EEN ANDER, RIJK & CHIQUE OUD
Jaar van lancering: 2012
Laatst aangepast: 25/10/12
Neus: onbekend
Ik heb de afgelopen jaren heel wat oud-geuren voorbij zien komen. En vijf wachten nu nog op een beschrijving. Nee zes. Wat schrijf ik? Acht. Toen ik hoorde dat Acqua di Parma van plan was ook een versie te lanceren, was mijn eerste gedachte: ‘Why?’ Was tegelijkertijd wel benieuwd hoe oud gelinkt zou worden aan Colonia Intensa uit 2007. Ik heb de geur nu drie weken op mijn bureau staan en telkens als ik er aan ruik, blijft de verbazing groot.
Want Colonia Intensa Oud heeft iets wat aan heel veel oud-geuren ontbreekt: eigenzinnigheid. Het is meer dan alleen maar oud. Ook boeiend: de gemiddelde mannelijke fan van Acqua di Parma-geuren is natuurlijk geïnteresseerd in elke nieuwe variatie, alleen moet je het ook weer niet te extreem maken; de geur moet wel passen in de verfijnde wereld van het Italiaanse luxelabel. En dat doet Colonia Intensa Oud. Het nodigt, beter gezegd, daagt de fan als het ware uit om olfactorisch een stap verder te gaan.
Dit zegt Acqua di Parma over de geur: ‘Het verkent de rijke geurtraditie van de Arabische beschaving waarin aroma’s en essences die teruggaan tot het begin der tijden – balsems, wierook en geparfumeerde oliën afkomstig van de kostbaarste houtsoorten, kruiden en harsen, zoals amber – altijd al werden gecultiveerd. En waar het parfum ook een heilige en therapeutische waarde heeft. Warme, opvallende noten creëren mysterie en een perceptie van intensiteit en kracht. Een van de meest charismatische ingrediënten is agar, ook wel oud genoemd. Een essence die manueel uit hars van de aquilaria, een grote boom uit India, verkregen wordt dankzij een lang, delicaat en complex proces’.
Nu hoef ik de ware oud-fan niet te zeggen dat dit ‘hout der goden’ het eerst werd ontdekt in de driehoek begrensd door de Bengalen, Hong Kong en Nieuw Guinea. En dat dit ‘adelaarshout’ aldaar lokaal wordt gebruikt voor medische doeleinden door het te koken in water en dat het extract hieruit multi-inzetbaar is: weert koorts en voorkomt maagstoornissen. Dat het daarnaast efficiënt is in de behandeling van huidziekten, bronchitis, astma en reuma, en is opgenomen in Tibetaanse formules voor medische wierookstokjes, waar het, net zoals in aromatherapie, wordt ingezet voor de behandeling van depressies, voor meditatie en ontspanning.
Ook niet dat in de Arabische parfumwereld oud een onmisbaar onderdeel van attar, ofwel Arabische parfumolie is. En omdat oud-olie niet irriteert (gewonnen door destillatie, of het smelten van de ‘rozijnen’) het rechtstreeks en onverdund op de huid kan worden aangebracht of toegevoegd aan een parfumcompositie. Wat de echte oud-afficionado ook al lang weet: geef oud een kans.
Want de typische geur die in eerste instantie doet denken aan ‘apotheek’, muffe oude bibliotheken, nat zompig leer en lades van antieke kasten ontwikkelt zich geleidelijk tot een ongekende, rijke en ‘andere’ houtnuance.
Nu het mooie aan Colonia Intensa Oud: het heeft het allemaal in zich. En meer: ik krijg bij de geur een hele merkwaardige, nog nooit eerder ervaren hartige gourmandsensatie. De geur heeft iets ‘vlezigs’, iets aards dat zweeft tussen truffel en – schrik niet – gebakken kalfslever en ook weer kalfsleer. Smeuig, vol, warm, ‘jus’, ‘glijdend’. Let wel: dit is heel persoonlijk. Maar hierdoor is Colonia Intensa Oud voor mij een van de meest verrassende oud-geuren die ik heb geroken.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Dat is prettig: in de aanzet ruik je de verfrissende hesperidenoten van Colonia (1916) en Colonia Intensa opgeroepen met bergamot uit Calabrië en sinaasappel uit Italië. Overvloedig, heel zonnig. Maar dan wordt het bekende cologne-traject verlaten. Omringd door een pittige noot van Russisch koriander en Australisch sandelhout (amyris) ontplooit oud al zijn diverse nuances van ‘oude boekenkast’, ‘vochtig’ en ‘medicinaal’ .
Maar ziet zijn scherpte getemperd door een prachtige elegante basis van ceder- en sandelhout en patchoeli. Warm, zonnig en bossig. Oud fuseert hiermee en blijft zich toch duidelijk onderscheiden. En al deze houtsensaties worden verrijkt door een aangename leernoot die volgens mij verantwoordelijk is voor die merkwaardige sensatie zwevend tussen truffel en kalfslever/leder zacht gemaakt door musk. Mooi oud, anders oud.
RUIK & VERGELIJK
Geen beginnen aan. De meest bijzondere:
Mona di Orio – Les Nombres d’Or – Oud (2011)
De meest gewone in het niche-circuit:
Byredo Accord Oud (2010)
Mooi beschreven! Ik ben onder de indruk van deze geur en laat me niet los. Is wel een van de duurste van Aqua di Parma ( voor zover ik gezien heb). Vroeg of laat gaat die er wel komen 🙂
Dank je wel Macobe. Ik vind het ook een geur die me bezig blijft houden. Maar voor je de geur gaat komen, binnenkort komt ook een intense versie…
Geurige groet,
Geurengoeroe