EEN BRITSE KLASSIEKER
Jaar van lancering: 1770, 1910
Laatst aangepast: 30/12/09
Neus: Claude Fraysse
Lavendel is in de loop der jaren – eeuwen eigenlijk – synoniem geworden met één gebied: de Provence. Lavendel is in de loop der jaren – eeuwen eigenlijk – synoniem geworden met één merk: Yardley. Dit bedrijf werd officieel opgericht in 1770, maar de geschiedenis van dit very British merk begint in feite al 150 jaar eerder. Toen kocht, zo wil het verhaal, ene mister Yardley van koning Karel I het recht om Londen te voorzien van allerlei soorten zeep.
In 1660 werd de fabriek door de Great Fire van Londen verwoest en verdween Yardley. Maar niet voor altijd. Eind 18de eeuw pikt William Yardley de draad weer op. Onder zijn leiding wordt in 1770 de allereerste geur gemaakt die slechts uit één noot – maar niet heus – bestond: lavendel. English Lavender werd snel populair – beleefde zijn hoogtepunt in de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw – en is het in feite tot aan de dag van vandaag gebleven – in ieder geval in Engeland – niet in minst om de zachte prijs van deze zachtgestemde geur.
In 1910 wordt een winkel aan Bondstreet geopend en English Lavender als nieuwe geur gepresenteerd. Elf jaar later mag Yardley op voorspraak van prins Edward – beetje raar want die overleed als koning Edward in 1910, maar werd er in zijn sterfjaar nog over onderhandeld – zich hofleverancier noemen en deze functie vervult het nog steeds: Prince Charles is groot fan. Zegt men.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Voor het puur natuur-gevoel en de eenvoud is het natuurlijk beter om te zeggen dat een geur uit zo weinig mogelijk is samengesteld. Maar zou je alleen lavendel gebruiken, dan zou je eigenlijk geen lavendel ruiken. Het heeft wat ondersteuning nodig.
English Lavender is eigenlijk heel gelaagd en klassiek van opbouw met die kenmerkende zonnig-frisse en zoete toets – eigen aan lavendel. Een fris-zoete opening van citroen, salie, neroli, sinaasappel en lavendel. In het hart wordt lavendel omringd door groen geraniumblad en oranjebloesem. De afronding combineert wederom lavendel met benzoïne, musk, sandelhout, coumarine en tonkaboon.
RUIK & VERGELIJK
Lavendel komt van het latijnse lavare dat wassen of baden betekent: het werd ‘in de oudheid’ gebruikt voor de was. En het is vooral zo geliefd om zijn zacht-frisse, zonnige geur en kalmerende werking. Hieronder ook geuren waarin je het Provence-cliché bij uitstek voor de voor volle honderd procent ruikt.
Annick Goutal Eau de Lavande (1981)
Roger & Gallet Lavande Royal (1899, 1991)
Azarro – Collection – Pure Lavender (2001)
Caron Les Plus Belles Lavandes (2008)