VOCHTIG, WARM, VERSLETEN LEER
ALS TOPPUNT VAN VERFIJNING
Jaar van lancering: 200?
Laatst aangepast: 22/09/10
Neus: Pierre Montale
De carrière van Pierre Montale leest als een sprookje: ‘uit het niets’, ‘als een geest uit een fles’ verscheen hij en werkte vervolgens drie jaar als privéneus voor de lokale koninklijke families in Saudi-Arabië. Dan in 2001, richt hij aldaar Les Parfums Montale op en breidt hiermee zijn actieradius uit: hij wordt hofleverancier van nog meer blauw bloed-bezitters van het schiereiland. Twee jaar later opent Montale een boetiek in Parijs (26 Place Vendôme) waardoor de westerse wereld ook kennis maakt met zijn vernieuwende creaties (voor het westen althans) waarvan velen gebaseerd zijn op een ‘eeuwenoud’ Aziatisch ingrediënt: oud(h) – spreek uit oed. Je kunt het zijn ‘signature’-ingrediënt noemen, want het speelt in zijn (naar mijn gevoel te snel uitbreidende) collectie eigenlijk de hoofdrol.
Maar hoe en wat is oud(h) precies? Geïnteresseerd lees het volgende. Niet, ga vijf alinea’s verder. Latijnse naam: aquillaria. Bijnamen: aoud, agar, aguru en adelaarshout. Reeds bij de klassieke beschavingen wordt er melding van gemaakt én dat het toen door zijn schaarste ook al schrikbarend duur was. Zo gebruikten de Egyptenaren het bij de mummificering en wordt oud(h) vermeld in de vroegste Chinese medicijnboeken; het zou het slechte ‘chi’ uit het lichaam verwijderen.
‘Nu’ is het is een snel groeiende houtsoort in de driehoek begrensd door de Bengalen, Hong Kong en Nieuw Guinea. De zeldzaamheid, grote vraag én risico’s tijdens het oogsten maakt van oud(h) eigenlijk goud: de waarde wordt geraamd op anderhalf maal dit edelmetaal. Zeer aangenaam aan oud(h): het aroma.
Enthousiastelingen raken euforisch van de rokerige, mystieke sensatie die de geuren van ambergris, zoete wierook, tabak en hout verenigt. Het is alleen nog niet geliefd ‘bij ons’. Reden: het in eerste instantie medicinaal en etherisch ruikende hout is ‘niet westers’, dus vreemd. Sterker, de geur is voor velen het tegenovergestelde van aantrekkelijk. Wordt vergeleken met muffe oude bibliotheken, nat zompig leer, lades van antieke kasten.
Maar geef het een kans: na een kwartier is de scherpte en het ‘stoffige’ weg, treedt de verdieping op. Heel mooi aan oud(h): het wordt steeds meer ‘zichzelf’ als het doordringt in de huid waar het zijn sensaties onthult. Nog mooier: het geeft de andere ingrediënten in composities een enorme (sensuele) opwaardering.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Aoud Cuir d’Arabie presenteert oud(h) in zijn meest indringende vorm door het te ‘plakken’ op leer. En dat heeft een enorm intens effect waarvan je moet houden. Het is alsof je een oude leren koffer die je jarenlang op je reizen hebt meegenomen, weer opent waarin allerlei (geur)herinneringen worden bewaard. Oude kranten, wat houten doosjes gevuld met kruiden, wat oude sigaren, wat potjes gevuld met zout, wat leeggelopen medicijnflesjes.
Warm, vol, ruw is het leer en oud(h) zorgt eerst voor een etherisch, later voor een aards, en weer later voor een zacht effect. En dat slechts opgeroepen met oud(h), tabak, leer (berkenteer naar wordt beweerd) en ‘gerookt’ hout. Ik vind Aoud Cuir d’Arabie meesterlijk en ook de andere oud-geuren van Montale… al was het alleen maar omdat ze een goed antwoord zijn op de al jarenlang voortdurende gourmandlekkernijen in de parfumerie. Trouwens was het laatste betreft: ook die bakt Montale met liefde.
RUIK & VERGELIJK
Tom Ford is de eerste ‘echte’ westerling die oud(h) in een westerse geur stopte. In 2002. En wel in een heel commerciële: M7 van Yves Saint Laurent (waar hij toen de creatieve baas was). Voor de Europese man te overweldigend. Zelfs een lichtere interpretatie twee jaar later, M7 Fresh, werd te heftig gevonden. Hieruit blijkt maar weer dat oud(h) nog steeds een nichelink heeft. En de spelers op deze kleine markt, houden elkaar goed in de gaten en lanceren sinds 2007 braaf variaties op het oud(h)-thema.
Tom Ford – Private Blend – Oud Wood (2007)
Juliette Has a Gun Midnight Oud (2009)
L’Artisan Parfumeur Al Oudh (2009)
Le Labo Oud 27 (2009)
By Kilian Pure Oud (2009)
Thierry Mugler – Miroir Miroir – Miroirs des Voluptés (2010)
Giorgio Armai – Armani Privé – Oud Royal (2010)