LAVENDEL ALS JERSEY, JERSEY ALS LAVENDEL
Jaar van lancering: 2011
Laatst aangepast: 11/11/11
Neus: Jacques Polge
Hoe herken je oorspronkelijkheid van geest? Volgens mij wanneer iemand dingen doet die tegen de conventie ingaan, zonder effectbejag en ‘kijk mij eens lekker anders doen’ – iets waarmee je tegenwoordig wordt doodgegooid. Ze doen het omdat het past in hun logica. Zelf vinden ze het eigenlijk niet zo bijzonder waardoor ze zich vaak oprecht verbazen over de reacties.
Coco Chanel bezat een dergelijke geest. Blijkt onder meer uit dat ze begin jaren twintig bij een fabrikant jersey (Rodier volgens mij) bestelt. Een ‘warme’ gebreide stof (oorspronkelijk afkomstig van het gelijknamige eiland vandaar de naam) met ‘een dubbele slechte reputatie: het werd gedragen door zeelieden als bovenkleding en door burgers onder het maatkostuum’ – zo zegt het persbericht.
Chanel gebruikt het als basismateriaal ‘voor een nieuwe elegantie en absolute vrouwelijkheid. Onder haar handen onthult de stof zijn soepele, zachte en comfortabele eigenschappen die zich op discrete wijze plooit naar de vormen van het lichaam. De onbeschaafde, grove, praktische en mannelijk stof wordt edel, verfijnd, luxueus en vrouwelijk’ – zie Coco het zelf promoten op onderstaande foto.
Jacques Polge doet nu hetzelfde met lavendel ‘bekend van de mannelijke parfumerie en toiletartikelen voor het hele gezin. Ogenschijnlijk gewoontjes maar voor de oplettende neus met fantasie onthult het zijn verborgen mogelijkheden’.
Het probleem volgens Polge met lavendel: de indringende geur is vaak het resultaat van een verkeerde behandeling. Brute distillatie en slordig afsnijden maakt het scherp en weeïg, daardoor ongeschikt voor een haute parfumerie-behandeling.
Lavendel wordt dat wel als je kiest voor een zeldzame kwaliteit – gevonden in de heuvels bij Montpellier – en de bloemetjes daarvan met droge stoom distilleert waardoor deze frisse en eenvoudige lavendel zijn olfactorisch vermogen niet verliest.
Niet makkelijk om lavendel edel en verfijnd te maken. Want hoe goed en mooi je het ook verwerkt: het blijft lavendel. En daar hou je wel of niet van. Voor een ‘Les Exlcusifs’ is Jersey – gelijk Eau de Cologne uit 2007 – opmerkelijk simpel en eenvoudig, en heeft het – doelbewust – niet de bravoure, rijkdom en ultieme luxe die bijvoorbeeld 31 Rue Cambon en N° 18 (beide ook 2007) kenmerken.
Dat maakt de geur wel weer een perfect cadeau voor mensen die je echt eens wilt verrassen met een ‘andere’ Chanel, maar waarvan je weet dat ze op parfumgebied niet echt onderlegd zijn. En misschien zullen ze de lavendel niet zo ervaren, zoals Chanel het graag ziet…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… als een stralend, subtiel en eerlijk parfum waarin de van zichzelf al verfijnde (door Chanel gedistilleerde) lavendel zijn bloemige en zonnige noot versterkt ziet door jasmijn en roos en in de basis zacht, zinnelijk, chic en comfortabel wordt door vanille en tonkaboon, en hierdoor volgens Chanel zijn jongensachtigheid verliest.
Inderdaad de lavendel wordt prachtig ondersteund door een beetje fruitige roos en helder jasmijn. Het einde van Jersey is misschien het mooist: de musk geeft de lavendel een poederige en talkachtige ondertoon zoet gemaakt door tonkaboon. En toch blijft de geur op en top bescheiden, understated chic.
Toch kan ik me bij Jersey ook een warme geur voorstellen, een die zweeft tussen Coromandel (2007) en Beige (2008). En nu we toch aan het zeuren zijn: de compositie van Jersey had Chanel van mij ook mogen stoppen in de flacon waar nu 28 La Pausa (2007) in zit, want denk ik aan de Provence, dan denk ik eerder aan de zinderende hitte die in de lucht hangt gevuld met lavendel dan aan de geur van iris.
RUIK & VERGELIJK
Lavendel promoveren tot een verfijnd parfum op niche-niveau. Niet veel merken durven het aan. Hebben ze er een in het assortiment (zoals Annick Goutal en Caron) dan blijft het toch lavendel, lavendel, lavendel… Onderstaande geuren doen meer.
Hermes – Hermessence – Un Brin de Réglise (2007)
Tom Ford – Private Blend – Lavender Palm (2011)