EVEROSE
EVE ROSE
EVER ROSE
Jaar van lancering: 2012
Laatst aangepast: 18/09/12
Neus: Celine Barrel, Olivier Polge
Model: Karoline Herfurth
Fotografie: Greg Kadel
Flaconontwerp: Suzanne Dalton
Nu, na het vertrek van Raf Simon naar Christian Dior, Jil Sander weer de artistieke teugels in handen heeft genomen van het huis dat haar naam draagt, ben ik ook benieuwd of ze zich ook weer intens met de geuren gaat bemoeien. Want die zijn sinds haar tweede vertrek toch minder Jil Sander en meer marketing geworden. Hoe manisfesteerde zich dat bij de vrouwengeuren? Door grote nadruk op jong en jeugd – de toverwoorden in de parfumerie – en een grotere verschijningsfrequentie. Dus ook voor Jil Sander geldt: ieder half jaar iets nieuws. Voor dit najaar is er Everose.
Deze geur komt in ieder geval in aanmelding voor één prijs dit jaar: de leukste woordspeling met een naam. Everose = Eve rose. Everose = Ever rose. De eerste is tweeërlei interpreteerbaar: the rose of Eve en Eve rises. De tweede woordspeling zie ik er zelf in: een roos die altijd bloeit voor de eerste vrouw. ‘Jil Sander‘ ziet het zelf een ietsiepietsie anders: ‘Met Everose wordt een ander facet van Eve verkent; de vrouw die zich openstelt voor romantiek. De nieuwe Eve is een verliefde vrouw’.
En dan heb je aan haar een goede, want ‘in de liefde is zij even ongekunsteld en authentiek als in het leven zelf. Ze geeft onvoorwaardelijk en ontvangt onvoorwaardelijk.
Haar geluk overstijgt alles wat ze ooit heeft gevoeld’. En deze ‘moderne vrouwelijkheid verrijkt met romantiek‘, zie je als het goed is terug in de flacon. Goed kijken hoor: ‘De kenmerkende welving in het glas wordt benadrukt door de felroze onderkant van de flacon. Deze rozige tint straalt door het parfum heen naar de glimmende zilverkleurige metalen dop, die ook een roze bovenkant heeft’. Karoline Herfurth, geprezen als één van de beste acteertalenten in Duitsland, verbeeldt Everose en ‘gaat in al haar intimiteit op de romantiek’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Eerste indruk: zoet, licht, roos, fruitig, drankje, oosters. Wat ik alleen niet snap: waarom Everose wordt omschreven als een fruitige chypre-floriental. Deze classificatie krijgen steeds meer geuren, terwijl ze er geen ‘recht’ op hebben. Wil zeggen: het is een neo-chypre door het simpele feit dat er geen eikenmos (mag alleen nog maar in minimale hoeveelheden gebruikt worden) in de basis zit en geen bergamot in de opening: de basis voor een chypre.
Interessant: om deze klassieke combi te imiteren, heeft Olivier Polge bijna hetzelfde als zijn vader Jacques Polge – huisneus bij Chanel – gedaan met een Chanelgeur: 31 Rue Cambon uit Les Exlusifs (2007): peper met en patchoeli. En deze twee leveren als het ware een echo van een klassieke chypre. Alleen stuurt Olivier Polge de geur meer richting het Verre Oosten door de patchoeli te koppelen aan veel vanille gesteund door kasjmierhout in de basis. Maar eerst een fris-zoete aanzet van grapefruitbloesem (ruikt bijna hetzelfde als oranjebloesem) en ‘the darling of young spirited perfumes’: framboos. Die zoekt in hart aansluiting met veel roos (kan niet anders gezien de naam) en jasmijn. Eindindruk: ‘zoethout’ beplakt met roos en framboos. Helemaal conform de jonge geurentrend van nu.
RUIK & VERGELIJK
Ook Jil Sander heeft haar klassiekers ontdekt. Verschijnt in december (bij Douglas): the Essentials, een persoonlijke keuze van vier van haar favoriete geuren die onder haar naam in de loop der jaren zijn verschenen. Een naam weet ik, de andere drie volgen spoedig.
Jil Sander – The Essentials – Bath& Body (1981, 2012)