WINNAAR ASTIR 2012 BESTE HERENGEUR LUXE SEGMENT
VOLGENS NEDERLANDSE VERENIGING VAN COSMETICAJOURNALISTEN
EEN WILD WATER MET DIEPERE GRONDEN
Jaar van lancering: 2012
Laatst bijgewerkt: 06/02/13
Neus: François Demachy
Flaconontwerp: Pierre Camin
Model: Alain Delon
Muziek: The Rolling Stones
Een parfumextract is meestal het hoogtepunt van een compositie. Alle gedachten en ideeën van een neus komen hier in geconcentreerde vorm samen. Ruik maar eens de verschillen van de eau de toilette-, eau de parfum- en parfumversie van Chanel N° 5 (1921) of die van Guerlains Shalimar (1925). Denk nou niet dat je met Eau Sauvage Parfum wordt getrakteerd op de essentie van citrusnoten en hedione (een synthetisch component dat jasmijn laat schitteren in zonovergoten water)… dan moet je toch eerder Eau Sauvage Extrême (2010) raadplegen.
Want Eau Sauvage Parfum gaat de diepte in op zoek ‘naar de mannelijke kracht van vetiver’ zegt Dior en het couturehuis voegt er aan toe dat ‘deze sensuele en elegante eau de parfum een moderne black tie-wereld oproept waar nachtelijke verleiding een dierlijk karakter krijgt. Het toppunt van mannelijk raffinement’.
Hier valt weinig op af te dingen, misschien alleen dat Eau Sauvage (1966) nu animaal wordt – terwijl in de vroegere illustraties van René Gruau alleen met dit verleidingscliché al knipogend gespeeld werd: de man als wild verscheurend dier… grr, grr. Om deze verfijning te illustreren, maakt Dior wederom gebruikt Alain Delon – voor Dior het archetype van de verleider. En dat klopt, maar dan wel op zo’n Frans. Dus niet zich presenterend als een bijna ontploffende testeteronbom, maar als een quasi-nonchalante verleider, met licht feminiene trekjes.
Hij is wel enigszins aangepast in de ‘vintage’ reclamcampagnefoto; de sigaret uit zijn hand werd weggeretoucheerd. De filmclip uit La Piscine (van Jacques Deray) niet. Die ontstond alleen niet, zoals Dior schrijft, in het lanceringsjaar van Eau Sauvage, maar twee jaar later om nog een jaar later in de bioscoop te verschijnen. De zonovergoten sfeer van Saint Tropez in de zomer in deze film past wel goed bij Eau Sauvage, en eigenlijk nog beter bij Eau Sauvage Parfum, aangezien de parfumversie warmer, sensueler maar vooral broeieriger is. Trouwens de vrouw die je gedeeltelijk ziet en hem een ‘Eau Sauvage’-splash geeft is Romy Schneider, het toenmalige liefje van Delon.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Dior had nog niet echt een vetiver (bijna de meest geliefde geurvariatie bij mannen) in zijn assortiment. En van deze gedroogde wortel kun je nu optimaal (het zij zwoel) genieten. Want alleen in de opening word je even herinnerd aan de beroemde klassieke hesperide-noot van Eau Sauvage – opgeroepen met de ‘subtiele en pittige frisheid van San Carlo-bergamot.
Maar het is na tien minuten afgelopen met deze frisheid, want de vetiver laat van zich ruiken. En deze vetiver (foto) is niet ‘wortelfris’, maar donker en rokerig alsof er wierook door is geblazen. Vervolgens dient de mirre zich aan. En die is het tegengestelde van rokerig, eerder zoetig, melkachtig (maar wel ‘harsig’) met zo’n aangename zalvende ondertoon. Ik vermoed ook een nuance van vanille en meen ook wat patchoeli te ruiken. Sterk, vol, krachtig en zeer klassiek. Wennen voor mannen die niet gewend zijn om zomers een warm-zwoel parfum te dragen.
