GEEN KATTENPIS!
WEL: ‘EEN GEDESTILLEERD MEDITERRAANS MOMENT’
Jaar van lancering: 2010
Laatst aangepast: 26/02/11
Neus: Simon Constantine
Dat de geur van oranjebloesem niet bij iedereen prettige associaties oproept, blijkt wel uit de reacties op forum.lush.nl op Orange Blossom. ‘Ik vind hem niet lekker. Nu heeft mijn man per ongeluk het sample van de bank gegooid en is die onder de bank gebroken. Ik kan er nauwelijks bij om schoon te maken. Wij zijn er beiden over uit. Dit vinden wij niet lekker. Mijn zoon daarin tegen vroeg meteen waarom het opeens zo lekker ging ruiken’. Schrijft im79ke.
Dan 11je: ‘Vind ik naar kattenpis ruiken. Zo uit het flesje vind ik hem lekker, maar als ik hem op doe ruikt het echt vies’. En Eleonoor: ‘Ben bang dat ik een kat in de zak heb gekocht. Een kat die nodig moest welteverstaan. Ok kattenpis ruikt echt anders, maar ik snap de associatie wel. Na een tijdje rook het vooral naar dat ongedefinieerde Lushgeurtje en dat vond ik wel lekker, maar toen was het meeste al weer van mijn polsen af. Ik had de geur in ieder geval veel frisser verwacht en niet zo verlaten-steegje-in-drukke-stad’.
Anderen die Orange Blossom positief beoordelen kunnen zich voorstellen dat men het een oude damesgeur – de geur van oranjebloesem wordt ook wel eens als weeïg omschreven – vindt. Kattenpis en oude damesgeur… geen prettige associaties, maar eigenlijk niet vreemd. Komt omdat in oranjebloesem indole voorkomt: een molecuul met de geur van feaces, ofwel: ontlasting. De een noemt het poep, de ander kattenpis, ‘liefhebbers’ zien het als animaal. Dat mensen dit ‘vieze gevoel’ bij Orange Blossom van Lush ervaren, kan ik me ook voorstellen. Komt omdat de geur…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… nogal scherp, hard en tonicachtig opent zoals een ouderwetse cologne – ‘kattenpisgevoel’? En dat gevoel blijft bijna ‘de hele geur door’ present. Ondanks door toevoeging van neroli (ook afkomstig oranjebloesem – foto) en ylang-ylang (verhoogt het bloemachtige aspect van oranjebloesem).
Laat dit alles op je huid inwerken en je merkt dat de geur langzaamaan zachter wordt. Komt op conto van sandelhout (dat Orange Blossom van een zacht-houtige onderlaag voorziet), rozenhout (dat inderdaad naar roos ruikt), en de honingachtige nuance van bijenwas die de geur een zachte, bijna zeepachtige finish geeft. En dan krijg je een ‘gedestilleerd mediterraan moment’ zoals Lush schrijft. Geen kattenpis.
RUIK & VERGELIJK
Oranjebloesem blijft inspireren. Zie die van vorig jaar, waarvan er weer een is geïnspireerd op een nichegeur van hetzelfde merk. En dan ben ik nog steeds een belangrijke oranjebloesemgeur vergeten te beschrijven, terwijl mijn flacon al half leeg is: Fleur d’Oranger van Serge Lutens (2003).
Prada N°4 Fleur d’Oranger (2004)
Prada Infusion Fleur d’Oranger (2009)
Roger & Gallet Bois d’Orange (2009)
Armani Privé Oranger Alhambra (2009)