is een deelstaat in het noordwesten van India, grenzend aan Pakistan, met als hoofdstad van Jaipur. De naam betekent ‘land van koninkrijken’ dat voor de Britse kolonisatie werd geregeerd door maharadja’s van 18 koninkrijken. Onmogelijk in kort bestek in te gaan op de enorme rijke geschiedenis van dit land. Ik heb het een keer, zij het kortstondig, bezocht.
Wat me altijd is bijgebleven – verwar de volgende woorden niet met een persbericht van de lokale VVV – de letterlijk gekleurde rijkdom aan landschappen (inclusief uitgestrekte woestijnen), historische landmarks (paleizen, tempels, je kent het wel) en steden. Maar vooral de manier van hoe deze Indiërs zich ‘bewegen’.
Zo sierlijk en charmant – dan voel je je als gecultiveerde westerling af en toe toch gewoon een boer -, zelfs op de scooter vol bepakt met dozen en boodschappentassen: vrouwen zaten achterop schrijlings in traditionele kleding en gesierd bloemenkransen, terwijl langs de kant van de weg mensen letterlijk wegkwijnden. Een vreemde gewaarwording. En toch: bij thuiskomst herinner je je voornamelijk de schone dingen.
De parfumindustrie herinnert in feite precies hetzelfde. Logisch. Dient een ver weg-oord ter inspiratie, dan is de ongerepte natuur en de rijke cultuur die olfactorisch vertaald worden. Geldt dus ook voor Rajasthan van Etro, getuige het persbericht: ‘Het suggereert een nomadische en verlangende vrouwelijkheid, een hypnotische dans van eeuwigdurend verlangen, een zigeunergedicht zich afspelend in de kleurrijke steden van de maharadja’s die eeuwig blijven, net als het ademen van de aarde en de energie van de woestijn’. En…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… ‘een parfum dat een nieuwe zomer aankondigt, een parfum dat een verhaal vertelt van op handen zijnde beloftes’. Typisch wel: Rajasthan wordt door de neus beleefd vanuit westers perspectief. De geur is opgebouwd uit louter klassieke ingrediënten: ‘typische’ Indische kruidige smaakmakers – die het de laatste tijd erg goed doen in de nicheparfumerie – ontbreken: koriander (niet het kruid, maar de zaden), komijn (idem), saffraan en het inmiddels zeer populaire gember.
Het geheim van Rajasthan: de elegantie van de fruitigzoete damascusroos gecombineerd met de zoete-poederige zonneweelde van mimosa (foto) voorafgegaan door een aura van de bloesem van wintercitroen die een beetje neigt naar oranjebloesem maar zoeter van karakter is.
Mooi is de link in de drydown van mimosa met amber, witte musk en cistus labdanum waardoor die als het ware sensueel smelt, met een honing- en vanilleachtig effect tot gevolg. De honingnoot wordt nog eens versterkt wordt door acacia. Ook ‘lid’ van de mimosa-familie alleen met een cederhoutachtig fond. En als je denkt: ‘Wat prikkelt daar zo in de basis, wat ‘lift’ het geheel?’ Daarvoor is de energieke roze peper verantwoordelijk. Klassiek-elegant, klassiek-vrouwelijk.
RUIK & VERGELIJK
India en omstreken inspireert de klassieke parfumerie:
Robert Piguet Baghari (1950/2006)
Lancôme Sikkim (1971, 2005)
Guerlain Samsara (1989)
Chopard Casmir (1991)
Boucheron Jaîpur (1997)
Van Cleef & Arpels Birmane (1999)