RUIK & VERGELIJK
Ik heb het nu al een week gedaan. Op mijn linkerhand Eau Sauvage Parfum en op mijn rechter onderstaande Dior-geur. Hoewel die is meer anijs- en zoethoutiger is, vind ik de overeenkomsten verbluffend. Dezelfde groene warmte, dezelfde harsachtige zoetheid. Heb al vaker geschreven: dat verschillende ingrediënten bijna dezelfde geuren kunnen oproepen blijft wonderlijk.
Dior – La Collection de Christian Dior – Eau Noire (2004)
Trouwens het couturehuis heeft nog een vetiver in de collectie. En die heet…
Dior – La Collection de Christian Dior – Vétiver (2010)
Gisteren geroken op papier, samen met Eau Sauvage. Eau Sauvage Parfum is zeker geïnspireerd door Eau Sauvage maar daar waar Eau Sauvage langzaam aan kracht verliest gaat Eau Sauvage Parfum door. De harsachtige zoetheid houdt lang aan. Staat op m’n nog-te-kopen lijstje.
Mooie klassieke fles met magnetische dop, niet nieuw maar wel mooi. De groene vloeistof in de bijna zwarte fles ziet er cool uit.
Wat ik niet meer vind kunnen: de Alain Delon uit 1966 gebruiken als uithangbord. Hier slaat m.i. de marketingafdeling van Dior de plank volledig mis. Alain Delon wordt neergezet als een jonge god maar is inmiddels wèl 76 jaar… (Iets waaraan de officiele Alain Delon website zich ook schuldig maakt, maar dit terzijde) Jude Law is momenteel bezet, want het gezicht van Dior Homme (Sport). Dior zou een ander, frisser gezicht aan Eau Sauvage Parfum moeten koppelen, een waar de jonge goden van nú zich mee kunnen identificeren. Het laatste wat Dior zal willen is Eau Sauvage Parfum positioneren als een “oude mannen luchtje”.
Dag Bert,
Bedankt voor je reactie. Ik vind de geur ‘lekker diep’ en intens, maar wel heel klassiek. Mis iets van nu. En Alain Delon: ik denk dat alle luxemerken moeite hebben de juiste persoon te vinden die ‘iedereen’ aanspreekt. Komt omdat ‘bekend zijn’ tegenwoordig zo van korte duur is. Dan maar een oudje uit de kast getrokken. Is de vraag of ‘de nieuwe generatie’ uberhaupt wel weet wie Delon is. Chanel draait het om: heeft ‘bijna oudje’ Brat Pitt gekozen voor No 5. Maar ik vraag me af of je luxe wel moet combineren met bekende gezichten. Maakt de producten voor mij nog trivialer. Maar het schijnt nog steeds te werken. Er komen nog steeds vrouwen (en mannen) naar de winkel die vragen naar de geur van die en die actrice en van die en die acteur.
Groeten,
Geurengoeroe
Afgelopen zondag Eau Sauvage Parfum gekocht bij het plaatselijke Wespennest, met 20% Vaderdagkorting. No-brainer. Meteen maar 100ml gekocht. Grote fout van de winkel is dat er geen tester van Eau Sauvage Parfum stond. Zo verkoop je ‘m niet. En Dior, als je dan in de week voor Vaderdag toch reclameposters laat ophangen, hang er dan niet 4 stuks op één peperbus voor Dior Homme Sport… (http://farm9.staticflickr.com/8144/7397340954_e44bfea39b_b.jpg)
Glimmend zwarte doos met zilveren tekst. Prachtige klassieke fles en dito dop, goed dat Dior daar niet aan getornd heeft. De initialen van Christian Dior staan aan de binnenkant van de magnetische dop. Visuele verleiding: douze points.
Sterk, vol en krachtig? Jazeker! Vanmorgen tegen achten 2 sprays, nu ’s avonds om 11 uur ruik ik ‘m nog. Begint lekker citrus fris, eindigt warm & harsig. Kan ook de goedkeuring van m’n vrouw meer dan wegdragen. Het papiertje waarop ik het de week ervoor spayde rook na een week nóg. Kunnen veel geuren een voorbeeld aan nemen.
Eau Sauvage (1966), naar verluidt in Frankrijk een van de meest verkochte herengeuren, komt er óók nog een keer.